Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Geen enkele ‘hanebalk’ ontkomt aan een keuring

Geen enkele ‘hanebalk’ ontkomt aan een keuring

De ‘hanebalk’ is bij veel panden een onmisbaar onderdeel bij verhuizingen en verticale transporten van goederen naar bovengelegen verdiepingen. Het kan een horizontale hijsbalk zijn die op het hoogste punt uit de gevel steekt, een stalen driepunts-hijsinrichting of een hijshaak onder een dakgoot. Voor bedrijfsmatig gebruik moet de hijsconstructie voldoen aan de Arbowet en voor particulier gebruik geldt wetgeving met betrekking tot aansprakelijkheid van het onroerend goed.

De vereiste veiligheidskeuring van deze vorm van hijsconstructies wordt uitgevoerd door de inspecteurs van het onafhankelijke keuringsinstituut Aboma. “Een keuring is een absolute vereiste”, verzekert Peter van Luijk, inspecteur materieel bij Aboma. Het bedrijf uit Ede staat te boek als een specialist op veiligheidsgebied in de bouwnijverheid en bij verticaal transport en biedt onder andere keurings- en certificeringsdiensten aan. “Wij richten ons op het verhogen van de veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid in de bouw en de verticale transportbranche. Dat doen we met een team van zo’n honderd specialisten die kundig zijn in alle disciplines.”

Hanebalk

Voorbeelden van hanebalken, modern en klassiek.

Praktijkvoorbeeld
Bij een woongebouw aan de J.P. Heijestraat in Amsterdam-West laat hij zien hoe de keuring in eendrachtige samenwerking met de firma Hanebalk BV uit Amsterdam in zijn werk gaat. Hanebalk BV, het enige officiële adres voor het keuren van deze vorm van hijsconstructies, faciliteert de keuring door vooraf een werkopname te doen met betrekking tot de bereikbaarheid van de hijsconstructie. Hanebalk BV regelt de benodigde verkeersvoorzieningen en zorgt ervoor dat het testgewicht op de juiste plaats onder de haak staat. De keuring is geheel onafhankelijk; zowel Aboma als Hanebalk BV hebben geen enkel belang in het resultaat.

In dit geval omvat de keuring een visuele inspectie vanuit de hoogwerker van een houten hanebalk, die deel uitmaakt van de dakspantconstructie. Dat kan al duidelijk maken of er sprake is van bijvoorbeeld houtrot. Van Luijk: “Dit doet zich vooral voor waar de balk de muur in gaat; conservering ontbreekt op dit punt en het regenwater wordt onvoldoende tegengehouden.”

Na de visuele inspectie volgt de trekkrachtmeting met een testgewicht van vijfhonderd kilo. Dit gewicht wordt met een takel aan een kabel bevestigd waarna de spanning op de kabel langzaam wordt opgevoerd totdat er vijfhonderd kilo aan trekkracht op de balk en de hijshaak is overgebracht. Van Luijk: “De balk moet deze test doorstaan, anders volgt er geen goedkeuring. Als veilige werklast mag de gebruiker vierhonderd kilo aan de hijshaak hangen. Bij gebruik van touw en blok wil dat zeggen dat je feitelijk tweehonderd kilo omhoog kunt takelen, want om evenwicht te creëren heb je aan de trekkende zijde ook tweehonderd kilo nodig.”

Hanebalk

Voorbeelden van hanebalken, modern en klassiek.

Keuringsrapport en certificaat
Eén van de balken in de J.P. Heijestraat voldoet niet aan de eisen, die buigt te ver door. Van Luijk: “Die was met houten latten betimmerd, dus daar is al een keer aan geknutseld. Deze balk wordt voorzien van een label, dat ervoor waarschuwt dat je de balk niet mag gebruiken. De opdrachtgever ontvangt aansluitend aan de keuring een waarschuwingsbrief, zodat deze op de hoogte is van de buitengebruikstelling.” Het is aan de opdrachtgever daar verder gevolg aan te geven. “Bij goedkeuring ontvangt de opdrachtgever het Aboma keuringsrapport en een certificaat”, zegt bedrijfsleider Frans Krabbenbosch van Hanebalk BV. “De geldigheid van een door Aboma goedgekeurde verhuisbalk is bij particulier gebruik zeven jaar en bij bedrijfsmatig gebruik één jaar. Hanebalk BV heeft aan de keuring een verzekering gekoppeld, die zeven jaar dekking geeft als de hijsconstructie voldoet aan de door Aboma gestelde eisen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details