Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Glasoplossingen voor  een optimaal wooncomfort
Op de Spoordreef in Almere zijn de verschillende oplossingsmogelijkheden van het systeem duidelijk zichtbaar. Ontwikkelaar: Kalknook, architect: Oebele Hoekstra.

Glasoplossingen voor een optimaal wooncomfort

Verminder de geluidsbelasting op uw gevels, zonder de ventilatie negatief te beïnvloeden

Veel kantoren in ons land staan leeg. Tegelijkertijd is er een enorm tekort aan woningen. Niet zo gek dus dat er regelmatig kantoorpanden worden omgebouwd tot woonruimte. Een mooie kans, die echter ook uitdagingen met zich meebrengt. Bijvoorbeeld ten aanzien van geluid. De Silent Air Gevelschermen van Mview+ bieden hiervoor een oplossing. Simpel, doeltreffend en transparant, waarbij tevens een nieuwe dimensie aan de gevel wordt toegevoegd.

Mview+ ontwikkelt, produceert en levert unieke geveloplossingen voor een optimaal woon- en werkcomfort. Hierbij wordt gefocust op de drie pijlers isolatie, licht en geluid. “Onze oplossingen bestaan voornamelijk uit glas en worden zo ‘puur’ mogelijk toegepast in projecten”, vertelt directeur Waldo Duin. “Hierdoor wordt de transparantie van het glas optimaal benut. In combinatie met fraaie en/of slanke aluminium profielen met RVS beslag zijn onze producten een verrijking voor ieder gebouw. Van nieuwbouw tot renovatie en transformatie en zowel binnen als buiten.”

In Breda gaan de Silent Air Geluidsschermen doeltreffend de strijd aan met het spoorlawaai, zonder de historische uitstraling van de gebouwen negatief te beïnvloeden. Ontwikkelaar: Singelwoningbeheer, architect: BB-architecten.

In het Bouwbesluit worden specifieke geluidseisen gesteld aan woonomgevingen, weet Duin. “Om aan deze eisen te voldoen, worden woningbouwprojecten van oudsher gerealiseerd op geluidsluwe locaties. Utiliteitsgebouwen zoals kantoren bevinden zich veelal aan de rand van deze locaties, waar zij dienst doen als geluidswal tussen de geluidsgevoelige en geluidsluwe zones. Omdat de ruimte in Nederland beperkt is echter, en de vraag naar woningen groot, wordt deze logische opzet steeds meer verstoord. Steeds vaker worden woningen en woongebouwen gerealiseerd naast (snel)wegen en op andere locaties met een hoge(re) geluidsbelasting. Bovendien worden regelmatig oude en incourante kantoorgebouwen op geluidsgevoelige plaatsen omgebouwd naar woningen. Om ook op deze locaties een optimaal wooncomfort te creëren, hebben wij de Silent Air Gevelschermen ontwikkeld.”

Optimale geluidsreductie en spuiventilatie

Volgens de Wet Geluidshinder geldt op binnenstedelijke locaties een grenswaarde voor wegverkeer van 48 dB. “Wanneer je boven deze grenswaarde komt, moet je maatregelen treffen om een binnengeluidsniveau van 33 dB te behalen”, aldus Duin. “Ook is er een uiterste grenswaarde bepaald van 63 dB. Wanneer je hier boven komt, ben je verplicht om een ‘dove gevel’ te realiseren. Dit houdt in dat geen enkel raam in deze gevel geopend mag worden. De gevel moet bovendien zodanig geluidswerend worden uitgevoerd, dat het geluidsniveau binnen onder de 33 dB blijft.” Bij transformatie- en nieuwbouwprojecten komt het vaak voor dat één gevel te zwaar belast wordt en doof uitgevoerd moet worden. “Dit maakt het realiseren van een woonomgeving soms lastig. Immers moet je alle verblijfsruimtes kunnen spuien (luchten); ook de ruimtes aan de dove zijde. De Silent Air Geluidsschermen bieden hiervoor een doeltreffende oplossing. De geluidsschermen kunnen namelijk eenvoudig worden aangebracht voor te openen delen, waardoor de ‘dove’ gevellijn wordt verlegd. Achter het scherm ontstaat een buitenklimaat met een geluidsbelasting die onder de (uiterste)grenswaarde ligt en waar de ramen alsnog geopend kunnen worden.”

Nieuwbouwwoning in Schelluinen met Silent Air Geluidsschermen op de verdiepingen. Ontwikkelaar: Herkon B.V., architect: Van der Padt & Partners, aannemer: Bouwonderneming Stout B.V. (Beeld: Peter den Ouden Fotografie)

Opbouw van het geluidsscherm

De gepatenteerde Silent Air Geluidsschermen zijn gemaakt van voorgespannen veiligheidsglas, in combinatie met geluiddempende coulissen. “De coulissen zijn opgebouwd uit een kader van geperforeerd aluminium met een minerale vulling, die het binnenkomende geluid aan de rand absorbeert”, aldus Duin. “Afhankelijk van de geluidsweringseis kunnen onze gevelschermen worden opgebouwd met één, twee of drie coulissen met een variabele tussenruimte van 30 tot 75 mm. Doordat tussen de gevel en het geluidsscherm voldoende vrije ruimte behouden blijft, blijft spuiventilatie van de achterliggende ruimte mogelijk.” Met de Silent Air Geluidsschermen zijn geluidsreducties tot 18,5 dB voor wegverkeer en 24,4 dB voor railverkeer mogelijk. “Doordat de coulissen in iedere gewenste kleur gepoedercoat kunnen worden, sluiten zij bovendien mooi aan bij de esthetiek van de gevel. De ‘schilderijlijstjes’ die rond de te openen ramen ontstaan, zorgen zelfs voor een nieuwe dimensie.”

Ook voor nieuwbouwprojecten

Er zijn onderzoeken die aantonen dat geluidsoverlast een ernstige wissel kan trekken op onze gezondheid, met stressreacties, een hogere bloeddruk en zelfs de dood tot gevolg. Niet voor niets staat het beperken van geluidsoverlast steeds hoger op de agenda van overheden. Zo stellen steeds meer gemeenten dat de slaapkamers van nieuwbouwwoningen een geluidsluwe gevel moeten hebben, aldus Duin. “Ook hier bieden onze Silent Air Gevelschermen een perfecte oplossing, waarbij de geluidschermen zelfs volledig in de gevel geïntegreerd kunnen worden. Wij denken graag met architecten mee voor een esthetische oplossing op (hun) maat.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details