Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

Gezond en comfortabel binnenklimaat in Ursulinenhof Hasselt

urselinnenhof_hasselt_6089

Tekst | Renson

Beeld | Renson

6 januari 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Waar in het verleden de Ursulinenschool in hartje Hasselt prominent deel uitmaakte van het stadscentrum, is het nu de beurt aan een in het oog springend nieuwbouwproject. De centrale speelplaats van toen maakte plaats voor een ‘binnenstraat’ met daarrond maar liefst 104 assistentiewoningen. Met een slim ventilatiesysteem per appartement én buitenzonwering draagt Renson hier bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Christian Lemmens (a2o architecten): “Naast de assistentiewoningen bestaat Ursulinenhof ook uit een brasserie, thuiszorg- en verpleegpost in het bouwblok met sobere baksteen en aluminium gevelafwerking. Een tweede – opvallend koperen – volume biedt onderdak aan een orthoshop, kapsalon, kiné, logopedie en polyvalente ruimte in de glazen plint van het gebouw. Die twee bouwblokken ‘omarmen’ de centrale ‘binnenstraat’, zoals de school­ge­bouwen vroeger deden met de speelplaats. Beide volumes bestaan in totaal uit vijf bouwlagen.”

Screens voorkomen oververhitting

Voor het ontwerp van de appartementen stond een gezond en comfortabel binnenklimaat hoog op de agenda. Buitenzonwering was verplicht volgens de wet op de assistentiewoningen, maar los daarvan waren zowel architect als bouwheer overtuigd van de keuze voor Fixscreen doekzonwering van Renson. “Het grote voordeel is dat zelfs met de screens naar beneden het zicht naar buiten behouden blijft, terwijl je toch de zon tegenhoudt nog voor die het glas kan bereiken en het binnen laat opwarmen”, legt Lemmens uit. “Mooi meegenomen in functie van de architectuur van dit project is bovendien dat zowel de doekkasten als de zijgeleiders van die screens zo goed als helemaal weggewerkt konden worden in de gevel. Dat én het feit dat alle aluminium onderdelen van de doekzonwering in een kleur beschikbaar waren die de kleur van de ramen voor het hele project bij perfectie benadert, maakt dat zij helemaal niet storen in het ontwerp.” Dankzij een optimale windvastheid tot 130 km/h (!) van de Renson Fix­screens, hoeft men zich ook geen zorgen te maken bij extreme weersomstandigheden.

Hoekramen: screens zonder storend hoekprofiel

In het ontwerp waren bepaalde flats voorzien van hoekramen. Uitgewerkt met een hoek op hoek beglazing zonder kolom in de hoek, was de architect specifiek op zoek naar een oplossing om ook hier subtiel buitendoekzonwering te kunnen integreren. Daarvoor kwam hij opnieuw bij Renson terecht, dat met de Panovista Max een specifieke hoekzonwering in het assortiment heeft. De rits op de hoek zorgt ervoor dat zelfs met de screens naar beneden het panoramisch uitzicht optimaal bewaard blijft. Er zitten namelijk geen kabels of zijgeleiders in de weg, waar beide screens op de hoek samenkomen.

Slimme ventilatie per ruimte

Dat ‘ontzorgen’ ook op het vlak van gezonde binnenlucht een belangrijk thema was in dit nieuwbouwproject, blijkt uit de keuze voor het vraaggestuurde of ‘Smartzone’ C+ ventilatiesysteem. De Healthbox 3.0 regelt er als centrale ventilatie-unit per appartement de afvoer van vervuilde binnenlucht per ruimte. Dit betekent dat de unit enkel meer gaat ventileren in die kamers waar hij – op  basis van continue metingen via detectoren per ruimte – een verhoging van het CO2-, vocht- of geurtjesgehalte in de binnenlucht detecteert. Uiteraard speelden volgens Lemmens de geringe verbruikskosten een grote rol in de selectie, net zoals de beperkte afmetingen van de box en het feit dat er sprake is van een enkelvoudig luchtkanalensysteem. De vervuilde binnenlucht die op maat per kamer afgevoerd wordt, wordt continu vervangen door verse buitenlucht via de Invisivent Air Basic raamverluchtingen van Renson, die bovenop de ramen gemonteerd werden.

Lemmens: “Het grote voordeel van dit C+ ventilatiesysteem is toch vooral dat bewoners er geen omkijken naar hebben. Er wordt volautomatisch gezorgd voor de best mogelijke binnenluchtkwaliteit. En dat was voor de bouwheer ook een duidelijke voorwaarde, want energiezuinig wonen mag niet ten koste gaan van gebruiksgemak en woonkwaliteit.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details