Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Grond saneren en werkzaamheden bouwput: Specialistisch grondwerk
Er werd ruim 8.000 ton vervuilde grond afgevoerd.

Grond saneren en werkzaamheden bouwput: Specialistisch grondwerk

Op de plek waar Waterside II moest komen, was de grond zwaar vervuild. Specialist in grond-, weg- en waterbouw Halek Oudewater werd ingeschakeld om de vervuilde grond te saneren en de bouwput klaar te maken voor de betonbouwer.

Op de plek waar het project gebouwd wordt, stond voorheen een creosorteerfabriek. Halek Oudewater saneerde het gehele terrein en voerde ruim 8.000 ton vervuilde grond af. Vervolgens groef het bedrijf de ondergrondse parkeerkelder van ruim 20.000 m3 uit. “De grond en het grondwater waren ernstig vervuild tot hele grote diepte”, vertelt Wesley van den Hadelkamp van Halek Oudewater. “Er had op die plek al een saneringsinstallatie gestaan om het grondwater te zuiveren. Toen wij aan de slag gingen, was het grondwater niet schoon, maar wel beheersbaar.”

Op basis van een beschikbaar onderzoeksrapport, waarvoor monsters werden genomen op verschillende plekken op de bouwplaats, ging Halek om tafel met de opdrachtgever. “Zomaar klakkeloos drie meter grond afgraven en afvoeren als vervuilde grond, is erg kostbaar. Samen met het onderzoeksbureau bedachten we een beter uitvoeringsplan. We brachten het gebied goed in kaart en kozen ervoor om gefaseerd af te graven. Zo konden we meer schone grond hergebruiken of afvoeren als schone grond, wat veel goedkoper is.” In totaal werden er 20.000 vaste kuubs grond afgevoerd in verschillende kwaliteitsklasses. 

De bouwput werd strak, vlak en droog opgeleverd voor de betonbouwer. Om te garanderen dat de put droog zou blijven, legde Halek onder grondwaterniveau een drainagesysteem aan. “Toen konden de heiers aan de slag en daarna groeven wij de ruimte om de heipalen weer uit, zodat er beton kon worden gestort. Deze werkzaamheden vereisen veel afstemming, zodat niemand vertraging oploopt. Zodra de wanden staan, komen wij deze aanstorten.” Tot slot maakt Halek het ontwerp voor de buitenriolering en legt zij deze ook aan. Ook verzorgt het bedrijf de inrichting van de buitenruimte. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details