Global Foods Innovation Centre

Impressie exterieur campus noordzijde.

01:46
03-12-2018

Global Foods Innovation Centre, Wageningen

Duurzaam powerhouse voor het voedsel van morgen

Eind augustus bereikte de bouw van het nieuwe, 18.000 m2 grote Global Foods Innovation Centre van Unilever het hoogste punt. Centraal gelegen op de Wageningen Campus vormt het state-of-the-art gebouw na de geplande oplevering in mei 2019 een uiterst duurzaam, levendig en inspirerend powerhouse waar innovators werken aan het voedsel van morgen. Het centrum, een realisatie van bouwconcern Dura Vermeer naar een ontwerp van Paul de Ruiter Architects bestaat uit twee met elkaar verbonden delen en telt vier bouwlagen plus een parkeerkelder. Binnen het gebouw zullen hoofdzakelijk kantoor-, bijeenkomst- en laboratoriumfuncties worden ondergebracht.

De wereld om ons heen verandert snel. Grote vraagstukken zoals de groei van de wereldbevolking, de behoefte aan gezond en veilig voedsel en het behoud van natuur en biodiversiteit vragen om nieuwe oplossingen. Nederland is een koploper met betrekking tot het bieden van innovatieve oplossingen voor deze vraagstukken, en het kloppende hart hiervan is in Nederland – en in de wereld – Wageningen en haar universiteit.

Global Foods Innovation Centre

Een blik in het atrium vanuit het toekomstige Experience Centre.

Bewuste keuze
“Dat is de reden waarom we gekozen hebben om ons wereldwijde innovatiecentrum voor voeding in Wageningen te vestigen. Ons streven is om baanbrekende voedingsinnovaties te ontwikkelen binnen het ecosysteem van de Wageningen Campus. De Campus biedt een sterke combinatie van wetenschap, onderzoek, technologie, talent en faciliteiten” zegt Serpil Tascioglu, projectleider namens Unilever. “We willen een inspirerend, duurzaam en tegelijkertijd praktisch gebouw creëren waar op nieuwe manieren kan worden samengewerkt. Ons state-of-the-art gebouw is als het ware een fysiek icoon van de transformatie die we als Unilever ondergaan ten aanzien van deze nieuwe manieren van samenwerken. Met de meest geavanceerde faciliteiten, een open karakter en hoge duurzaamheidsambities wordt dit één van de meest innovatieve gebouwen ter wereld op gebied van voeding.”     

Global Foods Innovation Centre

Impressie exterieur hoofdentree.

Snelheid
Voor zowel het bouwkundig ontwerp als de uitvoering deed Unilever met succes een beroep op de ruime kennis en kunde van Dura Vermeer. Een expertise die binnen het bedrijf op beide vlakken standaard gepaard gaat met een zeer rappe manier van werken. “Het gaat hier om een zeer bijzonder gebouw met uiteenlopende functies en faciliteiten”, zegt Patrick Kip, projectleider namens Dura Vermeer. “Dat heeft zich vertaald in een divers eisenpakket vanuit klantzijde. Die vraagspecificatie hebben we uiterst snel kunnen omzetten naar het te bouwen ontwerp. Vervolgens zijn we erin geslaagd om eveneens in zeer korte tijd dit geweldige project uit de grond te stampen.” 

Global Foods Innovation Centre

Impressie zonnepanelen.

Lijn doortrekken
Het nieuwe centrum kenmerkt zich door een bijzonder hoog duurzaamheidsniveau. Waar onlangs de ontwerpfase al werd beloond met het
BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificaat, is het volgens Kip nu zaak om die lijn ook qua uitvoering door te trekken. “Daartoe zijn door ons in de ontwerpfase al bepaalde bewuste materiaalkeuzes gemaakt en hebben we diverse innovaties toegepast, zoals ionisatie in de luchtbehandelingskasten. Maar ook op andere vlakken zetten we zeer hoog in op duurzaamheid. Zo creëren we middels een hoogwaardige thermische schil rondom het gebouw een buitengewoon hoge isolatiewaarde. Daarnaast wordt het gehele gebouw voorzien van PV-panelen, om zo op een EPC van nul uit te komen.”    

Tekst: Chris Elbers
Beeld: Dura Vermeer Bouw Hengelo/Paul de Ruiter Architects/A1 productions

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Unilever R&D Vlaardingen
Architect Paul de Ruiter Architects (exterieur) en Fokkema & Partners (interieur)
Aannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo BV
Installaties Hollander Techniek
Adviseurs DWA, DGMR en Arcadis
Bouwperiode oktober 2017 – medio 2019

BrescAluminium vliesgevels