Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Granulair product op basis van cement en bodemas

Twee jaar geleden begon Van de Beeten met de zoektocht naar een vervanger van menggranulaat voor infra- en bouwprojecten. Eind 2020 was het dan zo ver, Van de Beeten heeft haar nieuwe menginstallatie in gebruik genomen en is begonnen met de productie van haar eigen granulaire product.

Mengen stoffen kopiëren
Mengen van de stoffen.

Tekst | Van de Beeten

Beeld | Van de Beeten

25 mei 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Daar ging een heel proces aan vooraf. In dit proces stond het hergebruiken van grondstoffen centraal. Directeur Bas van de Beeten: “Uiteindelijk heeft het hele proces tot een product geleid dat sterk, circulair, duurzaam én economisch voordelig is. Deze productie levert zowel voor opdrachtgevers als voor Van de Beeten zelf meerdere voordelen op. We zijn er dan ook trots op dat we dit nu allemaal in eigen beheer kunnen. We zijn het enige bedrijf dat produceert en het product meteen verwerkt.” Bedrijfsleider Niels Schellekens: “De grondstoffen worden onder certificaat aangeleverd. De levering van het cement wordt geregeld met een eigen bulktrailer en de grondstoffen komen per schip naar de havenlocatie. Alles is zo geregeld dat er zo min mogelijk transportbewegingen zijn. We willen het gehele proces, vanaf de binnenkomst van de grondstoffen tot en met verwerken van ons eigen product, in eigen handen houden.”

Verwerken van het granulaire product.

Productie, receptuur en levering

Manager grondstoffen en handel Ted Kees: “Dankzij de door ons gestelde eisen en het geleverde maatwerk kunnen we tot wel 3.000 ton per dag produceren. Hierbij kunnen we de receptuur tot in detail aanpassen. Op aanvraag kunnen we ook andere samenstellingen produceren. Ons granulaire product, een vervanger van menggranulaat, is samengesteld uit cement en bodemas. Het eindproduct kan dankzij onze eigen trailers ook door Van de Beeten op locatie worden geleverd. Vervolgens wordt het verwerken en verdichten op locatie gedaan door onze ervaren machinisten.”

Eigenschappen

Een groot voordeel van het eindproduct is dat het een gunstige MKI (Milieu Kosten Indicator) waarde heeft. Deze bedraagt € 0,96 per ton. Dit is erg gunstig voor BREEAM-projecten. Daarnaast heeft het product nog een aantal andere voordelige eigenschappen. Naast de economische voordelen heeft het product een hogere druksterkte, werkt het schoner en zijn er minder dikke betonvloeren en minder rijplaten nodig. Verder is het een gecertificeerd en vrij toepasbare bouwstof.

Overzicht van de mengers.

Ophalen en starten maar

Er zijn vier vrachtwagens nodig om de hele menginstallatie te kunnen verplaatsen. Toch is de mogelijkheid tot verplaatsing een groot voordeel. Kees legt uit: “Doordat we de gehele installatie kunnen verplaatsen, kunnen we deze altijd dichtbij een project neerzetten. Dit bespaart ons onder andere vele kilometers transport. Het is wel belangrijk dat er ergens in de buurt een geschikte havenlocatie beschikbaar is. De menginstallatie werd voor de eerste keer gebruikt in Oss bij Vissers Ploegmakers. Daar stond de machine, twee jaar na het eerste idee, binnen een dag te draaien.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details