Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gezonder, comfortabeler en energiezuiniger wonen in de Muziekbuurt in Rijswijk
Elk cluster krijgt zijn eigen kleur gevelstrips en stucwerk, die tevens aansluit bij de overige bebouwing in de buurt.

Gezonder, comfortabeler en energiezuiniger wonen in de Muziekbuurt in Rijswijk

‘De woningen worden op alle mogelijke manieren verbeterd’

In de Muziekbuurt in Rijswijk verbetert en verduurzaamt woningcorporatie Rijswijk Wonen 288 meergezinswoningen, met als doel om deze woningen gezonder, comfortabeler en energiezuiniger te maken. De corporatie werkt hiervoor samen met SlimOnderhoud, een samenwerkingsverband tussen Willems Vastgoedonderhoud (bouwkundig en energetisch onderhoud) en Twinstone (bewonerszaken).

De verbetering en verduurzaming van de Muziekbuurt heeft verschillende aanleidingen, vertelt Sander Willems, directeur bouwkundig/energetisch onderhoud bij Willems Vastgoedonderhoud. “De gevels van de woongebouwen waren volledig ingepakt met asbesthoudende platen. Omdat we inmiddels weten dat asbestvezels zeer gevaarlijk kunnen zijn voor onze gezondheid, wilde Rijswijk Wonen deze platen graag saneren. Leuk detail hierbij is dat onze projectleider, Jan Hekhuis, deze platen in de jaren ‘80 ook heeft gemonteerd, toen hij nog werkzaam was als timmerman.”

Nieuwe gevelafwerking op één van de blokken.

Behalve de asbestsanering heeft de woningcorporatie een energetische ambitie om de naoorlogse woningen transitiegereed te maken. “De Muziekbuurt ligt aan de A4, waar in de toekomst de warmterotonde van Zuid-Holland (van de Rotterdamse haven naar het Westland) zal komen. Ook de Muziekbuurt zal hierop aansluiten. Om de woningen hiervoor gereed te maken, plaatsen wij individuele warmtesets die voorlopig nog gevoed zullen worden door een collectieve cv-ketel. Bovendien vervangen wij het distributienet, zodat warmteverlies voortaan tot een minimum wordt beperkt. Elk woonblok krijgt de beschikking over één cv-ketel, waarbij de waterdruk wordt verhoogd door een hydrofoorpomp.”

Minimale warmtevraag, maximaal comfort

Om de energietransitie te laten slagen, is het belangrijk dat de warmtevraag in de woningen flink wordt teruggebracht, benadrukt Willems. “Hiervoor hebben wij een plan uitgewerkt waarbij de complete schil wordt aangepakt en geïsoleerd, inclusief het dak. Omdat tijdens onze technische inspectie bleek dat de kozijnen nog in prima staat verkeerden, worden deze vanuit het oogpunt van duurzaamheid en circulariteit alleen geüpgraded.” Hekhuis: “Alle kozijnen worden voorzien van nieuw glas en nieuwe draaiende delen, waardoor zij weer aan de huidige eisen voldoen. Dankzij deze én andere maatregelen gaat het energieverbruik van de bewoners flink omlaag. Bovendien kunnen bewoners straks profiteren van een optimaal wooncomfort, zonder kou- en tochtklachten.”

“De energieambitie in dit project is hoog”, vertelt Willems. “Op alle daken komen PV-panelen. Ook wordt een dik isolatiepakket aangebracht op daken en gevels, in combinatie met een nieuwe gevelafwerking. Onze interne architect heeft hiervoor een ontwerp gemaakt, waarbij elk cluster van blokken een unieke uitstraling krijgt. Om de Muziekbuurt eer aan te doen, worden muzieksleutels verwerkt in het design van steenstrips op de kopgevels. Bovendien krijgt elk cluster zijn eigen kleur gevelstrips en stucwerk, die tevens aansluit bij de overige bebouwing in de buurt. Hier knapt de wijk echt van op.” Hekhuis: “Loggiakozijnen worden vervangen door aluminium kozijnen, die aanzienlijk minder onderhoud vragen. En ook de betonnen onderdorpels bij de balkons, die zorgvuldig in de isolatie worden ingewerkt, dragen hieraan bij. De voortuinen – waarin een wildgroei van coniferenhagen, schuttingen en betonplaten was ontstaan – worden leeggemaakt en voorzien van uniforme beukenhagen van maximaal 1,20 meter hoog.”

