01:49
20-07-2018

‘Gebouwautomatisering verdient een eigen bestek’

De integrale samenwerking van installatie-onderdelen wordt steeds belangrijker in het kader van prestatiemaximalisatie, bijvoorbeeld als het gaat om energiereductie en gebouwcomfort. “Het traditionele onderscheid tussen E en W begint daarbij steeds meer weg te vallen”, zegt vestigingsmanager Wietse Hut van Sauter Nederland. De specialist in servicegerichte gebouwautomatisering maakte de opkomst van gebouwbeheersystemen in Nederland vanaf de jaren zeventig mee.

Geworteld in Zwitsers precisiewerk (elektrische tijdschakelklokken) en als zodanig sinds de jaren dertig van de vorige eeuw actief op de Nederlandse markt, staat Sauter aan de oorsprong van de gebouwautomatisering in Nederland. “Al zo’n veertig jaar heeft software een vaste plaats in het gebouwbeheer. Integraal gebouwbeheer, en daaruit volgend de vraag naar gebouwbeheersystemen, heeft vervolgens een grote vlucht genomen, en maakt nu weer een sterke groei door vanwege de opkomst van ‘the Internet of Things’ en big data”, zegt Hut. Met behulp van integrale gebouwbeheersystemen en technisch beheer is het mogelijk geworden een gebouw optimaal te laten presteren op elk gewenst moment van de dag, en dat ook nauwkeurig te monitoren – bijvoorbeeld in het kader van onderhoud. “In segmenten als de verlichtingsindustrie is men daar al heel ver mee – denk aan aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling. De complexiteit van de verschillende installaties neemt toe, waardoor integraal beheer nog belangrijker wordt.”


‘Installaties worden steeds complexer, waardoor gebouwbeheer op maat noodzaak wordt’.

Optimale prestaties
Op basis van projectspecificaties kan Sauter Nederland gebouwbeheersystemen op maat maken, ondersteund door service tijdens de exploitatie. Referenties zijn onder meer het European Patent Office in Rijswijk, kantoorgebouw De Knoop in Utrecht, binnenkort het European Medicines Agency aan de Zuidas, alsmede meerdere ziekenhuizen. Grote projecten van institutionele opdrachtgevers met een duurzame insteek, waar met behulp van gebouwbeheersystemen significante kwaliteitswinst te behalen valt, aldus Hut. “Dergelijke projecten worden vaak integraal ontworpen om de hoge prestatie-eisen inzichtelijk te maken; tijdens de exploitatie zijn gebouwbeheersystemen op maat nodig. In complexe gevallen verdient de gebouwautomatisering zelfs een eigen bestek.” Vaak valt nu de integrale samenwerking van zo’n systeem nog niet te specificeren in de ontwerpfase, omdat pas op het laatste moment voor de installatie-onderdelen wordt gekozen. “De uitvraag van de opdrachtgever is uiteraard zeer belangrijk. Zo werken wij voor de Treant Zorggroep, met ziekenhuizen in Drenthe en Groningen, integraal samen op basis van de vraag: ‘bouw optimale installaties voor de komende tien jaar’. Dan ontstaat een daadwerkelijk bouwteam.”


Vestigingsmanager Wietse Hut van Sauter Nederland.

Gebouwbeheer op afstand
Met een serviceafdeling van veertig man die steeds meer monitort op afstand, bedient Sauter Nederland de klant ook in de exploitatiefase. Hut: “Als een servicemonteur op een systeem kan inloggen en zodoende kan zien waar een probleem ligt, dan kan hij een storing bijvoorbeeld vanachter de computer oplossen of de facilitair manager inlichten, zonder dat er voorrijkosten in rekening worden gebracht.” ‘The Internet of Things’ wordt steeds belangrijker. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk een LED-lamp te vervangen voordat die kapotgaat. Het verzamelen van ‘big data’ maakt het mogelijk gebruikspieken en dalen beter op elkaar af te stemmen of de levensduur van onderdelen beter te plannen. “Op maat gesneden gebouwbeheer maakt het leven van iedereen in het proces, van onderhoudsmonteur tot het management, een stuk gemakkelijker.”


Softwaregestuurde gebouwautomatisering geworteld in Zwitsers precisiewerk.

Tekst | Jan-Kees Verschuure     Beeld | Sauter Nederland


SAUTER NEDERLAND
Gyroscoopweg 144-A
1042 AZ Amsterdam 

Postbus 20613
1001 NP Amsterdam

T +31 (0)20 – 587 67 00
info@sauter.nl
www.sauter-controls.nl

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

BudoBouw