Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gebouw Leyhof in Proeftuin Erasmusveld, Den Haag
De bewoners zullen samen leven in het groen, maar wel middenin de stad.

Gebouw Leyhof in Proeftuin Erasmusveld, Den Haag

In Den Haag wordt gebouwd aan de nieuwe woonbuurt Erasmusveld, met als kernthema’s groen, duurzaamheid en collectiviteit. De plek waar zo’n 370 woningen worden gebouwd, bevindt zich aan een ecologisch lint, tussen de volkstuinen en sportvelden in. Het is de bedoeling dat de bewoners hier op een bewuste en gezonde manier gaan leven. Aan fase 1 wordt momenteel hard gebouwd. Gebouw Leyhof moet in het voorjaar van 2022 opgeleverd worden door bouwer Van Wijnen.

Luchtfoto van juli 2021. De bouw vorderde al gestaag.

Leyhof komt te bestaan uit 108 appartementen. Duurzaamheid is een belangrijk thema. Er komt niet alleen plaats voor mensen om te wonen, maar ook voor planten en dieren. Bovendien worden de woningen duurzaam gebouwd met hout, gevelstenen, aardwarmte en koeling, PV-panelen gecombineerd met groene daken en wadi’s voor de opvang van regenwater. “Er is een collectieve WKO-installatie die de woningen voedt. Per appartement is er een Booster warmtepomp die individueel ingeregeld kan worden”, vertelt René Bestebreurtje, projectleider bij Van Wijnen.

In de gezamenlijke daktuin zullen bewoners elkaar ontmoeten.

Samen delen

Een ander thema waarmee rekening wordt gehouden tijdens de bouw is ‘sharing.’ Het is de bedoeling dat de bewoners hier echt samen gaan wonen, vertelt Bestebreurtje. “Boven de parkeergarage komt een collectieve daktuin, die afgewerkt wordt met vlonderdelen, zitjes en een paviljoen.     

Daarnaast hebben mensen hun eigen balkon en tien luxe woningen krijgen een buitenruimte met wintertuin. Dat is een overdekte buitenruimte die geopend en gesloten kan worden met een glazen wand. Daarnaast zijn er collectieve ruimtes, zoals een gezamenlijke wasruimte, bibliotheek, logeerkamer en feestruimte. Ook komen er deelauto’s en -fietsen.”

Voor de eigen ruimtes kunnen de kopers kiezen uit diverse afwerkingen. Keukens, badkamers en sanitair worden door Van Wijnen in opdracht op maat gemaakt. Zo ontstaan er 108 aparte woningen die perfect passen bij de nieuwe bewoners.

In de opvallende gevel wordt gebruik gemaakt van een mix aan materialen.

Vlotte bouw

De bouw startte in de zomer van 2020 en vorderde snel, mede dankzij de bouwmethode. Het werk is uitgevoerd in tunnelbekisting in combinatie met houten spouwbladen. De kozijnen en beglazing waren al in de fabriek gemonteerd. Bestebreurtje: “Daardoor waren we snel wind- en waterdicht. Met name de gevel en de daken zijn opvallend, want hier komen veel materialen bij elkaar. Dit is een uitdaging voor de uitvoering, maar het zorgt er ook voor dat het eindresultaat heel mooi wordt. We zijn echt trots op dit project.”

De werkelijkheid begint al aardig op de artist impression te lijken.

Eerste en tweede fase

Gebouw Leyhof is de eerste fase van Erasmusveld en wordt opgeleverd in het voorjaar van 2022. Fase twee start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 en bestaat uit 125 grondgebonden woningen en 137 appartementen, verdeeld in twee bouwblokken. “De bouw verloopt voorspoedig. Ondanks corona lopen we prima op schema. We hebben steeds de gedachte gehad om vanaf april 2022 op te leveren en het ziet ernaar uit dat dit gaat lukken. We hebben nog geen last van leveringsproblemen. Materialen moet echter wel weken eerder besteld worden dan vroeger. Het heeft dus wel impact op de uitvoering, maar we liggen er niet door stil”, aldus Bestebreurtje.   

Metselwerk geeft woningen Erasmusveld een frisse uitstraling

De 350 woningen binnen Proeftuin Erasmusveld bestaan voor een groot deel uit metselwerk. In combinatie met het hout geeft dit de gebouwen een frisse uitstraling. Metselbedrijf Stout uit Ooltgensplaat verzorgt het totale pakket aan metselwerk, inclusief het voegwerk, lijmwerk en isoleren.

Metselbedrijf Stout voert de werkzaamheden uit in opdracht van hoofdaannemer Van Wijnen. De samenwerking met dit bedrijf en met de andere aannemers verloopt goed, vertelt Jan Willem Stout, uitvoerend directeur bij het metselbedrijf. “We zijn er in het afgelopen jaar aan het werk geweest. We werken altijd met dezelfde onderaannemers en hebben dus altijd korte lijntjes. We ervaren een fijne samenwerking. Het is altijd de uitdaging om het werk soepel te laten verlopen voor alle partijen, maar we zien dat dit project erg goed verloopt.”

Uniek in staalconstructies

De staalconstructie en de trappen voor gebouw Leyhof werden geleverd en gemonteerd door VIETS Staalconstructie uit Harskamp. Daaraan begon het bedrijf in januari 2021 en de medewerkers zijn er nu nog steeds bezig. Staal aanbrengen in een bestaande constructie brengt immers de nodige uitdagingen met zich mee. Het project verloopt helemaal naar wens en ook de samenwerking met opdrachtgever Van Wijnen en andere aannemers verloopt prima.

VIETS Staalconstructie kan in eigen beheer staalconstructies ontwerpen, uitvoeren en monteren dankzij de innovatieve benadering en professionele materiaalbehandeling. Het bedrijf hanteert een unieke werkmethodiek waarbij zelfontwikkelde machines en gereedschappen een belangrijke rol spelen. De hooggekwalificeerde medewerkers beheersen bovendien ieder hun eigen specialisme. Zo ontwerpen zij met behulp van de nieuwste CAD/CAM-systemen en zijn de lassers onder meer NEN-gecertificeerd. De VIETS-montageploegen verzorgen een naadloze afwerking op locatie. Voor alle hoogwaardige productietechnieken is de moderne werkplaats in Harskamp uitstekend toegerust, bijvoorbeeld met CNC-machines en interne transportmogelijkheden tot 30 ton.

Bouwinfo
  • Ontwikkeling BPD
  • Bouw Van Wijnen
  • Start bouw zomer 2020
  • Oplevering april t/m de zomer van 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details