Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gemeentelijk monument op maat getransformeerd tot hip hotel
De natuurstenen gevel van de voormalige Spaarbank blijft behouden.

Gemeentelijk monument op maat getransformeerd tot hip hotel

De voormalige Spaarbank Rotterdam wordt door White House Development getransformeerd tot een hotel met 108 kamers. In de tweede helft van 2022 moet het ‘Motto by Hilton’ aan de Botersloot de deuren openen. Bouwkundige werkzaamheden vinden vooral plaats binnen het bestaande gebouw en worden uitgevoerd door Vink+Veenman, dat ook de coördinatie verzorgt. “Het betreft voornamelijk een interne transformatie vanuit het Definitief Ontwerp, in verband met het behoud van monumentale delen aan de buitenzijde”, vertelt projectleider Mark Heemskerk van Vink+Veenman.

Het gebouw in hartje stad is ontworpen door architect J.J.P Oud in opdracht van de Spaarbank Rotterdam. Bij het bombardement in mei 1940 werd het uit 1935 daterende pand grotendeels verwoest. Oud verwierf de opdracht in 1942; pas in 1957 werd het bankgebouw opgeleverd.

Het ontwerp van de Spaarbank vormt de overgang in stijl van deze architect van het Nieuwe Bouwen naar een meer monumentale aanpak. Dit komt tot uiting in de symmetrische opzet en de toepassing van ornamenten. De symmetrische voorgevel van de Spaarbank bestaat uit vijf bouwlagen, met geglazuurde baksteen op een natuurstenen plint. Het entreeniveau ligt circa 1,5 meter boven de straat. In het gebouw bevinden zich onder meer marmeren vloeren en een glazen lichtkap (aan de binnenzijde van het complex). In het gebouw komt een eigentijds hotelconcept van de Hilton-keten met 108 kamers: ‘Motto by Hilton’, een ‘micro-hotel’ met een grootstedelijke uitstraling, werkruimtes en een restaurant. Ontwikkelaar is White House Development, een specialist in transformaties met oog voor historisch erfgoed.

Nieuwe thermische schil

Heemskerk: “Nadat de niet-constructieve onderdelen in het gebouw zijn verwijderd, inclusief asbestsanering, zijn wij rond de bouwvak van 2021 gestart met de bouwkundige sloop in het gebouw. Na het verwijderen van de niet-constructieve onderdelen zijn wij begonnen met het realiseren van een drietal proefkamers ter beoordeling en gestart met de constructieve sloopwerkzaamheden. Dit betrof de vergroting van de liftsparingen, de realisatie van diverse vloer- en wandsparingen, het aanbrengen van diverse staalconstructies en het realiseren van sparingen ten behoeve van de nieuwe installaties. Tevens zijn de bestaande vloeren gerepareerd en opnieuw geëgaliseerd.” Ook diende het gebouw energetisch te worden opgewaardeerd, met geïsoleerde en brandwerende voorzetbeglazing aan de binnenzijde van de bestaande aluminium kozijnen. Dat is opgelost met een doos-in-doosconstructie – een thermische schil aan de binnenzijde met geïsoleerde voorzetwanden.”

Mobiele kraan

Na afronding van de ruwbouwfase konden Vink+Veenman en partners starten met de diverse afbouwwerkzaamheden, zodat de inbouwwerkzaamheden konden beginnen, zoals de realisatie van een nieuwe goederenlift en een restaurant. De bouwlogistiek van de transformatie is volledig ingericht op binnenstedelijk bouwen, met weinig bouwterrein. Heemskerk: “Er wordt niet geprefabriceerd; alle materialen moeten via bestaande openingen naar binnen en assemblage en montage vinden voornamelijk in het gebouw plaats. Wij hebben onder meer een grote mobiele kraan ingezet die bouwmaterialen over het gebouw heen naar de achterzijde kan transporteren. Die materialen gaan via de balkons naar binnen. Voordat wij een bouwplaatsvergunning hebben ontvangen, hebben wij diverse gesprekken met de gemeente gevoerd om de logistiek goed af te stemmen.”

Ingebruikname

Als specialist op het gebied van ontwikkelen en bouwen met een platte organisatie, eigen materieel en een vast team van vakmensen kan Vink+Veenman flexibel inspringen op maatwerkvragen van opdrachtgevers in transformaties als deze, zegt Heemskerk. “Wij zijn formeel verantwoordelijk voor de bouwkundige werkzaamheden en voeren de coördinatie voor de installateurs en afbouwpartijen richting oplevering.” Het restaurantgedeelte is de grootste uitdaging voorafgaand aan de oplevering. “De totaaloplevering is voorzien in het derde kwartaal van 2022. Na de oplevering zal het hotel worden voorzien van diverse meubels en overige interieuronderdelen. Daarna kan het  in gebruik worden genomen.”

Bouwinfo
  • Ontwikkelaar White House Development
  • Architect Architectenbureau deRAB i.s.m. Hugo Interieurvormgeving
  • Bouwkundig aannemer Vink+Veenman B.V.
  • Installaties Elektra Amsterdam BV (E) en Kemp Installatie BV (W)
  • Bouwperiode medio 2021 – medio 2022 (excl. sloop bestaande inbouw)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details