Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Greenville | Utrecht

Greenville | Utrecht

Prestigieus project Greenville in Utrecht:

‘Wij maken één geheel van wat drie architecten hebben bedacht’

In het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn wordt momenteel gebouwd aan het luxe appartementencomplex Greenville. Duurzaamheid, luxe en groen zijn kernbegrippen bij dit project.

In opdracht van Heijmans Vastgoed is Heijmans Woningbouw in oktober vorig jaar begonnen met de realisatie van Greenville. Projectmanager Richard Felten wijst op de bijzondere kenmerken van het complex. “Bij het ontwerp van Greenville is niets aan het toeval overgelaten. Een team van architecten heeft het gebouw perfect laten aansluiten bij de omgeving. Daarbij is het volledig uitgerust naar de woonwensen van deze tijd: er is bijvoorbeeld goed nagedacht over energieverbruik en afwatering. Zo woon je in Greenville niet alleen heel comfortabel, maar ook zeer duurzaam. In Greenville komen 93 luxe appartementen en 30 stadswoningen, allemaal met een eigen karakter. De afwerking wordt heel hoogwaardig met de toepassing van bijvoorbeeld natuursteen, metselwerk, luxe deuren, houten binnenkozijnen en vloerverwarming. Vrijwel alle woningen hebben een buitenruimte en kunnen gebruikmaken van de twee gezamenlijke binnentuinen.”

Kwaliteit, eenheid en rust
Bijzonder aspect is volgens Felten het feit dat het gebouw door drie architecten is ontworpen. “Wij maken één geheel van wat de drie architecten hebben bedacht. Het gebouw ademt vooral kwaliteit, eenheid en rust uit. Geen enkele verdieping is hetzelfde en per verdieping worden verschillende woningtypes gebouwd. Om alles tijdens de bouw vlekkeloos te laten verlopen, steken we veel tijd in de voorbereiding. Het ontwerp is dan ook compleet in BIM uitgewerkt.”

Greenville

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt, geeft hij aan. “Er wordt gestreefd naar hoge isolatiewaardes. Onder meer met behulp van drievoudige beglazing, zodat Greenville een EPC van -0,3 krijgt. Met -0.3 houden we dus meer energie over dan dat het gebouwgebonden deel nodig heeft. Dit kan alleen door verschillende oplossingen te combineren.” 

1.700 pv-panelen
Het gebouw wordt volgens Felten verder aangesloten op de stadsverwarming, die wordt gevoed door een biomassa-installatie. Zowel op het dak als tegen de gevels worden in totaal 1.700 pv-panelen aangebracht. “De panelen op het dak komen op een hoogte van 1,80 meter zodat de installaties eronder kunnen worden geplaatst. Het aanbrengen van de pv-panelen tegen de gevels is in een vergelijkbare situatie nog niet vaak toegepast. Mooi om hier met verschillende partijen oplossingen voor te bedenken, zodat uiteindelijk de bewoners hier voordeel van hebben in hun wooncomfort en (lagere) energielasten.” 

Groen
Zoals de naam al impliceert, krijgt Greenville een groen karakter. Zo komen er twee binnentuinen van in totaal 2.000 vierkante meter groen voor collectief gebruik. De binnentuinen worden voorzien van heesters, bomen, een vijver en bankjes. Alle beplanting is bij- en vlindervriendelijk. En ook in de gevels en dakterrassen worden groene elementen verwerkt. 

Greenville

Het regenwater wordt op de platte daken opgevangen, waardoor een waterberging ontstaat die gebruikt wordt voor de irrigatie van de daken en tuin. Dit gebeurt via een computergestuurd systeem dat rekening houdt met de te verwachten neerslag, vertelt Felten. Het groen dat toegepast wordt, komt straks ook herkenbaar terug in het naastgelegen plantsoen. “De aanleg van het plantsoen gebeurt in opdracht van de gemeente. In het plantsoen worden diverse voorzieningen voor omwonenden opgenomen. We halen als het ware een stukje natuur naar de stad.”

De bouw van Greenville ligt op schema en Felten verwacht dat medio 2021 het gebouw kan worden opgeleverd. “Op dit moment is het plaatsen van de damwanden voor de kelder in volle gang. Een belangrijk onderdeel van het hele werk waarmee we al met al een jaar bezig zijn.” Hij ziet Greenville als een mooie aanwinst voor Leidsche Rijn. “Dit luxe appartementencomplex geeft dit jonge, snel groeiende stadsdeel een flinke impuls.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details