Fietsenberging Falco chanskorven en Cortenstaal.
01:54
06-09-2017

Groeiende populariteit fiets doet vraag naar innovatieve oplossingen exploderen

Fietsen is hot en krijgt steeds meer status in de druk bevochten openbare ruimte. Dat mag gek klinken in het geordende fietsland Nederland, maar is het geenszins, zegt producent van fietsparkeeroplossingen Falco. Verkoopleider Marc Kosse: “De belangstelling voor kwalitatieve buiteninrichting neemt toe, en daarmee de vraag naar innovatief maatwerk.” Zo introduceerde Falco recent met de FalcoCrea een compacte fietsenberging voor nieuwbouwwijken. Ook timmert de fiets internationaal aan de weg als mobiliteitsoplossing.

De FalcoCrea, afgeleid van de vandalismebestendige FalcoLok-serie, bestaat uit een dak van aluzinc profielbeplating en hardhouten open belatting. Het is ook mogelijk te kiezen voor stickerbeplating of afwerking met Cortenstaal in combinatie met schanskorven. In de duurzame Nieuwegeinse inbreidingswijk Vlierhoeve worden binnenkort 36 FalcoCrea-fietsbergingen geplaatst bij een dito aantal nieuwbouwwoningen. “Het zijn afsluitbare bergingen voor de bewoners zelf, een nieuwe markt”, zegt verkoopadviseur Sander de Coster. “De bergingen hebben een uitstekende prijs-prestatieverhouding, worden op locatie geassembleerd en kunnen al dan niet geschakeld worden geplaatst. Voor het project Vlierhoeve leveren wij bijvoorbeeld 24 ruggelings geschakelde en twaalf enkelvoudige bergingen.”

Qua afmetingen zijn er vele varianten denkbaar. “Indien gewenst kunnen wij LED-verlichting aanbrengen in de berging of een groendak voorzien van sedum. Wij werken nu aan een prefab variant die kant-en-klaar geplaatst kan worden.” Door de flexibiliteit op het gebied van ontwerp, materiaal, formaat en bekleding is de mini-berging (vanaf vier fietsen) met een eenvoudige fundering inzetbaar op vele terreinen.

Fietsenberging hardhout Falco

Fietsberging als kunstwerk
Dergelijke fietsparkeeroplossingen zijn tegelijkertijd een vorm van straatmeubilair en worden door opdrachtgevers steeds meer als toegevoegde waarde beschouwd, vervolgt Kosse. “Fietsbergingen zijn zichtbare objecten in de openbare ruimte en kunnen zelfs worden gezien als kunstwerk of als brandingsinstrument in het kader van een duurzame omgeving. Voor opdrachtgevers als gemeenten is dat erg interessant. Wij besteden dan ook veel aandacht aan de ontwerpkwaliteit. In het brede terrein van de buitenterreininrichting bieden wij een grote hoeveelheid aan maatwerkoplossingen, vaak ontworpen in samenwerking met gerenommeerde ontwerpers en in samenspraak met landschapsinrichters.”

Niet alleen in Nederland – ook daarbuiten – is de relatie tussen fiets en openbare ruimte volop in ontwikkeling. “Wij bevinden ons wat dat betreft in een groeiende markt met een innovatieve inslag. Nederland en Denemarken zijn van oudsher de toplanden, maar daarbuiten, zoals in Groot-Brittannië is de fiets als vervoermiddel zodanig in opmars dat de vraag naar innovatieve oplossingen zelfs explodeert, bijvoorbeeld met betrekking tot mobiliteit.”

FalcoCrea

Velo-city
Falco is al jaren exposant op de wereldwijde beurs Velo-city, die dit jaar voor het eerst in Nederland werd georganiseerd (13-16 juni in Nijmegen). Aan het internationale congres van de European Cyclists’ Federation namen zo’n tachtig landen deel. “Wij waren op de beurs aanwezig met een eigen stand met de fietsparkeerproducten FalcoFida, FalcoTumbler, FalcoLevel Premium+ en FalcoSupp, alsmede de FalcoBlow – een fietspomp voor openbaar gebruik. Ook waren wij vertegenwoordigd op de stand van de Dutch Cycling Embassy, een branchevereniging voor de internationale promotie van fietsgerelateerde producten uit Nederland. Een perfecte showcase voor onze oplossingen in een groeiende wereldmarkt.” Want, zoals de Dutch Cycling Embassy op de eigen website aangeeft: ‘cycling is for everyone’. Velo-city is volgens Kosse niet alleen commercieel interessant, er wordt tot op wetenschappelijk niveau geconfereerd. “In het mobiliteitsplaatje van de grote wereldsteden krijgt de fiets steeds meer status. Het spreekt voor zich dat in steden waar de fiets tot voor kort een vreemde eend in de bijt was, intensief moet worden nagedacht over manieren om fietsgebruik op een veilige en prettige manier te integreren in de openbare ruimte.”

Tekst | Jan-Kees Verschuure   Beeld | Falco

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Aralco-LogoOmgevingsveiligheid bouw