Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gezonde en vitale mensen: ook op kantoor

Gezonde en vitale mensen: ook op kantoor

Gezonde en vitale mensen. Zowel op school, thuis als op het werk. Dát is al meer dan 30 jaar de ambitie van Ned Air; een toonaangevende fabrikant van luchtbehandelingssystemen, warmteterugwinunits en dakventilatoren. “De luchtkwaliteit in scholen krijgt zo langzamerhand de aandacht die het verdient, al was er wel een coronapandemie voor nodig om de problematiek op de kaart te zetten”, meent Wouter Wijma, algemeen directeur van Ned Air. “De volgende stap is om ook onze woningen én kantoren van een gezond binnenklimaat te voorzien.”

In de grotere kasten worden – afhankelijk van de vraag – veelal warmtewielen toegepast.

Kantoorgebouwen worden steeds beter geïsoleerd. Bovendien worden steeds grotere glasoppervlakken toegepast, zodat in het voorjaar, de herfst en de winter de zon het gebouw (mede) kan verwarmen, aldus Wijma. “In de zomer echter ligt oververhitting op de loer, waarop geanticipeerd moet worden. Bovendien vraagt betere isolatie om betere ventilatie. Om gebouweigenaren hiervan bewust te maken, hebben Binnenklimaat Nederland, Platform Duurzame Huisvesting, RVO en TVVL in 2018 het Programma van Eisen Gezonde Kantoren opgesteld, dat dit jaar een update kreeg. Centraal in het programma staan de vier thema’s lucht, licht, klimaat en geluid, met voor ieder thema drie ambitieniveaus (A, B en C). Binnen het thema ‘lucht’ zijn bijvoorbeeld CO2-concentratie en luchtverversing belangrijke onderwerpen. Zo moet in een kantoor met klasse C 25 m3 lucht per persoon per uur ververst worden, tegenover 40 m3/h bij klasse B en 60 m3/h bij klasse A.”

RotorLine luchtbehandelingskast.

Luchtverversing per persoon of ruimte-inhoud?

Ned Air brengt de richtlijnen voor gezonde kantoren graag onder de aandacht van adviseurs, opdrachtgevers én eindgebruikers. “Inmiddels merken we dat de meeste adviesbureaus al met een schuin oog naar het PvE kijken”, vertelt Wijma. “Het Rijksvastgoedbedrijf kijkt zelfs heel secuur. Hier maken de eisen zelfs standaard deel uit van alle projecten. En zo volgen steeds meer opdrachtgevers.” Toch is er ook nog veel discussie, merkt hij. “Wat wij bijvoorbeeld terughoren uit de markt, is of het wel verstandig is om luchtverversing in te richten per persoon. Is het niet beter om het aantal vierkante meters of kuubs als uitgangspunt te nemen? Immers variëren bijvoorbeeld vergader- en spreekkamers sterk qua bezetting. Datzelfde geldt dus voor de hoeveelheid lucht die hier op ieder moment benodigd is. In deze situaties adviseren wij vaak om een luchtbehandelingskast met VAV-regelaars te installeren, terwijl in andere ruimtes een ‘standaard’ installatie voldoet.”

Modulair opgebouwd

Welke behoeften een kantoorgebouw ook heeft: Ned Air biedt een uitgebreid gamma luchtbehandelingskasten, die volledig naar klantwens samengesteld én opgeschaald kunnen worden. “Hierbij kunnen we klantspecifieke wensen zoals luchtbevochtiging, ontvochtiging, fijnstof- en HEPA-filters, adiabatische koeling, geluidsdemping, et cetera perfect integreren”, aldus Wijma. “Omdat geen project gelijk is, worden al onze luchtbehandelingskasten modulair opgebouwd. Circa drie jaar geleden zijn wij bovendien gestart met een intern proces, om al onze luchtbehandelingskasten te standaardiseren. Zonder in te boeten aan klantspecifieke opties. Hierdoor kunnen we nog altijd maatwerk leveren, maar dan wel op basis van standaard componenten en modules. Dankzij onze ‘mass customization’ kunnen we installaties nog sneller produceren én wordt de kans op fouten tot een minimum beperkt.” 

Wijma vergelijkt de aanpak graag met het modulaire MQB platform van Volkswagen en Audi, waarbij bijvoorbeeld de afstand van de bestuurdersstoel tot aan het stuur, de vooras en de ophanging van de motor vast liggen. “Ditzelfde geldt voor het hart van onze luchtbehandelingskasten, die we volledig naar klantwens opschalen. Van daaruit breiden we de kast steeds verder uit, conform de (vermogens)wensen én specificaties van de klant. Bijvoorbeeld onze EveryLine 1000 en EveryLine 2000 beschikken over exact dezelfde basis, maar zien er totaal anders uit. Het frame, de panelen, de filters en andere componenten zijn namelijk op maat opgeschaald.”

EveryLine in combinatie met warmtepompen.

Diverse uitvoeringsmogelijkheden

Dankzij de EveryLine luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning (WTW) van Ned Air kan eenvoudig en snel een gezond en comfortabel binnenklimaat gerealiseerd worden, in elke gewenste (kantoor)ruimte. De units bieden veel mogelijkheden qua uitvoering, regeltechniek, accessoires en extra componenten en voldoen volledig aan de eisen van ErP 2021. “Interessant voor de kantorenmarkt zijn ook onze RotorLine luchtbehandelingskasten met energiebesparende warmtewielen, voor luchtdebieten van 2.400 tot 44.000 m3/h”, aldus Wijma. “Ook deze units bieden mogelijkheden voor customizing en kunnen volledig plug-and-play worden geleverd. Zowel de RotorLine als EveryLine komen, afhankelijk van de wensen van de klant en de gewenste luchthoeveelheden, in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA).” 

TOjuli/BENG
Ned Air is gespecialiseerd in warmteterugwinning. Ruim 30 jaar geleden stond de fabrikant zelfs mede aan de wieg van de allereerste platenwisselaar. “Inmiddels zijn hier diverse varianten op gekomen, zoals de kruisstroom- en tegenstroomwisselaar en kunststof warmtewisselaar, maar voor de kleinere luchtbehandelingskasten tot 5.000 m3/h borduren we nog altijd op voort op deze techniek”, vertelt Wijma. “In de grotere kasten worden – afhankelijk van de vraag – veelal warmtewielen toegepast. Wanneer in dit geval gekozen wordt voor absorptie-warmtewielen, dan kunnen gebouweigenaren naast warmteterugwinning ook hun luchtvochtigheid beter beheersen. Hierdoor hebben zij minder koeling nodig, waardoor ook de TOjuli eis aan de west- of zuidzijde van het gebouw (BENG) probleemloos wordt gehaald.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details