01:45
12-03-2015

Gorinchem | Dalemburch

De huidige woningmarkt is weliswaar een kopersmarkt, maar van grote nieuwbouwvolumes is vooralsnog geen sprake. Merwestreek Groep ontwikkelt en bouwt voor Gorinchem een villawijk met 36 (half)vrijstaande woningen, die stap voor stap wordt gerealiseerd op basis van de verkoop. “Het aantal opties is zodanig dat je van woningtypen niet meer kunt spreken: iedere koper krijgt een woning naar wens in ontworpen in de geest van de Hollandse Waterlinie”, vertellen ontwikkelaar Jan van Sorge en Jaap Brand van Brand BBA I BBA Architecten.

Architectenbureau Brand BBA | BBA Architecten en ontwikkelend bouwer Merwestreek Groep trekken al een aantal jaren samen op in het kader van Dalemburgh, één van de ‘eilanden’ in het op de Waterlinie-architectuur geïnspireerde nieuwbouwplan Hoog Dalem, gesitueerd aan de oostzijde van Gorinchem in een inundatiegebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het eerste project werd onder de naam Signatura opgestart in de periode voor augustus 2008, de spreekwoordelijke ‘goede tijd’. Van Sorge: “Wij hebben echter vastgehouden aan de plankwaliteit: dit zijn en blijven woningen in het hogere segment. De randvoorwaarden van Dalemburgh zijn als gevolg van de situatie op de markt wel wat minder strak geworden, waardoor het voor ons mogelijk werd de woningen nog meer toe te spitsen op de koper.”

Woningen op maat
De beoogde Hollandse Waterlinie-architectuur is echter overeind gebleven in de ‘lommerrijke’ buurt, zegt Brand. “De parabolische kappen, het metselwerk, de natuurlijke kleurstelling, de kenmerkende aan- en uitbouwen, grote overstekken en uiteraard de prachtige ligging in het Hollandse landschap.” Dalemburgh is niet alleen een wijk op maat, iedere woning is maatwerk, vervolgt Van Sorge. “Je hebt in de eerste plaats het onderscheid tussen vrijstaande en halfvrijstaande villa’s. Daarnaast is geen kap dezelfde, en kopers kunnen kiezen voor een rieten of pannendak, een half of geheel onderkelderde woning of een uitbouw. De woningen variëren ook in beukmaat. Wij bouwen deze wijk vanaf juli 2013 in fasen.
Als we het huidige verkoop- en bouwtempo in ogenschouw nemen wordt de laatste woning naar verwachting eind 2016 opgeleverd.”

‘Slagvaardige organisatie’
Ook aan duurzaamheid is gedacht in Dalemburgh: iedere woning heeft een warmtepomp voorzien van een individuele bron en is ‘all electric’. “De wijk heeft geen gasaansluiting meer, maar lagetemperatuurverwarming en –koeling. Dit is voor bewoners ideaal – in de winter en de zomer.” Veel werk bevindt zich in de voorbereidingsfase, zoals de kopersbegeleiding die door Merwestreek met Woonaccent Makelaars is opgepakt. “Hier doet de kracht van een ontwikkelende bouwer zich gelden. Het belang van de koper kan immers goed worden gewaarborgd door de integrale aanpak van ontwikkeling en realisatie. Wij werken op basis van een slagvaardige organisatie. Kennis en expertise houden wij graag in eigen hand.”

Concept
“Je kunt in dit soort projecten misschien weinig standaardiseren op de bouwmethode na, maar de gefaseerde opzet maakt een project als Dalemburgh realiseerbaar – ook in deze tijd”, vervolgt Brand. Er is zelfs een tweede ‘Dalemburgh’ in de maak, in het Brabantse Vlijmen – wederom ontworpen, ontwikkeld en te bouwen door Brand BBA | BBA Architecten en Merwestreek Groep. “Je zou in dit kader kunnen spreken van een concept”, zegt Brand. “De opzet van Dalemburgh heeft zich tijdens de realisatie al bewezen en blijkt voor herhaling vatbaar.”

Tekst: Jan-Kees Verschuure Beeld: Brand BBA I BBA Architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: gorinchem , Markt , Woning , Woningbouw

Stedenbouw partners