Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gezamenlijk wonen aan een hof
Het Hof van Zutphen.

Gezamenlijk wonen aan een hof

Ouderenwoningen met binnentuin en gemeenschappelijke ruimte

Van Veen Architecten ontwierp het project Hof van Zutphen: twee appartementenblokken met 38 ouderenwoningen, een gemeenschapshuis en dertien grondgebonden eengezinswoningen. “Het is een prachtig project geworden, een aanwinst voor Zutphen.”

Het Hof van Zutphen werd ontwikkeld in collectief opdrachtgeverschap en het ontwerpproces gebeurde in samenspraak met de toekomstige bewoners. “Enkele jaren geleden werd ik benaderd door een woongroep die graag gezamenlijk oud wilde worden. Zij kreeg van de ontwikkelende partij van Noorderhaven (Heijmans in samenwerking met KCAP als stedenbouwkundig ontwerpbureau) een A-locatie achter het station aangewezen, op loopafstand van het centrum. Stichting Knarrenhof financiert het project”, vertelt architect Evelien van Veen.

Allereerst werden de wensen van de toekomstige bewoners geïnventariseerd. Van Veen: “De tuin moest het centrale punt van het project worden en ze wilden graag een gezamenlijke gemeenschapsruimte. Dat is het Hofhuis geworden.Daarnaast moest het ontwerp passen binnen de sfeer en het beeldkwaliteitsplan van het gebied, dat bestaat uit voornamelijk oude pakhuizen.” En dus werd onderzocht welke materialen en uitstraling in deze lijn passen. “Een pakhuis heeft een stoere uitstraling. Dat zit ‘m ook in bijvoorbeeld het gebruik van een grotere maat baksteen, zoals ik zag toen ik in Liverpool was. Daar gebruiken ze een harde, zwarte vormsteen, ook voor de waterslagen en kwetsbare hoeken. Dat hebben we hier ook toegepast.”

Elk pand heeft een unieke uitstraling.

Moeilijke stedenbouwkundige opgave

De wensen van de bewoners voor hun toekomstige woning liepen uiteen. Een aantal van hen wilde een grondgebonden woning met een stukje eigen tuin, grenzend aan de centrale binnentuin. Een ander deel koos voor een appartement. Ook het gewenste aantal vierkante meters was voor iedereen anders en sommige mensen wilden een dakterras. “Om aan alle wensen te voldoen, kozen we uiteindelijk voor een galerij-oplossing, die ook gebruikt kan worden als terras. Het was best een moeilijke stedenbouwkundige opgave.” Omdat de doelgroep ouderen betreft, was er meer behoefte aan een tuin dan aan parkeerplaatsen. Met de gemeente werd daarom afgesproken om het aantal parkeerplaatsen te beperken. Wel werd er een plek aangewezen waar in de toekomst eventueel extra parkeerruimte kan worden gerealiseerd.

“Naast de binnentuin staat de gemeenschappelijk ruimte van het Hofhuis centraal. De ruimte is groot en hoog en de bewoners hebben deze zelf ingericht. Hier worden bijvoorbeeld schilderlessen georganiseerd. Het zijn wel vierkante meters die drukken op de bouwkosten, maar zo’n ruimte is heel belangrijk bij dit soort ouderenhuisvestingsprojecten. Het verleidt mensen om actief te blijven. Dat is bevorderlijk voor hun welzijn en versterkt het gevoel er gezamenlijk voor elkaar te zijn. Zo draagt het bij aan gezond ouder worden.”

De binnentuin.

Voorbeeld voor de rest van Nederland

Bij het ontwerp van het project werd gekozen voor extra veel en grote ramen. Alle panden hebben een eigen uitstraling, onder andere door het gebruik van verschillende baksteenkleuren, baksteenverbanden en dakvormen en het toepassen van bijzondere bakstenen op de hoeken. Van Veen: “Ik was aanwezig bij de officiële opening van het Hofhuis en de bewoners gaven aan echt blij te zijn met het resultaat, de kwalitatieve uitstraling en het feit dat elke woning uniek is. Het is ook een prachtig project geworden en een aanwinst voor Zutphen. Ik hoop dat het een voorbeeld wordt voor de rest van Nederland. Wonen aan een hof is toch de toekomst voor ouderen.”  

Onderhoudsvrij en circulair gevelsysteem

Brandwerendheidsklasse B door minerale zouten

Gevelspecialist LJ Solutions leverde 800 m2 van het gevelsysteem NeoLife Cover en Neolife Deck voor alle vlonders van het Hof van Zutphen. “De panelen zijn na verloop van tijd volledig te hergebruiken of te recyclen.”

Tekst | Ramona Kezer 

LJ Solutions bestaat uit twee afdelingen: LJ Innovate is erop gericht om schade aan gevels te voorkomen met gerichte producten voor buitengevelisolatie en om condens- en vochtproblemen te ondervangen. LJ Cladding levert duurzame geveloplossingen. Eigenaar Roel Tromp van LJ Solutions: “Wij werken altijd vanuit respect voor natuur en milieu. Onze producten worden duurzaam geproduceerd in Europa, uit Europese grondstoffen en met zo min mogelijk milieuschade. Wij zijn geen dozenschuivers, bij ons staan kennisdeling en de relatie met onze klanten voorop.” 

Natuurzuiver product

LJ Solutions werd voor dit project benaderd door Nikkels bouwbedrijf om mee te denken over de duurzaamheid, constructie en brandveiligheid van de gevel. “We bespraken in het voortraject alle wensen en eisen en kwamen zo uit bij NeoLife Cover. Dat is een onderhoudsvrij gevelpaneel van natuurzuiver houtcomposiet op basis van houtvezels. Dat werkt minder en is sterker dan andere houtcomposieten. Bovendien bevatten die vaak veel weekmakers, waardoor je ze niet meer kunt upcyclen. Onze panelen zijn circulair: na verloop van tijd kun je ze volledig hergebruiken of recyclen. Voor de brandwerendheid zijn er minerale zouten aan het product toegevoegd. Zo bereiken we brandklasse B, de hoogst bereikbare brandklasse met houtcomposiet.” Het monteren van het systeem doet LJ Solutions niet zelf, maar dit wordt uitgevoerd door een montagepartner, in dit geval VM Geveltechniek. Tromp is erg tevreden over het project. “We hebben prettig samengewerkt met zowel de architect, hoofdaannemer als montagepartner.“  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Stichting Knarrenhof
  • Architect Van Veen Architecten bv
  • Stedenbouwkundige KCAP
  • Hoofdaannemer Nikkels BV

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details