01:38
17-07-2018

‘Gebruik ruimte slim met gebruiksdaken’

Gestapeld ruimtegebruik is in binnenstedelijk Nederland aan de orde van de dag, zeker omdat verdichtingsprocessen veelal gepaard gaan met het opofferen van stedelijk groen. Ondergronds bouwen in combinatie met groendaken levert vaak een win-winsituatie op. Als marktleider in systemen voor intensieve groen- en gebruiksdaken is het volledig in Nederland producerende Nophadrain in staat een kwalitatieve oplossing te bieden voor de klantvraag, zegt Sales Director Pieter Wesselink. “Wat die ook moge zijn.”

Binnen deze filosofie vervult Nophadrain (gevestigd in Kerkrade) een belangrijke rol bij de business-to-businessadvisering en is het nauw betrokken bij de uitvoering. Hoogwaardige advisering is evenwel geen sinecure in de branche. “Vaak worden producenten in het uitvoerende proces pas ingehuurd terwijl de issues aan de ontwerpzijde liggen.” In gevallen is dat overkomelijk – de belangrijkste klanten zijn immers hoveniers, maar Nophadrain kiest projecten altijd uit op kwalitatieve haalbaarheid, zegt Wesselink. “Gestapeld ruimtegebruik, zoals een berijdbaar parkeerdek dat als park wordt gebruikt, is altijd maatwerk en heeft in ons geval veel technische aspecten en uitdagingen.” Een goede afwatering is bijvoorbeeld van groot belang voor de levensduur van het onderliggend betonwerk. “Gelukkig hebben veel Nederlandse gemeenten een goede visie op deze processen, zodat wij vroegtijdig aan tafel komen.”


Toegepaste Nophadrain-systemen Ebbingekwartier

In bestekken
Een gemeente als Groningen gaat daar slim mee om, zegt Wesselink. “Groningen heeft al in 2009 een grote ondergrondse parkeergarage opgeleverd op het CiBoGa-terrein, een industriële herontwikkeling in meerdere fasen die nu wordt afgerond. Bovenop het parkeerdek is een tijdelijk gazon aangelegd met voorzieningen voor studenten. Nophadrain is vroegtijdig betrokken bij de advisering.” Dat Nophadrain uiteindelijk door een marktpartij wordt ingehuurd, is een tweede. “De gemeente heeft onze systemen in de bestekken laten opnemen, waardoor er later in het proces niet op kwaliteit wordt bezuinigd. Nu het dek wordt bebouwd, zetten wij het proces voort met de woningontwikkelaar. In dit geval wordt een berijdbaar parkeerdaksysteem aangelegd dat gecombineerd wordt met een Nophadrain Intensief Groendaksysteem, met een totale omvang van circa 1.200 m².”

Circulair
Het hippe ‘Ebbingekwartier’ aan de rand van de Groningse binnenstad wordt een combinatie van verdichting, behoud van industrieel erfgoed en groen, en dat zijn projecten waar Nophadrain zich graag aan verbindt. “De nieuwe accommodatie van AFC in Amsterdam, die wordt verplaatst in het kader van de aanleg van het Zuidasdok, is ook zo’n project. Wij leveren de drainagesystemen voor een kunstgrasveld dat op een parkeergarage wordt aangelegd. Het spreekt voor zich dat wij vooroplopen in duurzame productie in deze branche. Als top 3-speler in de wereld is Nophadrain de enige met een volledig Nederlandse productieketen, en de gebruikte materialen zijn circulair. Onze systemen voor groendaken, parkeerdaken en terrasdaken worden altijd ontwikkeld op basis van maximale levensduur. Daarnaast wordt het afvalmateriaal van ons kernmateriaal hergebruikt door de grondstofleverancier, waardoor de hoeveelheid afval zo goed als nihil is. Mocht de kwaliteit niet bij voorbaat overtuigen, ons eigen laboratorium test de voorgestelde systemen altijd in real life-condities.”

NOPHADRAIN
Mercuriusstraat 10
6468 ER Kerkrade

Postbus 3016
6460 HA Kerkrade 

T  +31 (0)45 535 50 30
info@nophadrain.nl
www.nophadrain.nl

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: Nophadrain /Maurits van Hout

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners