Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Gezond binnenklimaat in scholen in een stroomversnelling

Ophangmodel AM500.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Airmaster

1 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat een goede ventilatie essentieel is in de strijd tegen het coronavirus. Het helpt scholen om op een veilige manier open te blijven.

Ventileren is dus de boodschap, maar hoe pak je dat op een slimme manier aan? Ramen en deuren openzetten is de eenvoudigste manier, maar tijdens de koude wintermaanden niet altijd even comfortabel. Bovendien is dit niet de beste oplossing wat energiezuinigheid betreft.

Expert in schoolventilatie

Het Deense bedrijf Airmaster is de enige ventilatiefabrikant die zich al jaren enkel en alleen toespitst op het ventileren van klaslokalen. Het bedrijf heeft meer dan 25 jaar expertise in dit vakgebied. De ventilatie-units zijn specifiek ontworpen voor klaslokalen en in Nederland werden de voorbije twaalf jaar al meer dan 10.000 klaslokalen met dit systeem voorzien van frisse lucht.

Airmaster combineert kwalitatieve en duurzame ventilatie-oplossingen met een strak, Scandinavisch design. Het assortiment bestaat uit decentrale ventilatie-units, die ontworpen zijn om in de ruimte zelf geplaatst te worden. De luchtvolumes variëren tussen de 150 en 1.200 m³/h, dus er is een oplossing voor elk type ruimte: van lerarenkamer tot (grote) klaslokalen, secretariaat en directielokalen. Aan de ventilatiegroepen kunnen ook koelmodules gekoppeld worden. Deze koelen de buitentemperatuur met circa 12°C af voordat de lucht in de ruimte geblazen wordt. Dit zorgt voor extra comfort als het buiten warm is.

Kastmodel AM900.

Focus op veiligheid en duurzaamheid

Voor Airmaster staat slim ventileren gelijk aan decentraal ventileren. Decentrale ventilatie-units zijn makkelijk in te passen in een bestaand gebouw en dankzij het ontbreken van een kanalennetwerk blijven de warmteverliezen beperkt. De CO2-gestuurde regeling en hoge warmteterugwinning van de wisselaar zorgen dat het energieverbruik laag blijft. Airmaster streeft naar een maximaal comfort in de klas, zowel op koude als warme dagen. In de winter wordt de frisse buitenlucht voorverwarmd alvorens hij in de ruimte ingeblazen wordt, zodat het ontstaan van tocht vermeden wordt. In de warme zomermaanden zorgt de nachtventilatie ervoor dat de klaslokalen fris zijn aan het begin van de schooldag en dat er op een aangename manier lesgegeven kan worden. 

Naast comfort staat veiligheid bij Airmaster voorop. De units werken op een veilige manier door de toevoer van frisse lucht en de afvoer van gebruikte lucht te scheiden via aparte luchtstromen. Er is dus nooit sprake van recirculatie.

Fluisterstil ventileren

Slim ventileren betekent ook fluisterstil ventileren. Door gebruik te maken van antigeluid zijn de units bij een volle bezetting van het lokaal nauwelijks hoorbaar. Airmaster is niet alleen stil in de klas, maar ook de stilste in zijn klasse!

Coronaproof in een handomdraai

De installatie van Airmaster ventilatie-units is eenvoudig en snel: een unit kan perfect in een paar uur tijd geïnstalleerd en in bedrijf gesteld worden. Dit unieke plug & play systeem is uitermate geschikt voor bestaande schoolgebouwen en maakt het mogelijk om een volledige school tijdens een schoolvakantie coronaproof te maken.

Kwaliteit met een lange levensduur

Als school wil je het beste onderwijs bieden voor je leerlingen en dan wil je je niet bezig hoeven houden met het onderhoud van ventilatie-units. Daarom zijn de producten van Airmaster onderhoudsarm. Het gaat om een goede langetermijnoplossing: kwaliteit met een lange levensduur.

Slimme regeling met datalogging

Airmaster maakt bovendien gebruik van een intelligente, vraaggestuurde regeling. Nadat de parameters eenmalig zijn ingesteld, werken de units volledig automatisch en hoeft de school niets meer aan te passen. Indien er gekozen wordt voor de internetgestuurde regeling Airlinq Online, kunnen zowel de CO2-gehaltes in de lucht als het energieverbruik afgelezen worden op het online dashboard. De gegevens worden meer dan een jaar bijgehouden en er kunnen eenvoudig en snel luchtkwaliteitsrapporten gegenereerd worden. Zo weet de school zeker dat er altijd frisse lucht is en dat er geen energie verspild wordt!   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details