Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Groninger Forum, Groningen | Markante nieuwbouw Groninger Forum nadert zijn voltooiing

Groninger Forum, Groningen | Markante nieuwbouw Groninger Forum nadert zijn voltooiing

‘We kunnen weer laten zien dat we bijzondere uitdagingen aankunnen’

Het is een eyecatcher in het Groningse centrum, het Groninger Forum. Vanwege de omvang, vormgeving en uitgebreide toepassing van natuursteen. Deze Wachenzeller-Dolomit is geleverd en tegen de gevels aangebracht door natuursteenbedrijf Van Stokkum. Daar bedacht het bedrijf een speciale bevestigingsmethode voor.

Hij gaat zo’n tien jaar terug in de tijd, directeur Twan Smedts van Van Stokkum, naar het begin van de voorbereidingen voor de bouw van het Forum in Groningen. “De architect had een ontwerp gemaakt met gevels bekleed met natuursteen. Die moest wel aansluiten bij de nabijgelegen Martinitoren. We kregen het verzoek voor een monster van Travertin en één van Musschelkalk.” De uitstraling van beide sloot echter niet aan bij wat de architect voor ogen had, herinnert Smedts zich. “Wij hebben toen Wachenzeller-Dolomit voorgesteld, dat zit qua kleur tussen die twee in. Dat was precies wat hij zocht.”

In de jaren erna kreeg Van Stokkum vanwege de bij het bedrijf aanwezige kennis een uitgebreide rol in het voorbereidingstraject, geeft Smedts aan. Zo werd er mee ondersteuning gegeven bij de gegevensverstrekking voor het samenstellen van het bestek. Vanuit Van Stokkum kwam ook de suggestie voor een specifieke ankerconstructie. “Het komt niet vaak voor dat zo’n groot gebouw geheel wordt voorzien van natuursteen. Bovendien zijn de gevels niet recht maar bestaan ze uit schuine wanden. Daardoor moest een deel van het natuursteen hangend worden aangebracht. Er is dan ook veel tijd in de engineering gestopt; alles is in 3D uitgewerkt.” In 2015 werd officieel de opdracht vergund, zegt Smedts, en kon met de bouw worden begonnen. Die kwam al snel weer stil te liggen vanwege de aardbevingsproblematiek. “Dat had nogal wat consequenties: er moesten geheel nieuwe berekeningen worden gemaakt. We zijn met diverse partijen om de tafel gaan zitten, er werden specialisten ingeschakeld – onder andere door ons, een Duitse constructeur – en we hebben op basis van de nieuwe berekeningen een aardbevingsbestendige manier van ophangen bedacht. Naast de vier pennen waar een paneel normaal mee wordt bevestigd, zijn er nu een vijfde en zesde pen ingezet, voor de extra veiligheid.”

De gevels zijn inmiddels klaar; Van Stokkum is in april in het interieur aan de slag gegaan. Daar komen de Spaanse natuursteen Argent en het Italiaanse Arabescato Corchia. Smedts: “Het is een uniek project; leuk om te doen. Het levert nieuwe kennis op en we kunnen laten zien dat we dit soort bijzondere uitdagingen zonder meer aankunnen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details