01:43
10-07-2018

Groot in duurzame innovatie, servicegerichte marktbenadering

“Meer en meer groeien we toe naar een bouwindustrie die manuren op locatie vervangt door duurzame halffabricaten met terugnamegarantie. De productieketen gaat daartoe op de schop”, zegt Managing Director Benelux Pieter Snelder van gevel- en dakproducent Kingspan Geïsoleerde Panelen. “In 2020 is de productieketen van Kingspan volledig energieneutraal en onze producten zullen op basis van minder materiaal steeds beter herbruikbaar zijn, terwijl de prestaties toenemen, net als de service richting eindgebruikers en montagepartijen.”

De circulaire economie is booming, maar de weg omhoog kent vele stappen – volgens de vakliteratuur samen te vatten in de 9 R-en Refuse, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle en Recover. Snelder is er pragmatisch in: “Wij weten nog niet waar het eindigt met de circulariteit in de bouw – dat geldt voor alle bouwpartijen, maar wij staan open voor alle mogelijke allianties die nodig zijn voor de uitbouw van de circulaire economie – ook buiten de reguliere keten.” De R&D van Kingspan staat daartoe al jaren op scherp, zegt Snelder. “Neem de nieuwe paneelkern QuadCore, waarmee sandwichpanelen met minder materiaalgebruik en dus ook minder grondstofkosten hogere thermische waarden halen dan voorheen. Deze innovatie wordt breed uitgerold in ons sandwichpanelengamma, en is inmiddels voorzien van een C2C-certificaat. Verder bieden wij steeds meer geïntegreerde prefaboplossingen aan, zoals het high end, circulaire gevelcassettesysteem Dri-Design, alsook een prefab platdaksysteem (X-dek Steel/Membrane/Scrim; red.) waarbij de dakpanelen inclusief binnenafwerking en dakbedekking in drie verschillende uitvoeringen integraal de fabriek uitrollen en te monteren zijn, evenals geïsoleerde sandwichpanelen met zonnepanelen van Kingspan Energy.”

Win-win
De aansprakelijkheid voor het gebouwde komt met de toekomstige Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen bij de contractaannemer te liggen, en daaruitvolgend worden van producenten steeds meer garanties en certificaten gevraagd. Tegelijkertijd wordt goed uitvoerend personeel steeds schaarser. De Managing Director Benelux van Kingspan ziet een win-winsituatie ontstaan. “Hoogwaardige producten bieden de gewenste garanties en de eenvoudige montage van bovengenoemde dak- en gevelsystemen garandeert een snellere bouwtijd met minder manuren.” Kingspan is groot geworden door groot te denken, aldus Snelder. “Wij bezitten een breed netwerk van Nederlandse montagepartijen waardoor wij productvernieuwingen snel en efficiënt op de markt kunnen brengen. De montagepartijen nemen wij mee in dit proces met gerichte trainingen. In alle communicatie met de klant en eindgebruiker stellen wij ons dienstbaar op: vraag het en kom ook zelf met oplossingen. Dat doen wij in alle openheid, bijvoorbeeld op door Kingspan georganiseerde duurzaamheidsevents. Wij weten niet waar het eindigt met de circulaire economie, maar wel waar die begint: Kingspan staat klaar om C2C-gecertificeerde gevel- en dakproducten met terugnamegarantie aan te bieden.” En een slimme, innovatieve opdrachtgever zit al aan tafel voordat het nodig is hem te overtuigen. “Voorlopers, waaronder ook de urban mining-branche, weten dat producenten en aannemers in de circulaire economie elkaar niet bijten. De klant hoeft niet direct initiatief te nemen in de transitie, wij doen dat al voor hem – met ondersteunend onderzoek in het kader van oplossingen voor de gehele gevelschil.”


Zonnepanelen in Tiel en Winterswijk


Kingspan Future Proof, Project v/d Water. 1470 m² asbestverwijdering, 1290 m2 dakpaneel KS1000 RW Quadcore 40/75, kleur Antraciet, 48 meter lichtnok 2,5 meter breed, 49.5 kWp – 180 zonnepanelen 275Wp.

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: Kingspan Geïsoleerde Panelen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Over Kingspan Geïsoleerde panelen

Stedenbouw partners

Bouwinfo

KINGSPAN GEÏSOLEERDE PANELEN
Lingeweg 8
4004 LL  TIEL

T  +31 (0)344 67 52 50
info@kingspanpanels.nl
www.kingspanpanels.nl