Hertmebrink

Afbouw van de galerijzijde van flat A, aan de Hertmebrink in Enschede.

02:06
19-12-2018

Groot onderhoud Hertmebrink, Enschede

Moderne, duurzame én comfortabele woongebouwen voor bewoners Hertmebrink

Aan de Hertmebrink in Enschede wordt in opdracht van Ons Huis groot onderhoud uitgevoerd aan twee galerijflats met elk 80 appartementen. Tijdens de transformatie staan modernisering, een optimale isolatie, duurzaamheid en meer woongenot voor de bewoners centraal.

De transformatie van de flats uit 1969 past uitstekend binnen de duurzaamheidsvisie van Ons Huis, vertelt Projectleider Vastgoed Johan Bolt. “In dit project worden energiebesparende maatregelen, planmatige werkzaamheden, asbestsanering en keukenvervanging gecombineerd aangepakt. We plaatsen nieuwe buitenkozijnen met HR++ glas en isoleren de kopgevels, daken en trappenhuizen, evenals de plafonds van de bergingen. Bovendien wordt

Tekst: Lieke van Zuilekom
Beeld: Beltman Architecten en Ons Huis
Projectinfo

Maximaal comfort, minimaal energieverbruik
Tijdens het groot onderhoud aan de Hertmebrink in Enschede worden in opdracht van woningstichting Ons Huis twee appartementsgebouwen uit 1969 getransformeerd tot moderne, duurzame gebouwen met veel woongenot voor de bewoners. Het decentrale ventilatieconcept van ClimaRad speelt hierin een voorname rol.

“Onze decentrale ventilatie-oplossing garandeert een optimale binnenluchtkwaliteit en een comfortabel leefklimaat in alle vertrekken, evenals een aanzienlijke energiebesparing doordat de ventilatieverliezen met 90% worden teruggebracht”, vertelt Ralph Liedenbaum, Commercieel Directeur bij ClimaRad. “In alle 160 woonkamers zorgt onze warmteterugwinningsunit voor een juiste warmte-uitwisseling, waarbij verse buitenlucht wordt voorverwarmd met warmte uit de afgezogen binnenlucht.” 

“Uniek aan ons concept is dat de bewoner als het ware wordt gevolgd”, vertelt hij. “Er wordt alleen geventileerd waar en wanneer nodig. De sensoren van de ventilatie-units meten 24/7 de luchtvochtigheid, het CO2-gehalte en de binnen- en buitentemperatuur en bepalen zo de ventilatiebehoefte. In de slaapkamers wordt lucht toegevoerd via gevelroosters. De afzuiging vindt plaats via de ‘natte ruimtes’ waar niet alleen automatisch op vocht wordt geventileerd, maar door de koppeling met de ventilatie-unit in de woonkamer ook op basis van CO2– en tijdsturing. In het complex zijn de doorvoeren in samenspraak met de architect weggewerkt achter een design muurrooster.”

Ons Huis is één van de ‘Early adopters’ van ClimaRad en heeft al honderden ventilatie-units toegepast in haar projecten. Het concept is BENG ready, doordat de toegepaste ventilatie-oplossingen eenvoudig uit te breiden zijn. “Samen hebben we het best passende ventilatieconcept voor dit project bepaald, dat als aanvulling in het bestek is opgenomen. Na gunning van dit project aan Otterman-Keizer Techniek hebben wij de werkvoorbereiding begeleid en diverse montage-instructies op locatie verzorgd, met een optimale installatie als resultaat.”

Hertmebrink

Stedenbouw partners

HSK20Vening Meineszgebouw-C