Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Gewone’ waterbushalte wordt bruisend en levendig plein met kantoren, wellness, fitness en horeca
Den Dunnen realiseerde deze twee opvallende gebouwen aan de Noordkade in Hendrik-Ido-Ambacht.

‘Gewone’ waterbushalte wordt bruisend en levendig plein met kantoren, wellness, fitness en horeca

De Noordkade in Hendrik-Ido-Ambacht heeft een ware metamorfose ondergaan: van een weinig inspirerende waterbushalte, waar mensen nooit lang wilden blijven, naar een levendig plein met een prachtig panoramisch zicht. RoosRos architecten ontwierp in opdracht van Stemar Projectontwikkeling en Getgripp twee functionele gebouwen. Enerzijds is er het maritiem ondernemershuis met kantoren en meetingfaciliteiten en anderzijds een pand in het teken van wellness, sport en gezondheid. Verder is er ook veel ruimte voor horeca. Den Dunnen Bouwonderneming uit Hardinxveld-Giessendam realiseerde de opvallende gebouwen, gekenmerkt door glas, vloeiende lijnen, ronde vormen, afgeronde hoeken en horizontale belijningen. Met een knipoog naar het verleden lijken er wel twee schepen te liggen.

De Noordkade moet opnieuw een aantrekkelijke verbinding tussen rivier en dorpscentrum worden. Gedurende vele jaren was het op deze locatie een komen en gaan van schepen, die in elkaar gezet, gesloopt of gerepareerd werden. Met dat verleden en de wensen van de projectontwikkelaars in het achterhoofd ontwierp architect Chi-Hang Chim van RoosRos architecten twee panden met het uiterlijk van jachtschepen, omgeven door een plein met terrassen en trappen richting de rivier. Het lijkt alsof er twee nieuwe schepen op de voormalige scheepswerf liggen. De historische scheepskraan maakt het plaatje compleet. 

De gebouwen worden gekenmerkt door glas, vloeiende lijnen, ronde vormen, afgeronde hoeken en horizontale belijningen.

Twee jachten op de werf

Het eerste gebouw met vier verdiepingen omvat het maritiem ondernemershuis met kantoren, vergaderruimtes en congreszalen. Het tweede pand met zijn drie etages staat in het teken van sport en gezondheid met onder meer een fitness, wellness en fysiotherapeut. Op de begane grond – van respectievelijk dik 1.000 m² en net geen 1.000 m² – is plaats voor horeca met terras. Elke verdieping heeft minder oppervlak dan de etage eronder en kreeg ook balustraden in glas, waardoor men de indruk krijgt op het dek van een schip te staan. De plannen waren vooraf door de ontwikkelaars en architecten goed doordacht en ook alle vergunningen waren aangevraagd. In opdracht van Stemar en Getgripp nam bouwbedrijf Den Dunnen in bouwteamformule de verdere uitvoering met de uitwerking van de werktekeningen en de uiteindelijke bouwwerkzaamheden voor zijn rekening.

Betonnen skelet omgeven door een vliesgevel

“De slanke gebouwen zijn gebaseerd op een casco betonconstructie en werden laag per laag gemonteerd met behulp van een SKYDECK vloerbekisting. De systematische montagevolgorde en lichtgewicht systeemcomponenten versnellen de bewerkingen. Daarnaast laat het valkopsysteem een snelle ontkisting toe, wat de hoeveelheid materiaal op de bouwplaats gevoelig vermindert. Je moet ook minder schoren, wat meer bewegelijkheid biedt onder de vloerbekisting”, licht zaakvoerder John den Dunnen toe. “Rond het betonnen skelet trokken we een vliesgevel met veel glas, sandwichpanelen en witte deklijsten aan de buitenkant. Vloeiende lijnen, ronde vormen, afgeronde hoeken en horizontale belijningen zijn de voornaamste kenmerken van de architectuur. De grote glaspartijen zorgen voor veel daglicht in alle ruimtes en voor de verbinding tussen binnen  en buiten.”

Een beeld genomen tijdens de opbouw van de gebouwen.

Uitdagend bouwproject

De eerste kantoren van het maritiem ondernemershuis zullen op korte termijn in gebruik genomen worden en de MyLife fitnessclub is inmiddels geopend. De verschillende horeca-uitbaters zijn druk in de weer met de afbouw en zullen naar verwachting eind dit jaar de deuren openen. “Iedereen heeft wel zijn eigen idee over de indeling en inrichting en daarom hebben we alle ruimtes casco opgeleverd. Alleen voor de fitnesshal namen we ook de afbouw, behoudens het meubilair, voor onze rekening”, sluit Den Dunnen af. “Dit is een mooie referentie, ook al was het een zeer uitdagend project, mede door externe factoren zoals corona, late materiaalleveringen, prijsstijgingen en een zoektocht naar personeel. Dankzij onze vlakke structuur en korte communicatielijnen konden we flexibel schakelen en zo alles tijdig realiseren.”  

Bouwinfo
  • Projectontwikkelaars Stemar Groep, Hendrik-Ido-Ambacht en Getgripp, Rotterdam
  • Architect RoosRos architecten, Oud-Beijerland
  • Hoofdaannemer Den Dunnen Bouwonderneming BV, Hardinxveld-Giessendam

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details