Wanneer de werkzaamheden klaar zijn komt de hele omgeving in harmonie.

01:24
16-09-2019

Gildenkwartier, Utrecht | Een communicatieve uitdaging

Praten met bewoners, retailers, kantoorhouders, reizigers en winkelaars

Behoorde Hoog Catharijne in de zeventigerjarenjaren nog tot de toonaangevende overdekte winkelcentra, nu wordt er hard gewerkt om de woningen, winkels en kantoren weer de look and feel van deze tijd te geven. Het overgrote gedeelte is af. Het Gildenkwartier nog niet.    

De herontwikkeling van het Gildenkwartier in Utrecht bestaat deels uit renovatie en deels uit uitbreiding. Gevels worden strakgetrokken, winkels worden vergroot en de winkel-entrees, de kantoren en appartementen krijgen weer een eigentijdse uitstraling. Aan drie zijden wordt het gebouw vergroot met een plint van zo’n dertien meter hoog en diverse breedtes, waardoor meer winkeloppervlak ontstaat.

Logistiek en Communicatie

“Bouwkundig gezien stelt het project geen extreem hoge eisen”, vertelt Wilbert Hilverda, projectleider van AKOR. “De uitdaging zit in de logistiek en communicatie. Het is een postzegellocatie langs het drukste fietspad van Nederland. Elke dag fietsen duizenden reizigers hier richting station. Retailers zien hun winkels tijdelijk verkleind door een schot in hun zaak, waarachter bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Aan het bouwteam het dwingende verzoek om te werken met minimale overlast voor de betrokkenen.”

Overlastbeperkende maatregelen

Het bouwteam (Klépierre, BBC, ULC en AKOR) beperkt de overlast door heldere communicatie. Het team informeert bewoners, retailers, kantoorhouders, reizigers en winkelaars over de bouwactiviteiten die op stapel staan. En zet verkeersregelaars in om de omleidingen aan te wijzen. Activiteiten met geluidsoverlast worden enkel tussen 7.00 en 10.00 uur ’s ochtends gepland en het aantal verkeersbewegingen beperkt. “Alle bouwmaterialen worden geleverd op een verzamelplek  buiten het centrum van Utrecht”, vertelt Hilverda. “Ze worden op afroep geleverd en direct verwerkt.” Het totale maatregelenpakket vraagt een zeer gedetailleerde planning en professionele communicatie.

‘Uitzicht vanaf nieuwe gevel stationsplein richting het nog te renoveren Gildenkwartier’

 

Bouwkundige verrassingen

Overigens hebben de maatregelen geen negatieve invloed op de bouwkundige ambities van AKOR. De renovatie van het zeventiger jaren gebouw biedt immers ook bijzondere verrassingen. Hilverda: “Het gebouw zit allang niet meer in elkaar zoals het vijftig jaar geleden is gedocumenteerd. Gevels zijn gesloopt, vloeren zijn verlaagd en plafonds zijn gedeeltelijk verhoogd. Het vraagt flexibiliteit om dit allemaal op te vangen en het vervolgens weer te communiceren met de ketenpartners. Daar zijn we ondertussen met zijn allen aardig goed in geworden.”

Duurzaam en stijlvol

Ook over het verloop is AKOR tevreden. Fase I (Catharijnesingel) is opgeleverd, Fase II (Smakkelaarsveld) en Fase III (Stationszijde) zijn gestart. “Stap voor stap wordt de winkelvloer nu uitgebreid; alle ongelijkmatigheden in de gevel verdwijnen. Begin 2020 staat hier een gevel die overzichtelijk, duurzaam en stijlvol is.”  

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: Akor & KLEPIERRE group

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Aanvullende constructie met
immense afmetingen

Voor de uitbouw van het Gildenkwartier in Utrecht – met afmetingen van circa 3 tot 12 meter over een hoogte van drie verdiepingen en dat aan drie zijden van het gebouw – levert Novicon de staalconstructie, de stalen vloeren en de dakplaten. De voorbereidingen hiervoor startten al in september 2018.

