Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Grondwerkzaamheden uitgevoerd in twee fasen
Een etalage voor brandweerauto’s, zo omschrijven Mark Schrurs en Eric van Pelt van Van Pelt architecten de transparante gevel van de nieuwe brandweerkazerne in Waalwijk.

Grondwerkzaamheden uitgevoerd in twee fasen

Afgelopen lente vond de oplevering plaats van de nieuwe brandweerkazerne in Waalwijk. Tijdens de ontgravingswerkzaamheden van dit nieuwbouwproject vorig jaar mei werd Hendrickx Grondwerken verrast door een oude tank in de grond.

Tekst | Tim van Dorsten Beeld | LEEF fotografie

De niet-verwachte olietank had gezorgd voor een bijkomende bodemverontreiniging, waardoor het bedrijf uit het Brabantse Molenschot saneringswerkzaamheden moest uitvoeren. “De werkzaamheden en bijbehorende planning door de olietank hebben niet voor vertraging gezorgd”, vertelt calculator/uitvoerder Peter Hakkens van Hendrickx Grondwerken. “We voeren vaker saneringswerkzaamheden uit en weten dus precies welke stappen genomen moeten worden om alles volgens de regels uit te voeren.” De sanering van de grond en de tank vonden plaats naast het reguliere werk, tijdens de eerste fase van het project. Hierbij werd de grond van het terrein ontgraven en afgevoerd.

Voor de fundering van de nieuw te bouw brandweerkazerne moesten ook grondverbeteringen worden uitgevoerd. Hendrickx Grondwerken beschikt over een eigen grondbank, te weten ‘Gronddepot Klein Zwitserland’ in het nabijgelegen Gilze. Dit biedt de mogelijkheid om eenvoudig de juiste bouwstoffen op het juiste moment aan te voeren en grond af te voeren. “Voor deze grondverbeteringen hebben we zand aangevoerd conform de certificering BRL 9335, die zich goed laat verdichten. De ondergrond is hierdoor weer draagkrachtig genoeg geworden om er een nieuw pand op te bouwen. Het voordeel van een draagkrachtige bodem is dat er zonder heipalen gebouwd kan worden.” Daarnaast heeft het bedrijf in de eerste fase elektriciteitsleidingen, rioleringen, kolken en inspectieputten aangebracht.

Klinkerbestrating

Medio maart is Hendrickx Grondwerken gestart met fase twee van de grondwerken, onder meer door het terrein klaar te maken voor de klinkerbestrating. “In fase 1 hebben we menggranulaat conform de BRL 2506 uit ons depot aangebracht, dat nu wordt geprofileerd voor de klinkerbestrating. Dit is een puinbaan voor een stabiele en harde ondergrond”, vertelt Hakkens. “Daarnaast brengen we de inspectieputten op de juiste hoogte voor het straatwerk. Hierbij houden we rekening met de afwatering van het terrein en de ruimtes voor de groenstroken met beplanting.”

Aansluitend zorgt Hendrickx Grondwerken voor de aansluitingen van het terrein naar de openbare weg. “De gemeente Waalwijk heeft ons de opdracht verstrekt om voor deze openbare inritten te zorgen. Daarnaast gaan we voor de gemeente een bufferings- en infiltratievoorziening aanleggen, om het hemelwater op te vangen dat afkomstig is van de brandweerkazerne”, aldus Hakkens.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details