Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Getrapte gevel zorgt voor daglicht en riante buitenruimtes
De getrapte gevel van Kensington staat voor duurzaam wooncomfort.

Getrapte gevel zorgt voor daglicht en riante buitenruimtes

Met Hyde Park in Hoofddorp wordt een kantorenwijk getransformeerd tot een autoluwe en gasloze woonwijk met grootstedelijke allure. Kensington, ontworpen door Barcode Architects, vormt één van de eerste blokken in deze ontwikkeling en zet de standaard, met vooruitstrevende architectuur en verschillende gevelafwerkingen. De Vries en Verburg realiseert 233 luxueuze appartementen in verschillende groottes, met riante buitenruimtes. 

Hyde Park komt op de plaats van het voormalige kantorenpark Beukenhorst-West, gelegen naast NS-station Hoofddorp. Voor de gehele ontwikkeling worden WKO-bronnen geslagen, zodat de wijk gasloos kan worden ontwikkeld. Het ontwerp kenmerkt zich door een diversiteit aan woningen, die in hoogte variëren en een architectonisch ensemble vormen dat verder gaat dan het traditionele bouwblok. Barcode Architects heeft geëxperimenteerd met zowel hoogtes als dakvorm, waardoor een binnentuin en getrapte gevels zorgen voor veel daklicht en riante buitenruimtes. Dit resulteert in een breed scala aan woningtypes die aansluiten bij een diverse groep kopers.

In de overgang naar het maaiveld zitten de meeste logistieke knopen.

Bouwmethode

Kensington is het eerste blok van Hyde Park, en De Vries en Verburg is hoofdaannemer. “Wij zijn tijdens de uitwerking van het DO in beeld gekomen; dat houdt in dat aan de kwaliteit van het plan niet is getornd en dat wij de bouwmethode en logistiek hebben kunnen optimaliseren”, zegt projectleider Ronald van Klaren. “In het verleden hebben De Vries en Verburg en ontwikkelaar Snippe Projecten al goed samengewerkt bij grote projecten, zoals Holland Park in Diemen. We weten dus wat we aan elkaar hebben.” De aannemer is eind november 2020 begonnen met de funderingswerkzaamheden. “Er is een in het werk gestorte parkeerkelder aangelegd waartoe de grond vier meter is uitgegraven. Op de binnenplaats komen kanaalplaatvloeren en het casco wordt uitgevoerd met breedplaatvloeren en betonnen wanden. Het HSB-binnenblad wordt in de ruwbouw meegenomen. We hebben twee torenkranen tot onze beschikking en het pand wordt volledig gesteigerd.”

Dit najaar verrezen de eerste cascodelen in het zicht.

EPC

Een bewuste keuze: het bouwblok Kensington bestaat uit zeven ‘huizen’ met verschillende gevelafwerkingen, zoals stucwerk, steenstrips, natuursteen en traditioneel metselwerk. “Je kunt dan kiezen voor prefab bouw en bijbehorende montagemethoden, maar dat was niet in alle gevallen mogelijk”, vervolgt Van Klaren. “Daarom wordt het gebouw compleet gesteigerd.” Kensington is in Revit uitgewerkt, met gelinkte modellen van constructeur en installatie-adviseur. De installaties zijn zoveel mogelijk uit het zicht verwerkt (bijvoorbeeld in vloeren). Een EPC van 0,4 wordt bereikt met behulp van een WKO, ondersteund door WTW en zonnepanelen. “Wij denken met een volledig gebimd gebouw, waardoor clashes zoveel mogelijk zijn opgevangen in de engineeringsfase, tempo te kunnen maken in de uitvoering. Wij zijn nu op de eerste verdiepingsvloer met de ruwbouw (medio oktober 2021; red.); einde tweede kwartaal van 2023 hopen wij op te leveren.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Hyde Park Ontwikkeling 789
  • Architect Barcode Architects
  • Uitvoering De Vries en Verburg
  • Adviseurs Van Rossum Raadgevende Ingenieurs (bouwkunde), DPA (bouwfysica, brandveiligheid), Hiensch Engineering (installaties), Skaal Bouweconomisch Adviesbureau (kostenbeheersing)
  • Installateurs Kosinus (E), Breman Harderwijk (W&S), Rodenburg (WKO), STEBOMA (ventilatie)
  • Programma 233 luxe appartementen (35.000 m²)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details