Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie

Gevelstrips met  de uitstraling van metselwerk

‘Niet van echt metselwerk te onderscheiden’

Een donkere onderbouw en een wit, verspringend blok erbovenop. De vier grote vrijstaande woningen aan de Waterviolier in Schoonhoven vallen op door hun bijzondere vorm, die door het kleurgebruik nog eens geaccentueerd wordt. Ogenschijnlijk lijken beide blokken te zijn afgewerkt met metselwerk, maar schijn bedriegt. De witte afwerking bestaat uit minerale gevelstrips, Sto Cleyer, die niet te onderscheiden zijn van echt baksteen.


In het voortraject is veel tijd gestoken in de aansluitdetails en het uiterlijk van de gevelstrips.

“Daarom hebben we in het voortraject veel tijd gestoken in de aansluitdetails en het uiterlijk van de gevelstrips”, zegt Jacco Oostenbrug van IJsselmonde buitengevelisolatie. IJsselmonde bracht buitengevelisolatie aan op het bovenste deel van de woningen en werkte die af met witte gevelstrips. Oostenbrug is zeer tevreden met het resultaat. “Het zwarte deel is traditioneel metselwerk met echte baksteen. De minerale gevelstrips op het bovenste deel moesten dus wel op echt metselwerk lijken. En dat is goed gelukt!” Dat is mede te danken aan de aannemer die IJsselmonde al vrij vroeg betrok bij het hele project. Oostenbrug: “Daardoor konden we goed sturen op de perfecte aansluitingen en details.”

Aansluitdetail metselwerk en gevelstrips.

Eigen identiteit

Die aannemer is bouw- en aannemingsbedrijf Van der Ende uit Bergambacht. De vier vrijstaande woningen zijn ontwikkeld door DCA, een tak die onder Van der Ende valt, en vervolgens gebouwd door Van der Ende. Op steenworp afstand van de plek waar de woningen moesten komen, is een aantal jaar daarvoor een complete wijk gebouwd met ruime woningen. De opdracht aan architect Corné van Roest was dan ook om royale woningen te ontwerpen met een duidelijke eigen identiteit. “Dat is met deze kubistische bouwstijl goed gelukt”, vindt Van Roest. “Met het hofje en de waterpartijen vormen ze een kwalitatieve, ruimtelijke beleving.”


Dat erkent ook Lennard van Es, projectleider bij Van der Ende. “De watergang die er al liep, wordt breder gemaakt en er komt een eilandje bij. Deze vier huizen vormen daarmee eigenlijk een wijkje in een wijk.”

Strakke detaillering

Het oorspronkelijke ontwerp ging uit van standaard metselwerk in combinatie met steenstrips. Steenstrips worden gemaakt van ‘plakjes’ baksteen die worden gelijmd en gevoegd. Ze zijn daarom een stuk zwaarder dan de minerale gevelstrip die nu is toegepast. “Een zware gevel moet ergens op rusten”, legt Van Roest uit. “Je zou dan stalen constructiedelen of geveldragers moeten koppelen aan de onderbouw om de gevel erboven op te vangen. Maar dat heeft gevolgen voor de detaillering, zoals de aansluiting van het bovenste deel op het onderste deel.” Daarom is gaandeweg het traject gekozen voor het systeem StoTherm Classic van Sto Isoned, een combinatie van isolatie met een afwerking van minerale gevelstrips. Met de slechts 4 millimeter dunne, flexibele strip is het wel mogelijk om een strakke detaillering aan te brengen.  

Het overstekende bovendeel van de woningen bestaat voor een groot deel uit isolatie en is daardoor relatief licht. Maar ook de aansluitingen tussen het witte en het donkere blok en de aansluiting op de gevelopeningen krijgen hierdoor een optimale uitstraling.   

Speciaal ontworpen

Die detaillering is precies waar ze bij Sto op hameren. “Zorg dat ons systeem goed aansluit op de andere bouwdelen. Want zit de detaillering niet goed, dan kun je bijvoorbeeld leksporen krijgen”, zegt Bert de Gier, projectmanager bij Sto. “Bij de nagenoeg witte minerale gevelstrips zoals hier toegepast, heb je vrijwel geen onderhoud. Zonde dus als na een half jaar toch blijkt dat je de boel weer opnieuw zou moeten schilderen.”

Het bijzondere aan deze minerale gevelstrips is dat ze speciaal zijn ontworpen voor dit bouwproject. De Gier: “De architect had iets voor ogen en dat hebben wij gemaakt. In de speciaal hiervoor ontworpen gevelstrip zit veel structuur, net als in een traditionele baksteen. Daardoor moet je als leek echt heel goed kijken voor je verschil ziet.” Deze strip is een voorbeeld van de ontwikkeling waar Sto druk mee bezig is, namelijk van een standaard minerale gevelstrip naar een afwerking met een eigen unieke identiteit. De Gier: “Dat is een heel proces door bijvoorbeeld afwijkende maten of door een afwijkende structuur. Of door de voegkleur die gelijk is aan de kleur van de gevelstrip, zoals hier.”

Bijzonder voor nieuwbouw

Voor IJsselmonde is dit project op het eerste gezicht niet veel anders dan de andere projecten waarbij ze buitengevels isoleert en afwerkt met het systeem van Sto. Toch is project Waterviolier bijzonder, vindt Oostenbrug. Dat komt door de afwerking met de gevelstrips. ”Meestal worden minerale gevelstrips veel gebruikt bij renovaties, dus op gevels van bestaande flats of bestaande woningen. Maar in dit geval dus voor nieuwbouw. En dan ook nog eens in combinatie met het volle metselwerk van de onderbouw. Het mooie vind ik dat een gevel met deze strips lijkt op een gevel van echt baksteen. Ik denk dat een buitenstaander niet snel zal zien dat niet alles traditioneel metselwerk is. Dan is ons doel bereikt.”

Voor Van Es was het de eerste keer dat hij een project leidde waarin het systeem van Sto werd toegepast. Ook voor de werkvoorbereider was het nieuw. Van Es: “We zijn daarin goed begeleid door IJsselmonde. Zij gaf aan hoe we de detailleringen en aansluitingen zo optimaal mogelijk konden maken. Dat is vervolgens allemaal verwerkt in de bouwkundige details. De samenwerking is goed te zien aan het eindresultaat. Die is gewoon super!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details