Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Goed samenspel leidt  tot BENG-schoolgebouw
Het BENG-gebouw van vmbo-school Groene Hart Leerpark.

Goed samenspel leidt tot BENG-schoolgebouw

Met een nieuw gebouw is vmbo-school Groene Hart Leerpark in Alphen aan den Rijn klaar voor het nieuwe schooljaar. Een goed samenspel tussen Scope scholengroep en bouwer De Vries en Verburg heeft geleid tot een bijna energieneutraal gebouw (BENG).

Tekst | Tim van Dorsten    Beeld | De Vries en Verburg

Als opdrachtgever had Scope Scholengroep een zogeheten BENG-gebouw in haar Programma van Eisen gezet. Met name door de toegepaste installaties werd die eis ook behaald. “Daarnaast spelen zonnepanelen op het dak een belangrijke rol om het gebouw bijna energieneutraal te krijgen”, vertelt projectleider Kees Verdoorn van De Vries en Verburg. “Op bouwkundig gebied hebben wij hieraan bijgedragen door luchtdicht te bouwen.”

Het nieuwe schoolgebouw is luchtdicht gebouwd.

Nadat De Vries en Verburg de opdracht had toegewezen gekregen, gingen de bouwwerkzaamheden in juni 2018 van start. Hiervoor werden eerst een deel van het oude schoolgebouw en de gymtoren gesloopt, om ruimte te maken voor het nieuwe gebouw. “Voordat we aan het werk gingen, hebben we een plan gemaakt om de veiligheid van de leerlingen te kunnen garanderen terwijl we aan het werk waren”, geeft hij aan. “Aangezien de bereikbaarheid beperkt was, was dit relatief eenvoudig.”

Glimlach

Het nieuwe gebouw beschikt over een prefab casco en een betonnen fundering. In het interieur zorgt bamboe voor de hoofdmoot. De meeste onderlinge afstemming tussen Scope scholengroep en De Vries en Verburg vond plaats over de technische en logistieke aspecten. “Het Groene Hart Leerpark is een vmbo-school, waar onder meer lessen in scheikunde, lichamelijke opvoeding en koken worden gegeven. Een goede afstemming was nodig om alle aansluitingen in het nieuwe gebouw op de juiste plek te krijgen”, vertelt Verdoorn. “Dit vereiste een goed samenspel en dat is wellicht ook het meest bijzondere van dit project. We hebben gezorgd voor een glimlach op het gezicht van onze opdrachtgever. Dat is te danken aan het gehele bouwteam, waarmee we ook gezamenlijk multifunctioneel gebouw ‘De Morgenstond’ in Den Haag hebben gerealiseerd.”   

In het interieur zorgt bamboe voor de hoofdmoot.

Plaats voor 750 leerlingen

Afgelopen mei zorgde De Vries en Verburg voor de oplevering van het schoolgebouw, dat met een vloeroppervlak van ruim 9.000 m² plaats biedt aan ruim 750 leerlingen. Het gebouw beschikt over drie nieuwe gymzalen, theorielokalen, praktijklokalen voor techniek, dienstverlening en media en een lichte en overzichtelijke aula. Daarnaast is er plaats voor ondersteunende diensten van Scope scholengroep. De werkzaamheden voor het Groene Hart Leefpark zijn voor De Vries en Verburg echter nog niet voorbij. “Als de laagbouw van het oude schoolgebouw is gesloopt, zorgen we nog voor het schoolplein. We verwachten dat we eind oktober klaar zijn”, aldus Verdoorn. Vanaf eind augustus kunnen de leerlingen al wel het nieuwe schoolgebouw gebruiken.


Projectinfo

Wanden die tegen een stootje kunnen

De bouwwerkzaamheden aan het Leerpark in Alphen aan den Rijn zijn net voor de zomer afgerond. Ook Schildersbedrijf K.J. Coenen leverde zijn bijdrage.

Het bedrijf, vertelt Karel Coenen, heeft een lange geschiedenis en daarmee veel ervaring. Ook heeft ze kennis van de nieuwste technieken. “Bij Leerpark zijn de wanden voorzien van scanbehang. Verder brachten we er een tweecomponentencoating aan, waardoor ze ‘hufterproof’ werden. Het zijn dus wanden die wel tegen een stootje kunnen.”

De toegepaste kleuren, zegt hij, werden door de architect bepaald. Het schildersbedrijf bracht wel een aanvullend advies uit. Er werd gewerkt volgens een door de aannemer vastgestelde planning. “Belangrijk was dat partijen elkaar niet in de weg liepen. Daarom had onze voorman regelmatig overleg over of alles nog goed verliep. We hebben een team ingezet van 3 tot 5 medewerkers, afhankelijk van welke werkzaamheden verricht moesten worden.”


Projectinfo

Teksten van 21 meter breed op schoolgebouw

Op de voor- en achterkant van het nieuwe schoolgebouw Groene Hart Leerpark in Alphen aan den Rijn pronken twee teksten van 1,60 meter hoog en 21 meter breed. “De achterkant zorgde voor een uitdaging, vanwege de golvende beweging in het gebouw.”

De tekst ‘Groene Hart Leerpark’ staat in grote letters op de voor- en achterkant van het nieuwe vmbo-schoolgebouw in Alphen aan den Rijn. In mei zorgde COM Creative voor de plaatsing van deze woorden bovenop het nieuwe gebouw. “In een ochtend hebben we hiervoor gezorgd”, vertelt technisch adviseur Peter Majolee. “De meeste tijd ging naar de voorbereidingen.” Zo heeft het bedrijf begin maart de steunpunten voor de letters kunnen meten om dit op papier verder uit te werken. “Met name de achterkant van het gebouw was spannend: in plaats van een rechte constructie beschikt dat deel van de school over een golvende beweging.” De letters beschikken over een inwendige constructie om de plaatsing te vereenvoudigen. Ze zijn gemaakt van recyclebaar aluminium en beschikken over watergedragen lak.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details