Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

‘Gras wordt glas’ boven ondergrondse uitbreiding

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | Paleis Het Loo

30 juni 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

De museale ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo diende in het kader van daglichttoetreding te worden voorzien van structureel glas op maaiveld. Met KAAN Architecten bedacht Interior Glassolutions een oplossing voor een fontein omringd door berijdbaar glas van 7 centimeter dikte, met een totaaloppervlak van 300 m1.

“Uiteraard is een dergelijke oplossing niet alleen functioneel en constructietechnisch uitdagend, maar ook nog eens een kunstwerk op zich”, zegt Geurt Roelofsen van leverancier Interior Glassolutions hierover. “Je probeert met elkaar het technisch en financieel haalbare en het utopische van het ontwerp te verenigen; dan wordt het voor ons juist interessant.”

Het glas op maaiveld diende berijdbaar te zijn, onder meer vanwege een oldtimer-evenement dat periodiek plaatsvindt op de paleisgronden. “Gras wordt glas. Uiteindelijk is een mock-up gemaakt om het uit te voeren ontwerp te testen. Het eindresultaat, uitgevoerd met glazen vloeren van producent Saint-Gobain van 3,80 meter, zal iedereen positief verrassen. De lichtinval, in combinatie met de glasoplossing en het water van de fontein, zorgt voor een bijzonder effect op de muren van de ondergrondse uitbreiding. Het eindresultaat is enigszins te vergelijken met onze oplossing voor de Stadskamer van Hoog Catharijne. De passage boven de Catharijnesingel is daar uitgevoerd in beloopbaar glas. Specialistische partijen als Fonteintechniek Gruppen zijn bij beide projecten betrokken.” Interior Glassolutions maakte ook een volglazen liftschacht voor de uitbreiding van het paleis, in aansluiting op het ontwerp van een eerdere renovatieslag.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details