Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Groen licht voor green team
LED-verlichting is een prima manier om op korte termijn te besparen. (Beeld: Aschwin Snel)

Groen licht voor green team

Verdienen met verduurzamen

De inzet van het green team van Van den Pol Elektrotechniek is veelgevraagd, met de hoge energiekosten als extra trigger. De verduurzamingsspecialisten pleiten voor een integrale benadering. En voor realisme. “Verduurzamen levert geld op, maar reken je niet te rijk.” Dat hoeft ook niet. Door de waardestijging van vastgoed zijn duurzame investeringen ook op langere termijn rendabel.

Duurzamer en slimmer werken zit bij Van den Pol in het DNA. Aansprekend visite­kaartje is het 44 jaar oude eigen bedrijfspand. Dat werd door de Montfoortse E-specialist naar energielabel A++++ gebracht en is nu Paris Proof.

Torenhoog

“Ook klanten helpen we bij hun verduurzaming, zeker nu de energieprijzen torenhoog zijn”, zegt adviseur Paul van der Maas. Die hoge kosten vormen een extra trigger voor de inzet van het green team van Van den Pol. Dit team bestaat uit experts van verschillende disciplines, aangevuld met collega’s van inkoop en uitvoering. “Zodra een project erom vraagt, schalen wij verder op”, zegt collega-adviseur Emmely Slingerland.

Onafhankelijk advies

Beide specialisten pleiten voor een integrale benadering. Van der Maas: “Onze online verduurzamingstool geeft snel inzicht in investeringen en besparingen. Daarbij zijn wij niet gebonden aan één oplossing of leverancier. Advies is altijd onafhankelijk.”

Een slimme aanpak begint met besparen. “Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet duurzaam op te wekken. Installaties zijn vaak niet optimaal ingeregeld. Zo’n aanpassing is echt laaghangend fruit, net als het vervangen van traditionele verlichting door LED. Een prima manier om al op korte termijn te besparen. LED zorgt voor beter licht tegen lagere kosten, terwijl de productiviteit toeneemt.”

De BATTBOY, een verplaatsbaar accusysteem met een capaciteit van 60 tot 400 kWh.

Zon en wind

Door de hoge energieprijzen is het zelf opwekken van groene stroom interessanter dan ooit. Van den Pol heeft 25 jaar ervaring met de aanleg en het onderhoud van zonnestroominstallaties. EVI Montfoort, de zelfstandige inspectietak, borgt de veiligheid met een SCIOS-scope 12-inspectie. “Eisen van verzekeraars worden alsmaar strenger”, zegt Slingerland. Soms moet voor een PV-installatie de dakconstructie worden verzwaard. “Eerder was dat wel reden om een investering uit te stellen. Nu krijgen we bijna altijd groen licht.”

Naast PV-installaties zet Van den Pol steeds vaker Windwokkels in. “Met deze compacte windmolen maken klanten optimaal gebruik van complementaire groene energiebronnen. Want ook als de zon niet schijnt, wekt wind duurzame energie op.”

Saldering

Met een accusysteem kan door zon of wind opgewekte energie op een later moment worden ingezet. Slingerland: “Door de saldering is teruglevering op dit moment nog voordeliger dan opslag. Het zou goed zijn als de overheid ook opslag subsidieert. Zonder externe noodzaak is een investering in accusystemen vaak nog niet aantrekkelijk.”

Netcongestie omzeilen

Netcongestie is zo’n externe oorzaak. “Steeds vaker krijgt nieuwbouw maar een minimale netaansluiting”, ziet Van der Maas. “Voor veel gebruikers is dat onvoldoende. Ook teruglevering van zonne-energie wordt beperkt.” Een accu­systeem biedt dan uitkomst, met slimme synchronisatie van opwek en verbruik. “Zowel door zelf opgewekte energie op te slaan als door piekverbruik te voorkomen. Daardoor volstaat een kleinere energieaansluiting.”

Conservatief

Waar energiekosten fors stijgen, maakt de terugverdientijd van duurzame investeringen een omgekeerde beweging. “Afhankelijk van de situatie kan deze meer dan halveren”, zegt Slingerland. Toch adviseert zij klanten zich niet te rijk te rekenen. “De hoge energieprijs is niet voor eeuwig. Daarom zijn wij conservatief bij het berekenen van besparingen.”

Waarde vastgoed stijgt

Verduurzaming heeft niet alleen financiële impact op korte termijn. “Met een Energielabel A of BREEAM-certificaat neemt de waarde van een gebouw toe”, weet Van der Maas. Datzelfde geldt voor de verhuurbaarheid, een belangrijke trigger voor financiers. “Vastgoed met een hoog energieverbruik en een slecht binnenklimaat vindt steeds moeilijker een gebruiker. Dit zorgt ervoor dat duurzame investeringen ook op langere termijn rendabel zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details