02:06
11-03-2015

Gevel als blikvanger Nieuwe Haagse Passage

Het beeldmerk van de Nieuwe Haagse Passage is een combinatie van Delfts blauw en Oud-Hollandse tegels, maar in een modern ontwerp.
Het beroemde architectenbureau Bernard Tschumi Architects tekende het iconische gebouw in het centrum van Den Haag. Bezoekers ervaren een gevoel van openheid en identiteit door de witte hoogglans tegels van Mosa Facades die met blauwe stippels zijn gedecoreerd. Joel Rutten, hoofdarchitect en bestuurder bij Bernard Tschumi Architects, vertelt meer over het concept en de vormen van het winkelcentrum.

Vastgoedontwikkelaar Multi Vastgoed wilde een gebouw dat in de toekomst ook een geheel andere functie zou kunnen vervullen. Het moest een lichte en open omgeving zijn die een sterke visuele, typisch Nederlandse identiteit zou uitstralen. Dit resulteerde in de Nieuwe Haagse Passage, een lange, lichte passage die een verbinding vormt tussen twee winkelstraten en twee gebouwen die met hun unieke buitenkant uiting geven aan het even unieke concept, dat momenteel onderdak biedt aan 10.000 m2 aan winkelruimte en 118 suites in een Suite Novotel hotel.

Lucht en wolken
De inhoud van het gebouw moest flexibel zijn; daarom creëerden we aanwezigheid en identiteit door middel van de buitenkant, zegt Joel Rutten. “We wilden geen zware elementen toepassen die de ruimte log en donker zouden maken; het gebouw moest bezoekers een licht, open en transparant gevoel geven. “Veel mensen associëren de buitenkant van het gebouw met lucht en wolken, en ergens tijdens de ontwerpfase werd dit concept ter tafel gebracht. Het ontwerp is dan ook beïnvloed door de organische, wolkenachtige vorm van de ramen en het wit-blauw van de keramische Mosa Facades tegels. De speciaal ontworpen tegels brengen tevens een ode aan het Delfts blauwe aardewerk dat vanaf de zestiende eeuw in Nederland wordt gemaakt en aan de lucht die in de tegels wordt weerspiegeld.”

Spanning
Rutten vervolgt: “Het was belangrijk de buitenkant een beetje spanning te geven. Dit hebben we gedaan door twee verschillende soorten vormen toe te passen; hoekige vormen en vrije vormen. Door de samenkomst van deze vormen ontstaat beweging. De hoekige vormen komen terug in de algehele vorm van het gebouw en het hoekige, strakke raster van de vierkante keramische tegels van Mosa.

We maken graag gebruik van ‘echte’ materialen; materialen met een ruwe, onbewerkte uitstraling, zoals ongepleisterd beton, staal en keramiek, in plaats van met materialen die bewerkt worden om op een ander materiaal te lijken. We hebben Mosa gevraagd een uniek gedecoreerde tegel te ontwerpen die symbool staat voor de Nederlandse cultuur en voor de veranderende aard van grondstoffen. We werden in eerste instantie aangetrokken door de kwaliteit en Cradle to Cradle (C2C) eigenschappen die deze tegel tot een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal voor de buitengevel maakt. Uiteindelijk was de keuze voor de keramische tegels van Mosa een heel logische keuze. De structuur en de afwerking van het materiaal en het feit dat met de tegel een grafisch beeld kan worden gecreëerd, waren voor ons winnende factoren.”

Vertrouwen
De gevelbekleding lijkt op een naadloos aansluitende ‘huid’. Was dit effect moeilijk te bereiken?
We moesten veel vertrouwen in Mosa hebben, stelt Rutten. “Zij verzekerden ons dat zij een systeem konden bedenken met een minimale afstand, en daarmee met minimale tolerantie, tussen de tegels. Dit was een gewaagde beslissing, want door de Nederlandse bouwvoorschriften konden wij ons initiële systeem, waarbij we de tegels rechtstreeks met de hoofdstructuur wilden verlijmen, niet gebruiken. We moesten een mechanische bevestigingsmethode toepassen die rekening hield met het Nederlandse weer met perioden van vorst en dooi. Op enig moment overwogen we strepen voor de gevel te gebruiken om iets meer tolerantie voor eventuele afwijkingen in te bouwen. Maar Mosa verzekerde ons dat zij een systeem zonder strepen kon leveren dat aan al onze oorspronkelijke plannen zou voldoen. En zij hebben hun belofte meer dan waargemaakt.”

Tekst: Roel van Gils Beeldmateriaal: Mosa Facades

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Gevel , Mosa , Panelen , Utiliteitsbouw

Stedenbouw partners