Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Gildenkwartier, Utrecht | Een communicatieve uitdaging

16 september 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Praten met bewoners, retailers, kantoorhouders, reizigers en winkelaars

Behoorde Hoog Catharijne in de zeventigerjarenjaren nog tot de toonaangevende overdekte winkelcentra, nu wordt er hard gewerkt om de woningen, winkels en kantoren weer de look and feel van deze tijd te geven. Het overgrote gedeelte is af. Het Gildenkwartier nog niet.    

De herontwikkeling van het Gildenkwartier in Utrecht bestaat deels uit renovatie en deels uit uitbreiding. Gevels worden strakgetrokken, winkels worden vergroot en de winkel-entrees, de kantoren en appartementen krijgen weer een eigentijdse uitstraling. Aan drie zijden wordt het gebouw vergroot met een plint van zo’n dertien meter hoog en diverse breedtes, waardoor meer winkeloppervlak ontstaat.

Logistiek en Communicatie

“Bouwkundig gezien stelt het project geen extreem hoge eisen”, vertelt Wilbert Hilverda, projectleider van AKOR. “De uitdaging zit in de logistiek en communicatie. Het is een postzegellocatie langs het drukste fietspad van Nederland. Elke dag fietsen duizenden reizigers hier richting station. Retailers zien hun winkels tijdelijk verkleind door een schot in hun zaak, waarachter bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Aan het bouwteam het dwingende verzoek om te werken met minimale overlast voor de betrokkenen.”

Overlastbeperkende maatregelen

Het bouwteam (Klépierre, BBC, ULC en AKOR) beperkt de overlast door heldere communicatie. Het team informeert bewoners, retailers, kantoorhouders, reizigers en winkelaars over de bouwactiviteiten die op stapel staan. En zet verkeersregelaars in om de omleidingen aan te wijzen. Activiteiten met geluidsoverlast worden enkel tussen 7.00 en 10.00 uur ’s ochtends gepland en het aantal verkeersbewegingen beperkt. “Alle bouwmaterialen worden geleverd op een verzamelplek  buiten het centrum van Utrecht”, vertelt Hilverda. “Ze worden op afroep geleverd en direct verwerkt.” Het totale maatregelenpakket vraagt een zeer gedetailleerde planning en professionele communicatie.

‘Uitzicht vanaf nieuwe gevel stationsplein richting het nog te renoveren Gildenkwartier’

 

Bouwkundige verrassingen

Overigens hebben de maatregelen geen negatieve invloed op de bouwkundige ambities van AKOR. De renovatie van het zeventiger jaren gebouw biedt immers ook bijzondere verrassingen. Hilverda: “Het gebouw zit allang niet meer in elkaar zoals het vijftig jaar geleden is gedocumenteerd. Gevels zijn gesloopt, vloeren zijn verlaagd en plafonds zijn gedeeltelijk verhoogd. Het vraagt flexibiliteit om dit allemaal op te vangen en het vervolgens weer te communiceren met de ketenpartners. Daar zijn we ondertussen met zijn allen aardig goed in geworden.”

Duurzaam en stijlvol

Ook over het verloop is AKOR tevreden. Fase I (Catharijnesingel) is opgeleverd, Fase II (Smakkelaarsveld) en Fase III (Stationszijde) zijn gestart. “Stap voor stap wordt de winkelvloer nu uitgebreid; alle ongelijkmatigheden in de gevel verdwijnen. Begin 2020 staat hier een gevel die overzichtelijk, duurzaam en stijlvol is.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details