Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Glas vervangen met behoud van monumentaal karakter
Van alle houten kozijnen zijn de ruiten vervangen.

Glas vervangen met behoud van monumentaal karakter

In de 208 appartementen van de Lijnbaanflats aan de Jan Evertsenplaats in Rotterdam zitten meer dan duizend houten kozijnen en zo’n driehonderd woningscheidende panelen. De ruiten hiervan zijn stuk voor stuk vervangen door Glas Van Veen.

“De houten kozijnen bevinden zich aan de galerij- en balkonzijde van de appartementen”, vertelt projectleider Robert Eikelboom van Glas Van Veen. “Vanwege de monumentale status van de flats moesten de bestaande kozijnen behouden blijven. Wij vervingen de enkelglazen ruiten voor modern HR++ isolatieglas. De nieuwe ruiten pasten echter niet in de oude kozijnen. Om dit op te lossen, hebben we van alle kozijnen de sponningen ingezaagd en uitgefreesd.”

Vanwege de monumentale status bleven de bestaande kozijnen behouden.

Stopverflook met glaslat

“Het monumentale karakter vormde ook een aandachtspunt bij de glasvervanging”, vervolgt Eikelboom. “Om het oorspronkelijke aanzicht te behouden, moest het lijken alsof het nieuwe glas was aangebracht met stopverf. In samenwerking met een glaslatleverancier creëerden we die stopverflook met een afgeschuinde houten glaslat.”

De glaszetters vervingen het glas in één dag.

Speciale glaskarren

Eind 2018 verving Glas Van Veen de eerste ruiten. Conform de van tevoren afgestemde lean planning hadden de glaszetters per woning één dag nodig om de oude ruiten te demonteren en de nieuwe te plaatsen. Eikelboom: “Om de trein van werkzaamheden rijdend te houden, moest alles logistiek goed afgestemd worden. Niet alleen om de juiste spullen op het juiste moment op de bouwplaats te krijgen, maar ook om ze veilig en Arbotechnisch verantwoord in de woningen te krijgen. Met speciale glaskarren en stellingen kregen we de ruiten in de bouwlift en konden we ze via de steiger aanvoeren. De oude ruiten namen we op dezelfde manier mee terug.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details