Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Geluidsisolerende en brandwerende deuren die voldoen aan de hoogste eisen

Amare-1
De concertzaal beschikt over 1.500 zitplaatsen of 2.500 staplaatsen.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Merford

30 december 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In september opende Amare in Den Haag haar deuren. In dit nieuwe cultuurhuis zijn de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium gevestigd. Het gebouw is BREEAM ‘Excellent’ gecertificeerd en wordt gekenmerkt door een hoogwaardige afwerking. Merford Special Doors plaatste er speciale, geluidsisolerende en brandwerende deuren.

De naam zegt het al: Merford Special Doors produceert deuren met speciale eigenschappen, zoals veiligheidsdeuren, utiliteitsdeuren, industriedeuren en gas- en luchtdichte, brandwerende en inbraakwerende deuren. Van ontwerp tot installatie worden de deuren in eigen huis gemaakt. Daar worden ze ook gelakt en voorzien van deurbeslag, drangers en andere accessoires. Na plaatsing voert het bedrijf periodiek onderhoud uit, zodat de deuren veilig blijven en voldoen aan de gestelde eisen.

Voor Amare leverde Merford 296 deurbladen, voor zowel dubbele als enkele deuren. Sommige exemplaren zijn geluidsisolerend, bijvoorbeeld voor de vier zalen, de conservatoriumlokalen en de oefenruimtes. Ook is een deel brandwerend gemaakt of beschikken ze over een combinatie van geluidsisolerende en brandwerende eigenschappen.

Het nieuwe Amare beschikt over vijf zalen.

Flexibel meebewegen met de bouw

De deuren voor Amare werden niet zomaar uitgekozen. Al in 2015 werden de eerste plannen besproken. Daarop volgden tests in een mock-up van het gebouw om de geschiktheid van de deuren te beproeven. De montage vond plaats in 2020 en verliep in 29 fases. In september 2021 was het project pas klaar voor Merford.  “Door de grote hoeveelheid was de productie een uitdaging. Ook waren het geen standaard deuren, maar juist heel klantspecifieke exemplaren. Dit zorgde voor extra druk op de werkvoorbereiding en productie, omdat ervoor gezorgd moest worden dat alles ook daadwerkelijk klopte en paste”, vertelt Olav Cristiaan, projectleider bij Merford Special Doors.

Toen de deuren klaar waren, moesten ze op het juiste moment op de juiste plek komen. En dat terwijl er slechts een beperkte opslag op locatie was. “Daarom was het nodig om spullen just-in-time te leveren. In combinatie met bouwplannen die last minute wijzigden, leidde dit regelmatig tot ad-hoc veranderingen in onze eigen productie- en montageplanning”, aldus Cristiaan.

Een deel van de deuren beschikt over brandwerende eigenschappen.

Gegarandeerde prestaties

In opdracht van bouwcombinatie Cadanz werden de deuren volledig afgewerkt aangeleverd. Het lakwerk was al aangebracht voordat de deuren gemonteerd werden. Cristiaan: “Die montage doen we het liefst zelf, want dan kunnen we de prestaties beter garanderen, bijvoorbeeld op het gebied van brandwerendheid en geluidsisolatie. Als de montage niet goed gebeurt, kunnen de gevolgen desastreus zijn. Ook bij Amare hebben we de deuren zelf gemonteerd.” Hij is bijzonder trots dat het bedrijf mee mocht werken aan zo’n prestigieus project. “In Nederland heb je niet veel van zulke gebouwen. Juist in de culturele sector worden bijzondere eisen gesteld. Wij zijn erin gespecialiseerd om geluidsoverdracht tussen ruimtes tegen te gaan. Onze producten doen wat ze moeten doen, zijn tegelijkertijd prettig in gebruik en er is veel mogelijk op esthetisch gebied.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details