Panorama lift
01:30
20-11-2017

Geluidsarme, machinekamerloze volglazen panoramaliften maken plaatje DAM3 compleet

Op toplocaties van de woningmarkt tellen compromissen niet: opdrachtgever en toekomstige bewoners gaan voor maximale kwaliteit. Zo ook in het geval van DAM3, de herontwikkeling van het voormalige hoofdkantoor van Bouwmaatschappij Verwelius dat, gesitueerd tussen warenhuis De Bijenkorf en Grand Hotel Krasnapolsky, één van de meest gewilde woonplekken van Amsterdam zal worden. Twee panoramaliften van het type Schindler S5500 Infinity krijgen er hun plaats.

DAM3 (oplevering eind dit jaar) bestaat volledig uit exclusieve appartementen en penthouses. “Op dit niveau van liftontwerp, liftintegratie en dienstverlening gaat het echt om toegevoegde waarde”, zegt Marc Twickler, Keyaccount Manager bij Schindler Liften BV. “De Schindler Infinity is de enige machinekamerloze panoramalift in de markt die geheel uit glas is opgebouwd. De gebruiker heeft een ‘bird’s eye view’ van de omgeving; de gebruiker ziet alleen glas, de cabine is geheel frameloos ontwikkeld. De liftmachines van deze panoramaliften zijn in de schacht verwerkt. Het besturingssysteem en de frequentieregelaars zijn elders in het gebouw voorzien en uit het zicht geplaatst.”

Knoppen lift

‘Ultrastil en elegant’
Voor de integratie van de in het pand op te bouwen panoramaliften zijn speciale staalconstructies in het gebouw aangebracht; lift en omringende wanden bestaan volledig uit glas. Het liftontwerp is elegant; zelfs de verlichting is tot in de puntjes ontworpen. “De liftinstallaties van het type S5500 staan daarnaast bekend als ‘ultrastil’, aldus Twickler. “Dat was één van de belangrijkste uitgangspunten in de aanbesteding, naast de esthetiek.” Eén van de andere belangrijke selling points van Schindler is het PORT traffic managementsysteem. In een online omgeving worden de gebruikerswensen van bewoners en bezoekers binnen PORT (Personal Occupant Requirement Terminal) zorgvuldig gemanaged; met behulp van een gepersonaliseerd pasje of badge krijgt de gebruiker toegang. “Optioneel kan myPORT worden geïnstalleerd. Dan zou je zelfs met je smartphone de gehele toegang van het gebouw – van de parking tot in je appartement – kunnen beheren.”

Schindler S5500 Infinity

CUBE ‘Predictive Maintenance’
The Internet of Escalators? “Jazeker, deze tijd is aangebroken en met CUBE ‘Predictive Maintenance’ is dit mogelijk. CUBE voorziet in vele faciliteiten die ons onderhoud, werkzaamheden en onze klanten realtime op de hoogte houden. Het is dan ook een stukje hardware dat toekomstige upgrades, innovaties en integratie van andere applicaties mogelijk zal maken. Relevante data worden door middel van sensoren binnen een digitale omgeving gemonitord; het systeem geeft zelf aan wanneer onderhoud nodig is of een onderdeel dient te worden vervangen.” Hiermee worden storingen of stilstand van de lift vermeden, aldus de fabrikant. Binnen korte tijd zullen alle liften van Schindler met CUBE zijn uitgerust. “Zoals je merkt, hebben we bij DAM3 de top van onze producten en diensten gecombineerd.” Infinity betekent ook niet voor niets: onbegrensd. “Wij creëren op deze toplocatie de Formule 1 van de liftomgevingen.”

Tekst | Jan-Kees Verschuure   Beeld | Schindler

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Lees meer over: Amsterdam , DAM3 , Liftbouw

Stedenbouw partners

Student-Experience-wint-best-new-student-housing-development-awardDe-afgeronde-gevel-geeft-het-kantoor-zachtheid