Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Groene rotspartij’ met verbindende kwaliteiten

‘Groene rotspartij’ met verbindende kwaliteiten

Daarbij past toonaangevende architectuur, en Valley van MVRDV is dat met zekerheid: een 100 meter hoge ‘rotspartij’ met 7 kantoorverdiepingen, 200 woningen en ‘uitgekapte’ terrassen. Een vormentaal die voortkomt uit ‘kritische data-analyse en de hoogste ambities. Wonen, werken, bezoeken en verbinden ineen’, aldus projectarchitect Gijs Rikken.

Valley wordt gerealiseerd tussen het complex van voetbalclub AFC en de Beethovenstraat. (Beeld: Ossip van Duivenbode)

Wonen aan de Zuidas is een prioriteit van de gemeente Amsterdam. De stad wil dat de Zuidas een gemengde stadswijk wordt, en een bestemming. Het ondergronds brengen van de A10 ter hoogte van het kerngebied moet daarbij helpen, naast de komst van onder meer hotels en woontorens. Valley, een in 2021 op te leveren kantoor- en appartementengebouw van ontwikkelaar Edge Technologies, grenst aan de verplaatste velden van voetbalclub AFC en is aangelegd bovenop een 3-laagse parkeergarage. “Multifunctioneel ruimtegebruik is key aan de Zuidas”, zegt Rikken. “Zeker omdat het niet eenvoudig is om te mengen in een gebied met hoge grondprijzen. Niet alleen is het zaak om slim te ontwerpen, maar ook om slim te ontwikkelen. Zonder de hoge ambities van zowel de ontwikkelaar als de gemeente hadden we Valley niet kunnen realiseren.”

‘Multifunctioneel ruimtegebruik is key aan de Zuidas’

Biodiversiteit

Het gebouwconcept van Valley biedt het tegendeel van een anoniem gebouw met gesloten plinten. “Precies dat proberen wij te bereiken, met voordeuren, trappen en lobby’s aan de straat en kantoren in de onderbouw rond een toegankelijk dakpark.” Het grootste deel van het gebouw is constructief in torenvorm gegoten. Met torens op een 7 verdiepingen hoge plint en met getrapte gevels – door Rikken ‘uitkappingen’ genoemd – oogt Valley als een rotspartij. Een vergroende rotspartij, want ieder woonterras is voorzien van een geïrrigeerde daktuin ontworpen door Piet Oudolf (i.s.m. Deltavormgroep). “Hierdoor ontstaat biodiversiteit in de vorm van een verticaal park, een jong bos met heesters, blauwe regen en klimplanten. De terrassen bevinden zich aan de binnenzijde van het complex, waar de gevels zijn afgewerkt met zandkleurig natuursteen. De verticale gevels aan de straatzijden worden afgewerkt met spiegelend tripleglas. Beide materialisaties zorgen voor een spectaculair effect. Een contrast dat de omslag aan de Zuidas illustreert. Valley is een belofte voor verandering.”

‘Valley is een belofte voor verandering’

Parametrisch ontworpen

MVRDV staat bekend om de organische samenhang tussen concept en gebruik, zoals bijvoorbeeld vertaald in de Glazen Boerderij in Schijndel en het Depot Boijmans Van Beuningen. Ook Valley kent deze conceptuele benadering: een eyecatcher, multifunctioneel tot op stedenbouwkundig niveau. “Het is goed te vermelden dat de uitvoerbaarheid voor de bouwpartners is geoptimaliseerd in de ontwerpfase. We hebben het gevelontwerp parametrisch uitgevoerd, waardoor mogelijk werd een maximaal aantal elementen repetitief te produceren – uiteraard geen sinecure met dit gebouwconcept. Valley ambieert porositeit op stedelijk niveau en is tevens open op gebruiksniveau. Bovenin komt een skybar die openbaar toegankelijk is. Daarnaast trekken we het groen van het sportpark over het gebouw heen en door naar de binnenzijde, waar een publieke lobby komt voorzien van daklichten: de ‘Grotto’. Valley wordt zo niet alleen een woon- en kantoorgebouw, maar bruikbaar voor iedereen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details