Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gezond wonen en werken: ‘Gebouwen en installaties moeten meer meebewegen met ontwikkelingen in de markt’
The Mayor, Amstelveen.

Gezond wonen en werken: ‘Gebouwen en installaties moeten meer meebewegen met ontwikkelingen in de markt’

Bovendien moeten juist in de steden duurzaamheid en energietransitie meer en beter vorm krijgen. Hiensch Engineering B.V. levert hier graag een bijdrage aan. “Wij onderschrijven de lange termijn opgave ten zeerste”, benadrukt DGA Jan Sier. “Echter door deze focus worden andere aspecten zoals gezondheid, leefbaarheid en veiligheid nog wel eens ondergeschikt gemaakt aan energiebesparingen en nieuwe manieren van circulair bouwen.”

De visie van Hiensch Engineering B.V. is altijd geweest om goede gezonde gebouwen te ontwikkelen. Dat geldt zowel voor commerciële als residentiële gebouwen, aldus Sier. “Onze focus hierbij ligt op licht en lucht. Naast de toepassing van voldoende natuurlijk licht zoeken we actief naar oplossingen om zoveel mogelijk verse lucht in te blazen; variabel te regelen op basis van de werkelijke behoefte en met goede filtering door centraal opgestelde luchtbehandelingscentrales.” Zowel in kantoren als woningbouw op binnenstedelijke locaties, bijvoorbeeld direct aan de snelweg, is goede filtering van lucht bovendien essentieel. “Door installaties te centraliseren en achter de voordeur weg te houden, kan meer controle op onderhoud en beheer plaatsvinden. In plaats van de verantwoording bij de gebruikers neer te leggen, wordt hiermee juist een service aan de bewoners en kantoormedewerkers verleend.”

House Modernes, Utrecht. (Beeld Syntrus Achmea)

Eenvoudige en duidelijke bediening

Ook in de bediening van installaties is veel verbetering mogelijk, aldus Sier. “Installaties vormen een steeds belangrijker onderdeel van het gebouw en duurzame installaties zijn vaak gecompliceerder qua opzet en regeling. Hiensch Engineering B.V. vindt het belangrijk dat bewoners en/of kantoormedewerkers een eenvoudige en duidelijke bediening blijven houden. De mogelijkheid om je eigen omgeving te beïnvloeden is belangrijk, maar in de basis moeten de installaties zelf het comfort leveren, zonder ingewikkelde bediening. Ook moeten de installaties blijven functioneren als de technologie weer eens een update uitvoert. Corona legt de angel nog eens pijnlijk bloot: door de focus op investeringskosten en energiebesparing zijn gezondheid en comfort in onder andere scholen en verzorgingshuizen de afgelopen jaren aan de kant gezet. Veel gebouwen kampen met ingewikkelde technische systemen waarop door de gebruikers amper is in te grijpen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Meebewegen met veranderende behoeftes

“De werkelijke manier van duurzaam bouwen is voor ons om robuuste gebouwen en installaties te ontwikkelen, die kunnen meebewegen met de veranderende behoeftes in de markt en waarin mensen langdurig gezond kunnen verblijven”, aldus Sier. “Kantoren veranderen steeds meer van permanente werkplekken naar ontmoetingscentra en innovatiecentra. Woningen veranderen op hun beurt van slaapplaats naar gezinsomgeving, semipermanente werkomgeving en langdurig zorgverblijf. Aan ons de taak om concepten te ontwikkelen die aan al deze behoeften kunnen voldoen.”

Over Hiensch Engineering B.V.

Hiensch Engineering B.V. is een toonaangevend en onafhankelijk installatietechnisch adviesbureau voor gebouwgebonden installaties. Met een grote betrokkenheid, gedrevenheid en kennis van systemen en techniek wordt, samen met opdrachtgevers, architecten, constructeurs en eventuele akoestische en bouwtechnische adviseurs gewerkt aan innovatieve installatietechnische concepten en duurzame oplossingen in onze bebouwde omgeving. Naast het welzijn en welbevinden van de mens staan kwaliteit, energie en duurzaamheid hierbij voorop.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details