Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Grizzly in Oss is toonbeeld van prefab en steigerloos bouwen
De relatief korte bouwtijd vroeg om slimme bouwtechnieken. Ook met betrekking tot de profielsystemen.

Grizzly in Oss is toonbeeld van prefab en steigerloos bouwen

‘Onze profielsystemen gaan hier vanzelfsprekend in mee’

Op het Pivot Park in Oss staat een betere wereldwijde gezondheidszorg voor iedereen centraal. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. De komende jaren wordt het park uitgebreid met drie nieuwe gebouwen, waarvan Dura Vermeer Bouw Zuid er één voor haar rekening neemt: Grizzly. In dit grootste gebouw van de campus werken bedrijven in life sciences aan veelbelovende farmaceutische en biomedische innovaties. Belangrijkste speerpunten tijdens de bouw waren kwaliteit, duurzaamheid en CO2-reductie. De profielsystemen van WICONA sluiten hier naadloos op aan.

Grizzly beschikt over een zogenaamde koud-warmgevel, waardoor risico’s met betrekking tot wind- en waterdichtheid slim ondervangen worden.

Gebouw Grizzly telt maar liefst 11.000 vierkante meter werkvloeren, verdeeld over acht verdiepingen. In maart 2022 is de bouw gestart en in december 2023 is het project al opgeleverd. “De relatief korte bouwtijd vroeg om slimme bouwtechnieken, zoals prefab en steigerloos bouwen”, vertelt Raimond Stassen, projectmanager bij WICONA. “Onze profielsystemen gaan hier vanzelfsprekend in mee.”

Mooi, duurzaam en eenvoudig te installeren

Grizzly is ontworpen door studio Proof of the Sum en voldoet aan de BENG-eisen. De realisatie was in handen van Dura Vermeer Bouw Zuid, dat de bouw na een onderhandse aanbesteding gegund kreeg. “Al in de aanbestedingsfase moest de aannemer een duidelijk Plan van Aanpak overleggen”, weet Stassen. “Van strategie tot technische optimalisatie, waarvoor in dit project veel ruimte was. Een leuke uitdaging, waarbij ook WICONA werd betrokken. Al in de aanbestedingsfase en in een bouwteam met gevelbouwer Aluvo hebben wij een technische oplossing voor de gebouwgevels uitgewerkt. Met respect voor het esthetische ontwerp hebben wij gezocht naar een optimum van haalbaarheid, maakbaarheid en risicobeperking. In de engineeringsfase is deze oplossing verder gefinetuned, met een mooie, duurzame en eenvoudig te installeren gevel als resultaat.”

Risico’s ondervangen

Kenmerkend voor het originele gevelontwerp was het grote aantal onderdelen, vertelt Stassen. Als voorbeeld noemt hij de kozijnen, die ver uit de gevel staken. “Om deze uitstraling mogelijk te maken, waren versterkte stelkozijnen en extra wind- en waterdichtheidsvoorzieningen noodzakelijk. Maar dan nog zou het risico op lekkages (te) groot zijn. Om deze risico’s te ondervangen, hebben wij een projectoplossing op maat uitgedacht. Dankzij onze oplossing kon Dura Vermeer Bouw Zuid zoals gewenst met prefab betonnen binnenspouwbladen werken, waarin op voorhand al de gatvullende elementen van WICONA werden ingepast. Deze elementen zijn zodanig uitgeëngineerd dat zij zonder stelkozijn aan het beton bevestigd konden worden.”

Grizzly beschikt over een zogenaamde koud-warmgevel, waardoor risico’s met betrekking tot wind- en waterdichtheid slim ondervangen worden.

Horizontale kozijnstroken

De gatvullende elementen betreffen horizontaal doorlopende kozijnstroken, die gebaseerd zijn op het WICLINE 75 evo raamsysteem. “Dankzij deze oplossing kon ook de beglazing indien gewenst al in de prefab elementen worden geplaatst”, aldus Stassen. “Op een aantal plekken is hier ook gebruik van gemaakt, waarna de elementen kant-en-klaar naar de bouw zijn vervoerd en op de juiste plekken aan het casco zijn bevestigd.” Ter plaatse van de koppelingen is steeds een extra kozijnelement toegevoegd. “Dit element is zodanig gedetailleerd, dat een eenvoudige montage in het werk werd geborgd.” Het resultaat van alle inspanningen is een zogenaamde koud-warmgevel, waardoor risico’s met betrekking tot wind- en waterdichtheid slim ondervangen worden. “Dankzij onze oplossing profiteert de aannemer van een verregaande prefabricage, een snelle doorlooptijd, een aanzienlijke CO2-reductie én een uitstekende wind- en waterdichtheid. Zónder in te boeten aan de esthetische kwaliteit die de architect voor ogen had. Bovendien konden we optimaal invulling geven aan de duurzaamheidswensen van Pivot Park en Dura Vermeer. Bijvoorbeeld door het gebruik van onze revolutionaire Hydro CIRCAL legering.”

Gerecycleerd aluminium

Hydro CIRCAL heeft de laagste CO2-voetafdruk ter wereld: ongeveer 2.3 kg CO2 per kilo aluminium. Het materiaal bestaat voor 75% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium, dat afkomstig is uit de ramen, deuren en gevel­systemen van bestaande gebouwen. “Het aluminium wordt zorgvuldig gesorteerd en omgesmolten tot een gelijkwaardige nieuwe legering”, aldus Stassen. “Hierdoor hoeven aanzienlijk minder nieuwe grondstoffen aangeboord te worden, terwijl de kwaliteit van onze systemen gewaarborgd wordt.”

Behalve in de kozijnen, is Hydro CIRCAL ook toegepast in de verticale MD lamellen van Metadecor, die de horizontale belijning doorbreken. “Ons zusterbedrijf Hydro Extrusion heeft de profielen voor Metadecor geëxtrudeerd”, aldus Stassen. Op verschillende plekken in de gevels zijn bovendien terugliggende en verdiepingsoverstijgende vakken gerealiseerd. “Vanwege de grote overspanningen is hier gekozen voor onze WICTEC 50 vliesgevels. En ook op de begane grond is een aantal vliesgevels geïnstalleerd, die harmonieus overlopen in de horizontale raamstrookprofielen.”

De profielen van alle basiskaders zijn blank geanodiseerd, terwijl de draaiende delen enerzijds geanodiseerd en anderzijds gecoat zijn (bicolor). “Doordat we deze profielen volledig in eigen huis produceren en inrollen, worden uitdagingen met betrekking tot het inklemmen van de isolatoren slim ondervangen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details