Hollander Techniek

De Food & Customer Experience in aanbouw. In de kantoren en laboratoria realiseert Hollander Techniek o.a. slimme klimaatplafonds.

00:53
03-12-2018

Global Foods Innovation Centre, Wageningen | Slimme W- en E-technieken voor een inspirerend gebouw

Het Global Foods Innovation Centre kenmerkt zich door een veelheid aan innovaties. W- en E-installateur Hollander Techniek is binnen het installatieconcept verantwoordelijk voor een aantal nog maar weinig toegepaste technieken. 

“We kunnen onze expertise hier écht in de praktijk brengen”, zegt projectmanager Arjan Hut namens Hollander Techniek. “Zo hebben we in de kantoren gekozen voor een flexibele indeling van de slimme klimaatplafonds. Deze zorgen door straling voor de vereiste koeling en warmte. In de laboratoria pakken we het nét wat anders aan. Om hier een constant klimaat en verse lucht te bewerkstelligen, maken we gebruik van ionisatie van de inblaaslucht. Tevens is in het gebouw een thermografisch multi-sensorsysteem aangebracht. Hiermee is het mogelijk om alle besturingen via het GBS automatisch op elkaar af te stemmen en de gebruikers het binnenklimaat zelf te laten regelen.” Het systeem meet continu de temperatuur en activiteit in een volledige ruimte. Daarnaast geeft het via infraroodcamera’s voortdurend een compleet beeld van de thermografische kenmerken, zoals temperatuur en luchtvochtigheid. “Het systeem maakt het gebouw slimmer en is onlangs voorgedragen bij de Dutch Green Building Council om officieel als ‘innovatie’ te worden aangemerkt”, zegt Hut. “Tegelijk is een succesvolle toepassing ervan natuurlijk een belangrijke voorwaarde voor het behalen van de beoogde BREEAM ‘Outstanding’ certificering.” 

Hollander Techniek

Pilot Plant in aanbouw. Hier worden technische installaties voor o.a. perslucht, stoom en water geplaatst.

Ook buiten het gebouw toont Hollander Techniek haar kunnen. Zo wordt de ondergrondse parkeergarage op weg naar het ESPA-Gold-keurmerk voorzien van uiteenlopende verlichtings- en veiligheidsoplossingen. “Belangrijke voorzieningen die zeer bepalend zijn voor het behalen ervan”, aldus Hut.    

Tekst: Chris Elbers
Beeld: Hollander Techniek

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Aluminium vliesgevelsBlueprint Robotics