Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Gestapeld bouwen heeft de toekomst, ook voor bedrijven’
Twee lichtlijnen sieren de gevel.

‘Gestapeld bouwen heeft de toekomst, ook voor bedrijven’

Het bestaande perceel drie keer gebruikt

In het nieuwe bedrijfspand van de Hoek Group komen in groten getale bloemen aan. Deze worden hier tijdelijk opgeslagen en vervolgens gesplitst in maatwerkpartijen, klaar voor verzending naar afnemers verspreid over de hele wereld. Aan Architectenbureau Gerrit van der Vijver de uitdaging om hier het best passende bedrijfspand voor te ontwerpen. En er is nog een bijkomende wens: hoe meer bebouwde vierkante meters op het perceel, hoe beter. 

Eén voordeel heeft Architectenbureau van der Vijver. Zij heeft voor de Hoek Group ook het eerste bedrijfspand ontworpen en dit heeft waardevolle inzichten opgeleverd. Zo werd bij Fase I gekozen voor twee bouwlagen. “Bloemen worden niet hoog opgestapeld; een verdiepingshoogte van vijf meter was dus voldoende. Dit was bovendien energetisch gunstig en het voldeed aan de toen ook al bestaande wens van zoveel mogelijk bebouwde vierkante meters op het perceel.”

Kantoren met volop lichtinval en een weids uitzicht.

Van twee naar drie bouwlagen

Maar de gestapelde bouw biedt meer. De totale bloemenvoorraad kan nu op de verdieping worden ondergebracht. De bloemen gaan op karren via een hellingbaan naar boven en met lopende banden weer naar beneden. Gerrit van der Vijver: “Het ontwerp voor Fase II laat zich raden. Hier zijn we gegaan voor nóg een bouwlaag extra. Dit creëerde echter wel een nieuw probleem. Hoe moesten de bloemen nu naar boven? Hiervoor hebben we drie grote liften geïnstalleerd, elk met een oppervlak van 36 m2 en goed voor de inhoud van een volledige vrachtwagen.”

Drievoudig gebruik van de grond

Een rekensommetje laat zien dat de toch al gunstige omstandigheden nu nog voordeliger uitpakken. “In totaal was er 30.000 m2 bedrijfsgrond beschikbaar. In Fase I hebben we hier 21.000 m2 hal op gebouwd en 2.800 m2 kantoor. In fase II hebben we 35.000 m2 hal gebouwd en 1.200 m2 kantoor. Dit is 60.000 m2 bebouwing op een perceel van 30.000 m2. Inclusief parkeerterreinen is de grond hier drie keer gebruikt. Dit wordt de toekomst.”

Extra aandacht verdiende de inrichting van de kantoren. “In het oorspronkelijke veilinggebouw werkten de mensen zonder daglicht! Om deze reden hebben de nieuwe kantoren volop daglicht en een weids uitzicht over de A44. Deze kantoren nodigen uit tot plezierig werken.”  

Het juiste klimaat voor bloemen en planten

Hoek Group breidt de huidige bedrijfsprocessen verder uit in Rijnsburg, naast het huidige gebouw. Het bedrijf is groothandel in bloemen en planten. Deze moeten natuurlijk binnen het juiste klimaat worden bewaard. Van Kempen Koudetechniek werd ingeschakeld voor de koeling van de hallen en de klimaatinstallatie voor de kantoren.

In 2018 leverde Van Kempen al de installatie voor de twee verdiepingen die toen werden opgeleverd. Het betrof een ammoniak/CO2-installatie, beide natuurlijke koudemiddelen. De drie verdiepingen tellende nieuwbouw wordt volledig geconditioneerd in verschillende temperatuurzones en verschillende toepassingsmogelijkheden. Gedeeltelijk wordt daarvoor de installatie uit 2018 uitgebreid. Daarnaast komt er een DX-installatie functionerend met natuurlijk koudemiddel, CO2 en warmteterugwinning, waarmee de ventilatielucht wordt verwarmd, gekoeld of gedroogd. De kantoren worden door de klimaatafdeling van Van Kempen voorzien van een VRV-systeem. Op deze manier wordt er gezorgd voor een zo laag mogelijk energieverbruik. Dit alles wordt geïntegreerd in het VK Dynamics besturingssysteem van Van Kempen Koudetechniek. “Daarmee kun je op afstand het complete beheer doen en het energieverbruik monitoren. Ook het onderhoud en beheer gaan wij doen”, vertelt Marcel Denecke, account manager bij Van Kempen Koudetechniek.

Het bedrijf werkt in bouwteamverband en bereidde het hele project samen met de andere partijen voor. Door die gesprekken verlopen de werkzaamheden nu soepel. “We zijn er trots op dat we dit werk voor de Hoek Group mogen realiseren”, aldus Denecke.

Bouwinfo
 • Opdrachtgever Hoek Group, Rijnsburg
 • Ontwerp Architectenbureau Gerrit van der Vijver BNA, Leiderdorp
 • Constructeur Faas & Van Iterson Ingenieursbureau, Sassenheim
 • Aannemer Jan van Egmond, Rijnsburg
 • Afbouw PLAZA Totaalafbouw, Sassenheim
 • Installatieadvies Overdevest adviseurs, Den Haag
 • Installaties Groen & Aldenkamp Installatietechnieken, Woerden en Van Kempen Koudetechniek, Tiel
 • Bouwperiode augustus 2021 – november 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details