Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Groninger Forum, Groningen | Bouw Groninger Forum nadert apotheose

Groninger Forum, Groningen | Bouw Groninger Forum nadert apotheose

Met zijn expressieve vorm, imposante volume en opzienbarende hoogte geeft het Groninger Forum het stadshart van Groningen een nieuwe impuls. Het Groninger Forum is een ontmoetingsplek voor alle nieuwsgierige mensen en herbergt een keur aan functies. De bouw is nagenoeg gereed: eind november 2019 gaan de deuren open. 

Het meest in het oog springend is de spectaculaire gevel van het Groninger Forum: een dynamisch samenspel van geometrische gevelvlakken die in verschillende schuintes op elkaar aansluiten, in combinatie met speels geplaatste raampartijen die voor een optimale lichtbeleving zorgen. Achter deze in natuursteen uitgevoerde façade ontstaat straks een aantrekkelijke ontmoetingsplek met verschillende culturele faciliteiten, die middels tien pleinen zijn verbonden met een groot atrium.

Speels geplaatste raampartijen zorgen voor een optimale lichtbeleving.

 

Tien verdiepingen

Het Groninger Forum betreft een opdracht van de gemeente Groningen. De uitvoering is in handen van BAM Bouw en Techniek, in samenwerking met BAM Civiel. “We bouwen het Groninger Forum op een vijflaagse parkeergarage met ca. 380 parkeerplekken”, vertelt Projectdirecteur Jos Rona van BAM Bouw en Techniek. “Daartegenaan bevindt zich een fietsenstalling voor zo’n 1.200 fietsen. Het Groninger Forum zelf bestaat uit tien verdiepingen, met drie evenement- en expositieruimtes, vijf bioscoopzalen, verschillende horecagelegenheden, Storyworld met strips en games, de bibliotheek en de VVV. Het dakterras op 45 meter hoogte biedt een fraai uitzicht over de stad.”

Het Groninger Forum geeft het stadshart van Groningen een nieuwe impuls.

 

Aardbevingsbestendig

De bouwwerkzaamheden gingen in 2012 voortvarend van start, maar moesten tijdelijk gestaakt worden. Rona: “In september 2014 waren de eerste aardbevingen voelbaar in de stad Groningen, met de nodige schades tot gevolg. Reden genoeg voor de gemeente om het Groninger Forum aardbevingsbestending te maken.” BAM Advies & Engineering, ingenieursbureau ABT en experts uit Nieuw-Zeeland onderzochten de mogelijkheden hiertoe. Zij concludeerden dat versterken de beste oplossing was. Rona: “Met hogere sterkte beton, meer wapeningsstaal, verzwaringen in de staalconstructie en meer verbindingen tussen het staal en beton is het gebouw sterk genoeg om intact te blijven na een zware beving. Zo kan het publiek veilig vluchten. Tegelijkertijd blijven het karakteristieke uiterlijk en het programma behouden.”

Het Filmplein op de vijfde verdieping.

 

Zware betonkernen, complexe staalconstructie

Na een intensieve periode van ontwerpen en construeren, waarbij de bouwdelen en montagestappen in BIM zijn uitgewerkt, ging eind 2015 de bouw opnieuw van start. De twee reeds gebouwde betonkernen werden gesloopt en de begane grond ging er voor tachtig procent uit. BAM Bouw en Techniek bouwde twee nieuwe, zwaar gewapende betonkernen, één aan de oostkant en één aan de westkant. Vanaf de negende verdieping zijn de kernen door een staalconstructie met elkaar verbonden. De rest van het gebouw is opgetrokken uit een complexe staalconstructie. Met name de draaiende massa en verspringende vides vormden een uitdaging. Rona: “Vanuit de integrale gedachte van BAM Bouw en Techniek integreerden we de bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden. Dat werkte extreem goed.”

Het Groninger Forum, een nieuw stadsicoon onder de rook van de Martinitoren.

 

Bekroning op samenwerking

Rona benadrukt dat de nieuwe start van de bouw ook een nieuwe start was van de samenwerking met de gemeente Groningen. “Met van onze kant een nieuw team, waarvan ik ook onderdeel uitmaak, gingen we met de gemeente een behoorlijke uitdaging aan. Dat vraagt om een transparante, op vertrouwen gebaseerde manier van samenwerken. De gemeente heeft lef getoond door zich hiervoor open te stellen. En dat heeft bijzonder goed uitgepakt. Het heeft er tevens in geresulteerd dat wij, na de casco oplevering eind 2018, nog steeds betrokken zijn. Om te voorkomen dat de afbouw niet zou aansluiten op wat wij opleverden, boden we aan om het vaste interieur onder onze supervisie aan te brengen. Wij zien deze aanvullende opdracht als een mooie bekroning op onze samenwerking. We kijken dan ook met zeer veel trots terug op het proces en het naderende eindresultaat.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details