Tijdens de verbetering en verduurzaming wordt de complete gebouwschil aangepakt.

UAV-GC-overeenkomst

Willems Vastgoedonderhoud voert de werkzaamheden in de Muziekbuurt uit volgens een UAV-GC overeenkomst, vertelt Willems. “Dit betekent dat wij ook de technische plannen voor de uitvoering verzorgden. Zowel van de externe als interne werkzaamheden, waarbij we eventuele overlast voor bewoners én omwonenden duidelijk inzichtelijk hebben gemaakt. Mede ingegeven door de coronapandemie is besloten om alleen de werkzaamheden aan de gebouwschil in bewoonde staat uit te voeren. Tijdens de werkzaamheden in de woning verblijven de bewoners drie weken in een logeerwoning. Dit wordt allemaal netjes gecoördineerd en begeleid door Twinstone.”

Gemak, comfort en veiligheid

In de woningen worden keukens, badkamers en toiletten vervangen, vertelt Hekhuis. “Bovendien wordt de ventilatie-installatie aangepakt. Omdat ook het tapwater voortaan door de collectieve installatie wordt geleverd, worden elektrische en gasboilers verwijderd. Hierdoor wordt flink wat ruimte gewonnen. Alle woningen worden zorgvuldig door ons gescand op dode leidingstukken, waardoor de legionellaveiligheid wordt verhoogd. Bovendien worden de deuren van de portieken vervangen, zodat zij weer aan de actuele brandeisen voldoen. Een nieuwe videofooninstallatie biedt bewoners meer gemak, comfort en veiligheid. Zo worden de woningen op alle mogelijke manieren verbeterd.”

Drie bouwplaatsen

Om de werkzaamheden goed en volgens planning uit te kunnen voeren, zijn tussen de gebouwclusters drie bouwplaatsen ingericht, die allemaal de afmeting hebben van een voetbalveld. “Een unicum in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag”, aldus Hekhuis. “Dankzij deze bouwplaatsen kunnen we veel materialen op locatie opslaan, waardoor de uitvoerende partijen (bijna) nooit misgrijpen. Bovendien wordt het publieke gebied hierdoor niet belast.” In maart 2023 moeten de laatste werkzaamheden worden opgeleverd.  

Bouwinfo
 • Opdrachtgever Rijswijk Wonen
 • Aannemer Willems Vastgoedonderhoud (bouwkundig en energetisch onderhoud)
 • Bewonerszaken Twinstone
 • Asbest-Assist BV
 • Isolatie buitenschil IJsselmonde BV
 • Isolatie kelders en spouwmuren Technisol Draaiende delen (houten ramen en deuren)
 • Draaiende delen (houten ramen en deuren) Verweij Houttechniek
 • Gebouwdaken Konrad Roof Technology
 • Balkonhekwerken N. Knoll B.V.
 • Bouwliften Mol Lifting
 • Gevelsteigers Post Steigers
 • Beglazing Alhra Glas

Nieuwe balkonhekwerken voor woningen Muziekbuurt

Aan de Mandoline, in de Muziekbuurt in Rijswijk, worden 288 meergezinswoningen verbeterd en verduurzaamd. Onderdeel van dit project is het verbeteronderhoud van de balkons. In opdracht van Willems Vastgoedonderhoud heeft N. Knoll B.V. nieuwe balkonhekken ontworpen, geproduceerd en geconserveerd. Bovendien staat het Westlandse familiebedrijf in voor de montage. 

