Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gipsplaten: zelfs voor buitentoepassingen. Van alle markten thuis

Gipsplaten: zelfs voor buitentoepassingen. Van alle markten thuis

De bouwwereld wordt steeds duurzamer. Dat moet ook wel, want de regels worden steeds strenger en de vraag naar herbruikbare materialen groeit. Leuk om te weten is dat gips één van de duurzaamste materialen is. Wat veel mensen bovendien niet weten, is dat gipsplaten zelfs buiten en in vochtige ruimtes toegepast kunnen worden. Ook voor de modulaire bouw is het een zeer geschikt product. Twan Verstralen en Nicolas Huysmans van Siniat vertellen ons waarom.

De Weather Defence gipsplaat is vochtbestendig, geluidsisolerend, brandwerend en ook nog eens duurzaam. (Beeld: Max McClure)

Siniat is de grootste divisie van Etex Building Performance, een van origine Belgisch bedrijf dat in meer dan 45 landen actief is op het gebied van lichtgewicht bouwmaterialen. Siniat is gespecialiseerd in bouwmaterialen als gipsplaten, vezelcementplaten en voegmiddelen. Met ´the Etex road to sustainability 2030´ wil zij de duurzaamste partij in de markt zijn en de bouwwereld helpen om verder te verduurzamen. Dit wordt bereikt, doordat de gipsplaten 100% recyclebaar zijn. Daarnaast wordt er gestreefd naar zo min mogelijk verpakkingsmateriaal, hergebruik van water en groene energie. “Onze producten worden met name gebruikt in de woningbouw, bijvoorbeeld bij grondgebonden woningen en gestapelde bouw”, zegt Technical Sales Engineer en Lead and Specification Manager Twan Verstralen. “Onze producten maken gebouwen aangenamer, warmer en veiliger.”

Bij nieuwbouw en renovatie

De gips- en vezelcementplaten van Siniat worden tegenwoordig veelvuldig toegepast in houtskeletbouw. De producten bieden architecten immers ontwerpvrijheid, en het zijn ook volwaardige producten op het gebied van brandveiligheid, akoestiek, comfort en isolatie. Op het gebied van houtskeletbouw worden er complete oplossingen aangeboden die uitvoerig zijn getest en voldoen aan de huidige regel- en wetgeving. “Over het algemeen wordt er voor de buitenschil gebruik gemaakt van vezelcement- en vochtwerende gipsplaten, en natuurlijk gipsbeplating voor de binnenzijde. Ook voor renovatieprojecten worden de producten van Siniat regelmatig ingezet. De betonnen structuur van de woning blijft dan bestaan, maar de gevels worden vervangen door nieuwe elementen met Siniat platen die voldoen aan de gestelde eisen. Scheidingswanden, plafonds, inbraakwerende wandsystemen en andere oplossingen kunnen aanvullend worden ingezet”, aldus Verstralen.

Volledig getest

“Voor onze klanten zoeken we uit welke systemen het meest geschikt zijn en daar geven we advies over”, zegt Siniat Technical Expert Nicolas Huysmans. “Ze zijn allemaal getest op brandveiligheid, akoestisch comfort, thermische isolatiewaarden en bouwfysische eigenschappen, zoals schrankingsweerstand. Onze klanten weten dan zeker dat de producten voldoen aan het energieprestatiecoëfficiënt (EPC) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).”

Bij houtskeletbouw moet extra rekening gehouden worden met de brandveiligheid, vanwege overslagbranden en branden in de spouw. Verstralen: “Die worden vaak veroorzaakt door verkeerd materiaalgebruik. Onze materialen kunnen voldoen aan alle eisen die gesteld worden. Wij testen elk systeem en kunnen dus aantonen wat we leveren. Dit is een continu proces waaruit we telkens nieuwe oplossingen creëren, bijvoorbeeld gips aan de binnenzijde en Weather Defence aan de buitenzijde.”

Gips voor buiten

Die Weather Defence gipsplaat kent een speciale toepassing. Deze is vochtbestendig, geluidsisolerend, brandwerend en ook nog eens duurzaam. Perfect voor buitengebruik dus. Hij biedt een hoge weerstand tegen weersinvloeden en schimmels. Dat is uniek volgens Verstralen. “In Engeland wordt dit product in vrijwel alle staalframebouw in de spouw toegepast ter bescherming van de profielen.” Voor badkamers is de LaDura geschikt en heb je zeer vochtige ruimtes in de woning, dan is er de WAB (wet area board).

Door een groot scala aan producten aan te bieden, hebben klanten slechts te maken met één aanbieder voor het complete plaatje. Huysmans: “We hebben buiten- en binnenbeplating voor diverse toepassingen, zelfs voor het afwerken met steenstrips. Daarnaast hebben we plafondpanelen, voegmiddelen en minerale wolisolatie van Ursa. De klant hoeft maar zaken te doen met één firma, zodat transportbewegingen beperkt blijven. Wij leveren het totale pakket.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details