Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Groene oase op XL Businesspark Twente
Het ecologische natuurscherm is deels tegen het gebouw, deels vrijstaand en deels boven de dockposities geprojecteerd.

Groene oase op XL Businesspark Twente

In de afgelopen tien jaar breidde het logistiek vastgoed in Nederland uit met maar liefst 10 miljoen m2. Hoewel functioneel, is de ‘verdozing’ van ons landschap velen een doorn in het oog. Met de nieuwbouw van distributiecentrum Ara in Almelo laten ontwikkelaar STELLAR DEVELOPMENT CV, architect Heembouw Architecten, aannemer Heembouw en strategisch partner Pelecon Structural Engineers zien dat het ook anders kan. Dankzij een ecologisch natuurscherm van bijna 1 km lang en 15 m hoog krijgt het dc een prachtige ecologische strik én bevordert zij de biodiversiteit in het gebied.

Natuur, architectuur, technologie en functionaliteit. Dát zijn de pijlers van dc Ara Almelo, waaraan Pelecon Structural Engineers een belangrijke bijdrage levert. Het adviesbureau voor bouwtechnische constructies werd al in de VO-fase door Heembouw betrokken, om mee te denken over de constructie van het dc én natuurscherm. “Hierbij hebben we van grof naar fijn gewerkt”, vertelt Mack Stolwijk, constructieadviseur bij Pelecon. “Het distributiecentrum is opgebouwd uit vier units en grotendeels volgens de standaarden van Heembouw opgebouwd. Grootste uitzondering hierop betreft het lage dak boven de mezzanine, dat op mijn advies is vervallen. In plaats hiervan is het hoge dak doorgetrokken tot de voorgevel, waardoor twee gevel- naar dakovergangen zijn uitgespaard.” 

Meest bijzonder is echter het ecologische natuurscherm, dat deels tegen het gebouw, deels vrijstaand en deels boven de dockposities is geprojecteerd. “Aan de basis van het natuurscherm staat een indrukwekkend stalen frame, dat in de komende maanden en jaren begroeid zal worden door een grote diversiteit aan planten”, vertelt Stolwijk. “Samen met de architect hebben wij de eerste ontwerpschetsen hiervoor gemaakt en steeds verder verfijnd, met oog voor esthetiek, stabiliteit en uitvoerbaarheid.”

Architect Diederik de Jonge ontwierp een diagonaal lijnenspel in het natuurscherm, vertelt hij. “Uitvoeringstechnisch was dit echter vrij lastig. Daarom hebben wij een alternatieve oplossing uitgedacht, met verticale basisportalen waartegen een diagonaal lijnenspel van staalframe is aangebracht. Hiertussen zitten stalen netten, waartussen de begroeiing straks gericht omhoog kan klimmen. Samen met de landschapsadviseur en B-smart fundering is de fundering van het natuurscherm zodanig geoptimaliseerd, dat alle planten goed kunnen wortelen en groeien.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details