N. Knoll B.V. realiseert complete staalconstructies, trappen, hekwerken en laswerken voor een keur aan opdrachtgevers. “Onze vakmensen worden enthousiast van specials, maar draaien hun hand ook niet om voor ‘eenvoudige’ of seriematige projecten, waarin vaak ook specifieke uitdagingen gelden”, vertelt DGA Barend Knoll. “Bijvoorbeeld de Muziekbuurt heeft een lange doorlooptijd. Daarom hebben we in de beginfase al goed nagedacht over aanpak en planning. Om prijsstijgingen door materiaalschaarste te ondervangen, hebben we balkonhekwerken ontworpen die op alle balkons passen. Hierdoor konden we materialen al vroegtijdig inkopen en direct met de productie starten, waardoor we ook flexibel zijn in de montage.”

Verdeeld over de tien woonblokken worden 288 verzinkte en gecoate lateien aangebracht, vertelt Knoll. “Aan de achterzijde van de woonblokken komen 570 balkonhekken met een waslijnvoorziening, in de kleur RAL 7016 en aan de voorzijde monteren we 72 balkonhekken in de kleur RAL 9016. Hierbij werken we in een bouwtreintje achter de aannemer aan.”

Nieuwe daken met een hoge isolatiewaarde

De tien woonblokken in de Muziekbuurt in Rijswijk kampten regelmatig met lekkages. Ook kwam het geregeld voor dat dakpannen wegwaaiden. Daarom worden als onderdeel van de verbetering en verduurzaming ook alle daken aangepakt. In opdracht van en in prettige samenwerking met Willems Vastgoedonderhoud verzorgt Konrad Roof Technology de renovatie en isolatie van de gebouwdaken. Bovendien verbreedt de specialist in hellende daken alle goten en brengt zij nieuw zinkwerk aan.

“Wij werken volgens onze standaard renovatieprocedure”, vertelt Karsten Konrad, eigenaar van Konrad Roof Technology. “Omdat het bestaande houten dakbeschot in dit project nog goed is, blijft dit duurzaam behouden. Bovenop het dakhout plaatsen wij een Unidek Reno Dekfolie met een isolatiewaarde van Rc 6,0 m2K/W. Vervolgens monteren wij de nieuwe panlatten, nieuwe VELUX dakramen en nieuwe dakpannen, die volgens de nieuwste normen worden verankerd.” Vanwege de ophoging worden tevens alle goten verbreed en van nieuw zinkwerk voorzien, vertelt hij. “Per woonblok van ca. 64 meter lang gaat het om ca. 130 meter goot en 10.000 tot 11.000 Wienerberger Madura keramische pannen.”

Konrad Roof Technology werkt in dit project met ca. 5 á 6 vakmensen. “Per blok nemen de werkzaamheden zo’n drie weken in beslag, van sloop t/m goot en pannen”, vertelt Konrad. “Direct na de bouwvak wordt het laatste dak aangepakt.”

Veilig en efficiënt goederenvervoer

Goederenliften vormen een essentieel onderdeel van de logistieke stromen van een project. Ook in de Muziekbuurt in Rijswijk. Om materialen en gereedschappen snel en veilig naar de juiste verdiepingen te brengen, worden in dit project tien goederenliften van Mol Lifting ingezet. “In opdracht van Willems Vastgoedonderhoud verzorgen wij de levering, (de)montage, keuring en het onderhoud van deze goederenliften”, vertelt Project Manager Verticaal Transport Peter Jan Zwakhals. “Hierbij worden geldende normen, procedures én veiligheidsprotocollen strikt opgevolgd.”

“In totaal zijn twintig bouwliftposities afgesproken. Per woongebouw worden twee goederenliften geplaatst, die het transport vanaf de begane grond naar alle verdiepingen verzorgen. Hiermee nemen wij een groot deel van de bouwlogistiek uit handen”, aldus Zwakhals. “Op elke verdieping zijn stopplaatsen aangebracht. Bovendien zijn de liften op elke verdieping en met één simpele druk op de bedieningsknop oproepbaar.”

De goederenliften in dit project hebben een hefvermogen tot 400 kilo en zijn bevestigd aan de gevel. “Zodra een woongebouw gereed is, worden zij één keer omgezet naar een volgend gebouw. Rond de bouwvak zetten onze technische teams de laatste liften om. Deze liften blijven in gebruik tot maart 2023. Dan hebben de liften twee jaar in de Muziekbuurt gestaan.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details