Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gedeputeerde Burlet verkent duurzaam Leudal

Gedeputeerde Burlet verkent duurzaam Leudal

Bezoek aan Bedrijvenpark Zevenellen en Geelen Counterflow

Donderdag 14 november 2019 bezocht gedeputeerde Burlet van de Provincie Limburg de gemeente Leudal. Het bezoek volgde op de kennismakingsuitnodiging van de gemeente Leudal en de samenwerkende ontwikkelaars op Bedrijvenpark Zevenellen: Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) en World Biobased Centre Zevenellen (WBCZ). Duurzaamheid en circulariteit stonden centraal tijdens deze middag met een bezoek aan Zevenellen en het meest duurzame kantoor ter wereld van Geelen Counterflow. Gedeputeerde Burlet: “De provincie staat achter jullie. Ga zo door met biobased en de circulaire ontwikkelingen zoals Bedrijvenpark Zevenellen.”

Wethouder Piet Verlinden (portefeuille Economische ontwikkeling, Milieu en Financiën) heette gedeputeerde Burlet (Duurzaamheid en Milieu) welkom in het gemeentehuis. “De gemeente Leudal heeft de ambitie om in 2020 de duurzaamste gemeente van Midden-Limburg te zijn en

is koploper met hernieuwbare energie, “vertelde wethouder Piet Verlinden. “In onze visie gaat duurzaamheid over energie, afval, circulaire economie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, biodiversiteit en groenbeheer, voedsel, mobiliteit, duurzaam inkopen, leefbaarheid, schoon milieu en meer.“

Samen bouwen aan duurzame toekomst

“Als overheid hebben we een voorbeeldrol, vertelt wethouder Verlinden. Zo neemt de gemeente Leudal als één van de eerste gemeentes van Nederland lokaal opgewekte stroom af van de eerste Limburgse energiecoöperatie Leudal Energie .”We scharen ons achter ontwikkelingen als Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen.” OML en WBCZ, de ontwikkelende partijen van het bedrijvenpark, vragen bedrijven die zich daar willen vestigen om de circulaire economie te versterken. “Samen bouwen we aan een duurzame toekomst,” aldus wethouder Verlinden. “Iedereen doet wat.”

Zevenellen

De gedeputeerde verkende aansluitend samen met aanwezigen vanuit de gemeente, OML, WBCZ, Waterschap en enkele lokale, duurzame bedrijven, Bedrijvenpark Zevenellen (Haelen). Geheel in stijl: te voet. Zevenellen is voor ondernemers de plek om duurzame ambities te verwezenlijken. Op Zevenellen gaat het vooral om de samenwerking tussen de te vestigen bedrijven; bedrijven gaan gebruik maken van elkaars productieproces. Hierbij valt te denken

aan het uitwisselen van energie, afvalstoffen, restproducten in de vorm van warmte, stroom, water en andere reststromen. In een circulaire economie wordt niets meer weggegooid, vernietigd of ongebruikt gelaten. Zevenellen draagt daarmee, in de klimaat-opgave die er ligt, volop bij aan de reductie van CO2 (koolstofdioxide, het voornaamste broeikasgas).

De ontwikkeling van het bedrijvenpark is goed voor de (lokale en regionale) economie en werkgelegenheid en tevens voor de leefbaarheid van de inwoners van Leudal.

Regio al circulair bezig: bezoek meest duurzame kantoor ter wereld

Naast aankomende ontwikkelingen is de regio al geruime tijd circulair bezig. Dat bleek tijdens het bezoek aan Geelen Counterflow in Haelen. Sander Geelen is een bevlogen ondernemer in de machinebouw voor de voedingsmiddelenindustrie, die zeer begaan is met het milieu. Dat blijkt ook uit de toekenning in 2016 van de hoogste score ooit (99,94%) door internationale certificeringsinstantie BREEAM voor de duurzaamheid van het houten kantoor van Geelen Counterflow. Anno 2019 staat dit gebouw nog steeds bovenaan de lijst met meest duurzame kantoren ter wereld.

Gedeputeerde Burlet, wethouder Verlinden, de samenwerkende ontwikkelaars OML en WBCZ en overige aanwezigen waardeerden het werkbezoek zeer. Een mooi moment voor nadere kennismakingen en kruisbestuivingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details