01:43
13-03-2015

Gorssel | Museum MORE

‘Moderne architectuur met verwijzingen naar de omgeving’
Eind mei opent Museum MORE, Museum voor Modern Realisme, haar deuren in Gorssel. Dat museum gaat onderdak bieden aan een groot deel van de collectie Melchers. Een kleiner deel, met name werken van Carel Willink, wordt ondergebracht in Kasteel Ruurlo, dat daartoe momenteel wordt gerestaureerd en aangepast.

De gehele collectie van Hans Melchers – hij kocht onder meer het Nederlandse deel van de collectie Scheringa toen die uit elkaar dreigde te vallen – in Ruurlo onderbrengen was niet mogelijk, vertelt Hans van Heeswijk van het gelijknamige Amsterdamse architectenbureau en verantwoordelijk voor het ontwerp van het museum in Gorssel. “In het kasteel is er niet voldoende ruimte voor en het omliggende park heeft een monumentaal karakter, daar mocht niet worden gebouwd.”

Dus gingen Van Heeswijk en Melchers samen op zoek naar een andere locatie in de Achterhoek. Van Heeswijk: “Melchers heeft er de nodige aangeboden gekregen, in iedere gemeente staan momenteel wel gebouwen leeg. Uiteindelijk kwamen we terecht in Gorssel waar na de fusie met de gemeente Lochem het oude gemeentehuis leeg was komen te staan.” Hij noemt Gorssel een vriendelijk villadorpje tussen Deventer en Zutphen – besloten en knus met kleinere woonhuizen en villa’s. Het voormalig gemeentehuis stamt uit 1914 en is in neorenaissance-stijl gebouwd. Daar komt een gebouw achter waarin de kunstwerken worden tentoongesteld. “In die kleinschalige omgeving komt dus een groot museum te staan. We hebben gekozen voor een geleed gebouw met vier bouwdelen zodat het in schaal aansluit bij de omliggende woningen. Het groen rondom het museum krijgt zijn vroegere parkachtige uitstraling terug, met onder meer hagen en hoge bomen. Dat sluit aan bij de nabijgelegen Roskamweide met z’n monumentale bomen.”

De uitbreiding, vertelt Van Heeswijk, is een paviljoenachtig gebouw. Dat heeft consequenties voor de architectuur, legt hij vervolgens uit. “Over het algemeen is een museum een gesloten gebouw met lichtinval door dakramen. In Museum MORE komen ramen op allerlei strategische plekken, bijvoorbeeld aan het einde van een gang. Zo versterken we het contact met de omgeving, kan de bezoeker zich beter oriënteren.” Een open gebouw met een duidelijke routing dus en met zeven geschakelde zalen verdeeld over twee verdiepingen. “Omdat het, naast kleinere tijdelijke exposities, om een grote vaste collectie gaat, hoeven bezoekers niet een vaste looproute aan te houden, maar kunnen zij naar eigen voorkeur rondlopen.”

De entree komt eveneens in het nieuwe gebouw, in het voormalige gemeentehuis komen een brasserie en evenementenzaal. De gevels van het museum zijn bekleed met natuursteen, een verwijzing naar de geelgrijze middenrisaliet van het gemeentehuis, aldus Van Heeswijk. “De risaliet is van zandsteen, maar dat mag vanwege het fijnstof niet meer worden gebruikt. We hebben natuursteen gezocht die er qua uitstraling op lijkt. De architectuur van het museum is modern, maar wel met verwijzingen naar de omgeving.” De collectie zal onderverdeeld naar drie periodes in het gebouw te zien zijn: het vroege realisme, het magisch realisme en het moderne realisme. Van Heeswijk laat weten dat de opening eind mei zal plaatsvinden. “Het casco is inmiddels opgeleverd; momenteel wordt er gewerkt aan de inrichting.”

Teskst: Jac Buchholz   Beeld: Hans van Heeswijk architecten

Stedenbouw partners