2nd Skin

De stenen gevelafwerking is geinspireerd op het karakteristieke gevelmetselwerk in de wijk.

01:52
29-10-2018

Groot onderhoud Indische Buurt, Vlaardingen | Authenticiteit in synergie met de eisen van morgen

Indische buurt voorzien van verbeterde esthetische en energetische schil

Het verduurzamingsconcept ‘2nd Skin’ dat BIK Bouw bij de upgrade van de Indische Buurt in Vlaardingen toepast, bestaat grotendeels uit de isolatie en afwerking van de buitengevels. Gevelspecialisten Sto Isoned en IJsselmonde zijn dan ook vanaf het eerste moment betrokken bij dit grootschalige project van Waterweg Wonen. Sto Isoned als leverancier van het gevelisolatiesysteem, IJsselmonde als exclusief applicateur van Sto-producten.

De upgrade van de Indische Buurt betreft 195 woningen. Op dit moment krijgen 183 woningen hun ‘2nd Skin’, waarmee zij een flinke labelsprong maken. Zij gaan echter niet zo ver als de twaalf eerder gerenoveerde pilotwoningen aan de Soendalaan, zo vertelt projectleider Nathalie van Nieuwkoop van Waterweg Wonen: “We lichtten deze twaalf woningen eruit om ervaring op te doen met Nul-op-de-Meter. Het was één van de eerste keren dat deze techniek werd toegepast bij de renovatie van portiekwoningen. We zijn tevreden over het resultaat. Het is echter nog te vroeg, ook financieel gezien, om de hele wijk naar Nul-op-de-Meter te brengen. De 183 woningen maken we daarom NOM-ready.”

2nd Skin

Gerenoveerde woningen aan de Floreslaan.

Energetisch en esthetisch
KAW Architecten ging mee in de zienswijze van Waterweg Wonen. De 183 woningen kregen een ander gevelbeeld dan de opvallende, wit gestucte pilotwoningen. Gecharmeerd door het karakteristieke gevelmetselwerk in de wijk gaf het architectenbureau de 183 woningen een stenen gevelafwerking. Sto Isoned en IJsselmonde dachten in de ontwerpfase mee over een passende geveloplossing. Gekozen werd voor StoTherm Classic. Dit gevelisolatiesysteem bestaat uit een isolatielaag van polystyreen platen, een spanningsverdelende laag en in dit geval een gevelafwerking met voornamelijk minerale steenstrips. Niels Kempen, projectmanager bij Sto Isoned: “Door het gebruik van minerale steenstrips blijft een groot deel van het wijkbeeld behouden.” Commercieel directeur Jacco Oostenbrug van IJsselmonde voegt toe: “De achtergevels zijn deels uitgevoerd in stucwerk. Een mooie combinatie met de steenstrips, die budgettair ook goed uitpakt.”

Bewezen systeem
In tegenstelling tot het concept 2nd Skin is het gevelisolatiesysteem van Sto niet nieuw. “Sto is al jaren actief op het gebied van renovatie, transformatie en nieuwbouw”, aldus Kempen. “Met StoTherm Classic dragen we bij aan de wensen van de opdrachtgever door verduurzaming en architectuur te combineren. Door de continue doorontwikkeling van het systeem is er steeds meer mogelijk, ook wat gevelafwerking betreft. Van expressief tot karakterbehoudend, voor elk idee kan Sto meedenken.”

2nd Skin

Naadloze aansluiting op o.a. de kozijnen.

Maximale ruimte, minimale overlast
Sinds juni brengt IJsselmonde de buitengevelisolatie op de 183 woningen aan. Dit gebeurt on site, wat resulteert in een vlakke en naadloze gevelafwerking. En omdat het systeem aan de buitenzijde wordt aangebracht, leveren de bewoners geen ruimte in. Ook ondervinden zij nauwelijks overlast van de werkzaamheden. Oostenbrug: “Belangrijk bij dit systeem is dat alle onderdelen waarop we aansluiten, op de gevel zitten voordat wij gaan monteren. Dit vereist een goede voorbereiding en afstemming in het voortraject. Goten, kozijnen en andere aansluitingen moeten van tevoren uitgewerkt zijn.” In totaal brengt IJsselmonde circa 7.000 vierkante meter aan buitengevelisolatie aan. Bedrijfsleider Tymen van de Werf van IJsselmonde: “We zitten nu op vijftien procent. De planning is een uitdaging, maar inmiddels onder controle. Bij de start van een project is het, ondanks de diepgaande voorbereiding, altijd even zoeken naar de juiste afstemming. Als iedere partij zijn afspraken blijft nakomen, blijft het treintje van werkzaamheden rijden. En bereiken we zonder vertraging het eindpunt.”    

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Sto Isoned

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Indische Buurtnaamloos-6-kopieren