“We hebben eerst de bestaande bebouwing digitaal ingemeten”, vertelt Carl Hemmer van Novicon. “Zo konden we de constructie tot in detail in kaart brengen, en dan met name de constructieve aansluitingen op het betonnen geraamte. Een andere uitdaging was de zogenaamde ‘postzegellocatie’. Hoe konden we materieel en materialen zodanig aanvoeren, dat we deze zo efficiënt mogelijk konden verwerken? In het ontwerp moesten we bijvoorbeeld rekening houden met een vrijdragend spant van 4,5 x 30 meter. Inmiddels is de eerste fase gerealiseerd en ligt de focus alweer op de volgende fasen.”


Installeren terwijl het winkelgebied geopend is

In het Gildenkwartier worden alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties geleverd en gemonteerd door ULC Installatietechniek. Hiermee heeft ULC de verantwoordelijkheid over een breed pakket, van koeling- en luchtbehandelingsinstallaties tot sprinkler-, licht-, krachtstroom-, zwakstroom-, brandmeld- en ontruimingsinstallaties. “Zolang het om installaties gaat, zijn we op eigen terrein”, vertelt Martijn Vermeij, projectleider van ULC Installatietechniek, “en beschikken we over centrale expertise en ruim voldoende knowhow. Wat dit werk uitdagend maakt, is het feit dat het winkelcentrum tijdens de renovatie en uitbouw geopend blijft. Alle installaties moeten dus blijven functioneren.”

Om dit voor elkaar te krijgen heeft ULC eerst de aanwezige installaties geïnventariseerd. Door de jaren heen is er veel verbouwd in het zeventiger-jaren winkelcentrum en de aanwezige tekeningen zijn allang niet meer up-to-date. Als ULC de actuele situatie in kaart heeft gebracht, maakt zij de te verbouwen delen met behulp van tijdelijke installaties functievrij. Zo kan zij zonder storingen voor de gebruikers de nieuwe installaties monteren en – als laatste stap – de tijdelijke installaties vervangen door de definitieve installaties.

“Om de veiligheid te borgen, moeten alle brandbeveiligingsinstallaties worden gecertificeerd”, vertelt Vermeij. “Dat geldt voor de definitieve installaties, maar ook voor de tijdelijke loopstromen die we aanbrengen. Dat is een erg tijdrovende klus. We zijn er goed in, maar het blijft een uitdaging om alle gevraagde informatie precies op tijd op het juiste adres aan te leveren. Gelukkig levert de certificering zelf nooit problemen op.”


Complete ontzorging in
binnenstedelijk transport

De gevels in het nieuwe Gildenkwartier bestaan uit zware betonelementen. Op één van de drukste plekken van Utrecht – zonder enige ruimte voor bouwkranen of hoogwerkers – moeten deze op elkaar worden gemonteerd. Voor deze uitdaging wordt het specialisme van Transport Lifting Twenthe ingezet.

“Bouwen in de grote-stadskernen is ingewikkeld en komt steeds vaker voor”, vertelt Erik Agteresch, projectleider van Transport Lifting Twenthe. “Daarom bieden we onze klanten een bouwlogistiekplan, waarin we de meest efficiënte totaaloplossing presenteren, van kraanauto’s tot rijplaten. De klant wordt dus totaal ontzorgd.”

In het Gildenkwartier brengt Transport Lifting Twenthe de betonelementen op hun plaats met zware autolaadkranen. Deze hebben geen tegengewicht en vragen minder ruimte. Een professionele montageploeg begeleidt het transport just-in-time en voert de montage uit. Zij regelt ook de kraan voor de staalconstructie.

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever

Klepierre Vastgoed Ontwikkeling – Utrecht

Aannemer

AKOR – Rijssen

Constructeur

Van Rossum Raadgevend Ingenieurs – Utrecht

Architect 

STIR – Amsterdam

Bouwmanagement

BBC Bouwmanagement

Installatie-adviseur

Galjema – Delft

Brandtechnisch adviesbureau

De Peutz Groep – Molenhoek

Installaties

Galjema – Zoetermeer, Peutz – Molenhoek,
ULC Installatietechniek – Utrecht

Totaalinstallateur

ULC Installatietechniek – Utrecht

Bouwperiode

eind 2018 – begin 2020

medite_smartply_ultima_01-kopierenbeplantingsvakken-met-helmgras-en-vakken-met-schelpachtige-halfverharding-omgeven-door-zandkleurige-betonverharding-kopieren