Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Glas- en schilderwerk met respect voor de rijke historie

Glas- en schilderwerk met respect voor de rijke historie

In slechts anderhalf jaar tijd zijn de Hollandsche Schouwburg en voormalige Hervormde Kweekschool in Amsterdam ingrijpend gerenoveerd en gerestaureerd. Belangrijk onderdeel van de werkzaamheden is het glas- en schilderwerk, dat in opdracht van Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen en op basis van een jarenlange samenwerking en goede verstandhouding is uitgevoerd door Glasprojecten De Boer Obdam BV en Schilderwerken De Boer Obdam BV.

De houten geveldelen van de Hollandsche Schouwburg telden vele laklagen, vertelt Ad de Boer, directeur van combinatiebedrijf De Boer Obdam BV. “De staat van deze laklagen was zo slecht, dat besloten is om alle kozijnen, ramen en goten tot op het houtwerk kaal te schuren en een compleet nieuw verfsysteem op te zetten.” Omdat de ramen nog over oud enkelglas beschikten, is bovendien al het glaswek vervangen. “Vervolgens zijn de ramen opnieuw opgebouwd met een Sigma S2U Primer en een Sigma S2U Satin zijdeglanzende lakverf. Zowel architectenbureau Office Winhov als Stichting Hollandsche Schouwburg gaven namelijk de voorkeur aan een eiglans afwerking.”

Minerale gevelverf

In navolging van het houtwerk, zijn ook de 29 (!) oude verflagen van de gevel verwijderd, vertelt De Boer. “Door de veelvoud aan lagen waren barsten en scheuren meer regel dan uitzondering. Een specialistisch bedrijf heeft de oude lagen met zorg verwijderd, waarna wij de gevelmuren en ornamenten in een nieuw keimsysteem hebben gezet.” Om de gevels van de Hollandsche Schouwburg in oude luister te herstellen, hebben Stichting Hollandsche Schouwburg en Monumentenzorg een uitgebreid kleurenonderzoek uitgevoerd.

Nieuwe laklaag

In navolging van de buitenschil, voerde De Boer Obdam BV ook al het schilderwerk van de binnenschil uit. Denk bijvoorbeeld aan het sauzen van wanden en lakken van kozijnen. “Bovendien waren wij verantwoordelijk voor het glas- en schilderwerk in en om de voormalige Hervormde Kweekschool”, aldus De Boer. “De Nijs heeft twee bouwlagen van het gebouw verwijderd en de voorgevel opnieuw opgemetseld. Hierbij zijn alle geschikte kozijnen teruggeplaatst en in een ‘standaard’ systeem van een nieuwe laklaag voorzien. Ditzelfde geldt voor de andere kozijnen, ramen, deuren en goten. Alle buitenbeglazing is vervangen door isolatieglas met een hoge zonweringsfactor, zodat de zon geen invloed heeft op de museumcollectie.” Omdat de detaillering van de ramen in de Hollandsche Schouwburg geen isolatieglas toeliet, is hier gekozen voor enkelglas en een separaat dun isolatiesysteem.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details