Verticaal groen rukt op. Ook in Utrecht, waar de woontorens van project Wonderwoods worden voorzien van uitbundige beplanting. Dankzij maar liefst een hectare groen aan de gevels, op de balkons en in de dakparken ontstaat een uniek stukje Nationaal Park middenin de stad. Hiermee draagt Wonderwoods op bijzondere wijze bij aan een gezonde leefomgeving én het herstel van de biodiversiteit. Om de groene ambitie van Wonderwoods mogelijk te maken, zijn tal van specialisten ingeschakeld, zoals Koninklijke Ginkel Groep en BOKO Dakbedekkers.
Koninklijke Ginkel Groep is verantwoordelijk voor de technische engineering, de realisatie, het langjarige onderhoud en de vervanging/reparatie van het groen. “We zijn al in 2017 tijdens de schetsontwerpfase ingestroomd”, vertelt senior projectadviseur Groene Gebouwen Leo van Dalen. “Binnen het projectteam hebben we het schetsontwerp vertaald naar een voorlopig, definitief, technisch en uitvoeringsontwerp, waarbij alle groenvoorzieningen én randvoorwaarden nauwgezet zijn afgestemd. Vanaf het begin was het Bouwcombinatie Wonderwoods VOF en ons duidelijk dat een complex project als Wonderwoods een buitengewoon goede dakdekker vraagt. Vrijwel direct bleef maar één naam over: BOKO Dakbedekkers.” Wonderwoods is geïnspireerd op het Milanese ‘Bosco Verticale’, dat tevens is ontworpen door Stefano Boeri. “De 105 meter hoge Boeri-toren krijgt een groene gevel met vier (!) kilometer aan plantenbakken en 155 boombakken. Ook wordt bijna 6.000 m2 dakpark ingericht, verdeeld over diverse verdiepingen. In de 70 meter hoge MVSA-toren komen bovendien negen interieurtuinen.”
“We zijn twee keer naar Milaan geweest”, vertelt Van Dalen. “Hier hebben we kennis en informatie uitgewisseld met de gebouwarchitect, boomkweker, groenontwerpers en onderhoudspartij. Ook hebben we een aantal mock-ups van het groen gemaakt. Daarmee zijn diverse proeven uitgevoerd, bijvoorbeeld om te kijken of het substraat op grote hoogte goed blijft liggen en of de beplanting de windbelasting goed aankan. De mock-ups werden blootgesteld aan tunnelventilatoren, waarmee we de windsnelheden real-life konden simuleren. Op basis hiervan is het ontwerp verder verfijnd.”
Het groenonderhoud wordt straks verzorgd door ’flying gardeners’, vertelt hij. “Om te zorgen dat zij overal goed bij kunnen, worden aan de dakranden en op de verdiepingen vaste Rope Access voorzieningen aangebracht. Om te garanderen dat alle bomen en planten straks de juiste hoeveelheid water krijgen, wordt bovendien een groot aantal sensoren toegepast en gekoppeld aan een slim irrigatiesysteem. Wanneer temperaturen onder nul worden verwacht, wordt het systeem automatisch leeggeblazen zodat vorstschade wordt voorkomen.” Alle technieken zijn zo robuust mogelijk en op sommige plekken zelfs dubbel uitgevoerd, om een betrouwbare werking te borgen, benadrukt Van Dalen. “Het vele groen wordt hét visitekaartje van Wonderwoods en moet er te allen tijde goed bij staan. Het mág niet mis gaan. Daarom zijn we zowel installatie- als gebouwtechnisch voor ‘safe’ gegaan.”
Wonderwoods betreft een complex werk met grote uitvoeringsrisico’s, benadrukt ook Rob Bootsman, Algemeen Directeur van BOKO Dakbedekkers. Als voorbeeld noemt hij de vele boom- en plantenbakken aan de gevel. “Alle bakken moeten opgelegd worden op en over de dakbedekking. Bovendien moeten de kolommen waarop de bakken rusten waterdicht worden ingewerkt. Al deze werkzaamheden moeten in één keer goed worden uitgevoerd, want nadien kunnen we er niet meer bij. Daarom hebben we alle details van tevoren ook zorgvuldig met het projectteam doorgenomen én afgestemd. In circa drie jaar tijd zijn we tot de meest optimale oplossing gekomen. Onze dakspecialisten, onder leiding van voorman Ron Karsten, realiseren hier een meesterwerk.” Bootsman noemt het zelfs ware kunst wat zijn jongens uitvoeren.
De Boeri-toren en MVSA-toren beschikken samen over bijna 6.000 m2 dakoppervlak, terwijl het kelderdek een oppervlakte heeft van 1.000 m2. “Alle betondaken wordt afgewerkt met een intensieve begroening, wat zeer hoge eisen stelt aan de dakbedekking”, aldus Bootsman. “Voor de dakopbouw is gekozen voor een gekleefde gegoten bitumineuze dampremmer in combinatie met een Isomix Plus daksysteem (Rc: 6,0 m2.k/W) en twee lagen Wédéflex D4 (APP) dakbedekking. Op de 381 balkons wordt een vergelijkbare opbouw gehanteerd, maar dan met een PIR afschotisolatie. Met name de details, zoals de randafwerkingen, bepalen hier de kwaliteit, betrouwbaarheid én duurzaamheid van het daksysteem. Op elk vlak gaan we voor goud.” Op het totale dakwerk wordt een DAKMERK MULTI garantie afgegeven.