Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Glazuur voor een rijke uitstraling
De glazuren werden speciaal voor Nieuw Kralingen gemaakt.

Glazuur voor een rijke uitstraling

Speciaal ontwikkeld voor Nieuw Kralingen

Details spelen een belangrijke rol in Nieuw Kralingen, want zij zorgen voor een rijke uitstraling. Zo zorgt Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek voor geglazuurde accenten en op maat gemaakt elementen die ergens anders niet te vinden zijn. Er werden speciale glazuren voor ontwikkeld, naar de kleuren die de architecten bepaalden.

Van oorsprong is Dijkstra Friese Kleiwarenfabriek een fabriek in grof- of bouwkeramiek in traditioneel rood, maar ook gesmoord en geglazuurd. Sinds een aantal jaar is ze na een samenvoeging met andere ambachtelijke keramische bedrijven een deel van de Bornego Group. De productieportefeuille van deze verschillende bedrijven is op de locatie in Sneek ondergebracht. Hier worden tegels, beschilderingen, restauraties en speciaal ontwikkelde glazuren voor architecten gemaakt. In opdracht van architecten worden projecten geglazuurd en daarnaast doen de medewerkers restauratiewerk.

Dakpan rood en dakpan gesmoord.

In Nieuw Kralingen zie je de glazuren onder meer terug in de huisnummers, accenten op de stenen, watersproeiers, ornamenten en nestkasten. Ook leverde de fabriek speciale muurafdekkers. “De huisnummers, watersproeiers, ornamenten en nestkasten worden door Fabrique Ceramique (Marlies Crooijmans) gemaakt en vervolgens door ons geglazuurd. Daarvoor hebben we speciale glazuren ontwikkeld”, vertelt hoofd ontwikkeling en kwaliteit Maria Troncoso. Het glazuur is in eerste instantie door Studio Mixtura (Daria Biryukova) ontwikkeld en vervolgens aangepast op het laboratorium om het productiegereed te maken.

Alle kleuren mogelijk

“Het gaat hier om waste glazuur, een circulair product”, vertelt algemeen directeur Ted Lemmers. “Afval uit andere industrieën, zoals ijzer­slijpsel en glasstukjes, herbewerken wij en die worden meegemixt in het glazuur.” Er werd door de architect gekozen voor transparante kleuren die verwijzen naar de natuurlijke omgeving, zoals antraciet, oker, aquablauw en blauwgroen. Troncoso: “Bij ons zijn vrijwel alle kleuren mogelijk. We kunnen op maat ontwikkelen vanuit architectonisch oogpunt. Daarnaast leveren we in Nieuw Kralingen gesmoorde muurafdekkers, een onderdeel van de traditionele bouwkeramiek.”

Voorbeeld van nummer en omliggende stenen in glazuur.

Geen verrassingen

Voor het beste resultaat wordt er nauw samengewerkt. Het contact met Fabrique Ceramique, ERA Contour, Heijmans en Kooy Baksteencentrum verloopt erg soepel, aldus Lemmers. “In het begin is het met zoveel partijen echt het wiel opnieuw uitvinden, nu weten we op tijd welke onderdelen wanneer nodig zijn en alles is goed uitontwikkeld. Dit is een project waar we geen verrassingen meer hebben en dat is in de bouwwereld uniek.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details