Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Groen DC dankzij hoog ambitieniveau
Een groen ‘werklandschap’ langs de A28.

Groen DC dankzij hoog ambitieniveau

Wereldwijd marktleider en fabrikant van oplossingen voor rookgasafvoer en ventilatie M&G verhuist haar twee huidige locaties in Noord-Nederland naar één nieuwe vestiging op bedrijventerrein Assen Zuid – een groen ‘werklandschap’ langs de A28. Borghese Logistics realiseert hier naar een ontwerp van Mies Architectuur in totaal circa 39.500 m² logistiek vastgoed. “Het ensemble is in samenwerking met HollandsGroen volledig natuurinclusief ontworpen”, zegt architect Michel Richter. Het project is in december opgeleverd.

De productielocatie voor M&G omvat een assemblagedeel en een gedeelte met laaddocks en logistiek, met aan de entreezijde een opvallend kantoorgebouw. Aan de snelwegzijde is het complex voorzien van groene schermen, die per seizoen voor een andere uitstraling zorgen. Deels geribbelde sandwichpaneelgevels zijn ton-sur-ton afgewerkt in twee tinten grijs. “Het kantoor is relatief groot in volume voor een DC-complex. Wij hebben dit als zelfstandig volume ontworpen en uitgevoerd in een grove, zwartbruine baksteen die de lijnvoering duidelijk accentueert”, vertelt Richter. “Met sprongen in de gevel geven we uiting aan de diverse onderdelen van het ensemble, onder meer met circa 30% groene gevels die reageren op de beleving van de snelweg.”

De volledige omgeving is aangepakt om te voldoen aan de ambities, zodat het door de gemeente Assen gewenste begrip ‘zichtlocatie in het groen’ is verankerd in het totaalbeeld. Het resultaat is dat aan alle eisen wordt voldaan met een hoog ambitieniveau, van gebruik tot architectonische inpassing en ecologie. “Denk bij het laatste aan bijenhotels, reductie van hittestress door het gebruik van rekken met groen en de landschappelijke integratie van het parkeerterrein.”

Het kantoor is als zelfstandig volume uitgevoerd in een grove, zwartbruine baksteen.

Vaste stramienen

Onderdeel van een dergelijke aanpak was de noodzaak om het Programma van Eisen vooraf met alle stakeholders in overeenstemming te brengen, uiteraard met behoud van alle ambities. Dat laatste is geen sinecure, maar een uitdaging bij dit soort gebouwen. Richter: “Een uitdaging die wij graag ten volle aangaan, met volledig respect voor andere eisen, zoals realiseerbaarheid in tijd – belangrijk voor opdrachtgever en uitvoerende partijen bij zo’n groot volume.” Hiervoor zijn in de basis traditionele DC-stramienmaten gebruikt, in combinatie met de voor dit soort gebouwen gebruikelijke constructiemethoden en materialisering zoals een staalconstructie met deels sandwichpanelen.    

Een en ander is aangevuld met een aanpasbaar interieur, groengevels en een tijdloos afwerkingsmateriaal als baksteen. “Wij hebben in dit geval zelfs rekening kunnen houden met toekomstig gebruik, een wens vanuit de eigenaar/ontwikkelaar, en werkten hier samen met bekende partijen, HollandsGroen en Pleijsier Bouw, die efficiënt kunnen schakelen in dit soort processen.” Constructeur en installateurs konden volledig meedraaien in een Revit-ontwerpomgeving. Hierdoor kon alle aandacht worden besteed aan de detaillering, met Mies als spil in de architectuur. “Wij zijn daar best trots op”, besluit Richter.  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Borghese Logistics
  • Gebruiker/huurder M&G
  • Architectuur Mies Architectuur
  • Landschap HollandsGroen
  • Bouwperiode januari – december 2022
  • Programma 39.500 m² (kantoren: 3.000 m², fabrieksruimte: 25.000 m² en warehouse: 12.000 m²)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details