Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Groene woonwijk in een stedelijke omgeving

Unknown-9

Tekst | Ramona Kezer

Beeld | Van Wijnen

3 mei 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

In Voorburg verrees op de oude locatie van het CBS een groene, autoluwe woonwijk met 229 wooneenheden en een gemeenschappelijke binnentuin: Park070. De woonwijk ligt naast het stadscentrum van Den Haag en grenst aan Park ’t Loo in Voorburg. 

De buitengevels.

Het oude CBS-pand is volledig gesloopt, vertelt projectmanager Frank-Willem Jochems van uitvoerend aannemersbedrijf Van Wijnen. “Onder het pand lag een grote, oude schuilkelder, die het CBS gebruikte als parkeergarage. Deze bleef behouden en gaat ook nu weer dienen als parkeergarage. Daarnaast is er plaats voor de technische ruimte en de bergingen van de bewoners.”

De meeste woningen zijn gebouwd op de bestaande kelder.

Het project omvat 229 wooneenheden met appartementsrecht. Dat betekent echter wel dat er een eigen tuin bij de woningen hoort. Hoofduitvoerder Joey Eygenraam: “Maar er zitten ook woningen bij met vier woonlagen. Alle bewoners kunnen gebruik maken van de gemeenschappelijke binnentuin. De meeste woningen zijn gebouwd op de bestaande kelder. Daarin hebben we de nodige constructieve aanpassingen gedaan voor de nieuwe inrichting. Zo vervingen we de kolommen en brachten we heipalen aan. Die gingen door de bestaande keldervloer heen, zodat de druk van de bebouwing kan worden opgevangen. Je wilt niet dat de kelderbak gaat verdraaien of scheuren, dus daar hebben veel mensen in meegekeken en over meegedacht.”

Alle bewoners kunnen gebruik maken van de gezamenlijke binnentuin.

Binnen de gestelde bouwdagen

In september 2019 ging de bouw van start. De eerste huur- en koopappartementen werden vanaf 18 maart 2022 opgeleverd. Als alles volgens plan verloopt, zijn voor Hemelvaart alle woningen opgeleverd. Tijdens de bouw had de aannemer erg veel last van alle coronaperikelen, vertelt Jochems: “Omdat dit project zo lang loopt, hebben we de hele pandemie doorgemaakt. Mensen waren regelmatig niet inzetbaar wegens quarantaine of besmettingen. In de piekperiode gebeurde het dat er twintig of dertig mensen tegelijk niet aan het werk konden. We hebben zelfs een periode gehad dat het hele uitvoeringsteam in quarantaine zat. Dat betekent voor de bouw dat de geplande werkzaamheden blijven liggen en dat je die moet doorschuiven.” Toch viel de vertraging uiteindelijk mee en was het project volgens planning in 2022 klaar. Eygenraam: “Vooraf was ook de prognose dat we dit jaar klaar zouden zijn, dus we hebben het er nog best goed vanaf gebracht. We liepen wel wat uit, maar hebben de kopers goed op de hoogte gehouden, dus zij werden daar niet door verrast. We blijven in ieder geval binnen de gestelde bouwdagen.”

De gevels bestaan uit houtskeletbouwelementen.

Tijdens de bouw stuitte de aannemer op een heleboel uitdagingen, maar eigenlijk is het project prima verlopen. Jochems: “Het heeft wel veel gevraagd van het team, maar het is dan ook een heel groot werk. Vooral de levering van materiaal was een uitdaging. De ene periode was het lastig om hout binnen te krijgen, de andere periode gold dat bijvoorbeeld voor het isolatiemateriaal.”

Doorkijkje tijdens de bouw.

Nieuwe concepten

Bij dit project stond duurzaamheid voorop. Dat begon al bij de sloop, vertelt Eygenraam. “De materialen die we daar geoogst hebben, zijn gebruikt voor de fundering van de nieuwbouw. Daarnaast zijn de woningen voorzien van zonnepanelen en warmte/koudeopslagbronnen.” 

Ook ontstond er een aantal nieuwe concepten. Zo bestaan de gevels uit houtskeletbouwelementen, die werden geprefabriceerd op een tweede bouwplaats. Ze werden daar voorzien van aluminium kozijnen en afgewerkt met steenstrips. Vervolgens werden de complete elementen naar Voorburg vervoerd en in de bouw gehesen. Jochems: “Samen met de installateur ontwikkelden we daarnaast een frame, voorzien van alle installaties zoals warmtepompen en boilers. Dit complete frame werd voor de gevelsluiting in de woningen geïnstalleerd. De installaties werden in een geconditioneerde situatie gemaakt en getest en konden hier plug and play worden geplaatst. Dat vergde wel flink wat planning en voorbereiding.”  

De parkeergarage.
Bouwinfo
  • Opdrachtgever OCBS
  • Architect Bos en Hofman architectencombinatie
  • Hoofdaannemer Van Wijnen
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details