Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Gasthuiskwartier, Den Bosch: Aloud vakmanschap viert hoogtij
Het terrein van het voormalig Groot Ziekengasthuis (GZG) in Den Bosch transformeert stap voor stap naar een nieuw deel van de binnenstad: het Gasthuiskwartier.

Gasthuiskwartier, Den Bosch: Aloud vakmanschap viert hoogtij

Het terrein van het voormalig Groot Ziekengasthuis (GZG) in Den Bosch transformeert stap voor stap naar een nieuw deel van de binnenstad: het Gasthuiskwartier. Monumenten krijgen een nieuwe functie, andere gebouwen maken plaats voor nieuwe. Al met al een project met een grote diversiteit van panden met uiteenlopende hoogtes, vormen en kleuren, waarbij aloud vakmanschap nog hoogtij viert. Een gesprek met Mariken Gerritsen, projectcoördinator van Bouwcombinatie Gasthuiskwartier VOF, een samenwerkingsverband tussen Heijmans Woningbouw Zuid en Bouwbedrijf Pennings.

Tekst | Roel van Gils    Beeld | Bouwcombinatie Gasthuiskwartier VOF

In de zomer van 2011 verliet het GZG de locatie in het centrum van Den Bosch. Maar liefst 5 hectare afgesloten terrein kwam ‘opeens’ beschikbaar voor de binnenstad. Heijmans en BAM hebben het terrein tien jaar geleden gezamenlijk aangekocht en zijn een plan gaan smeden voor een nieuwe bestemming. “De 5 hectare in de Bossche binnenstad transformeren, is een puzzel voor gevorderden”, weet Gerritsen. “Sloop, nieuwbouw, restauratie en tijdelijke invulling moeten zorgvuldig worden afgestemd en het gebied dient continu onderdeel van de stad te blijven.”

Het Gasthuiskwartier wordt een afwisselend gebied met imposante herenhuizen, maar ook rustige straatjes en besloten binnenhofjes.

Afwisselend gevelbeeld

Het Gasthuiskwartier wordt een afwisselend gebied met imposante herenhuizen, maar ook rustige straatjes en besloten binnenhofjes. “Het stedenbouwkundig plan is opgesteld door West 8, terwijl voor de invulling van de bebouwing 4 architectenbureaus zijn ingeschakeld”, zegt Gerritsen. “Dat komt de diversiteit van het gevelbeeld ten goede.” Het project loopt van 2014 tot 2024. Na het vertrek van het GZG is het voormalige ziekenhuis gesloopt, waarna de Bouwcombinatie in 2016 is gestart met de aanpassingen van de bestaande 2-laagse kelder. “De kelder is voorzien van een nieuw dek, fungeert voortaan als parkeergarage en herbergt de bergingen voor de diverse woningen. Vervolgens zijn we op het dek gestart met het realiseren van bouwblok A en B waaraan we de afgelopen 2 jaar hebben besteed. De parkeergarage en de eerste 23 appartementen en 20 woningen van beide bouwblokken zijn inmiddels opgeleverd en bewoond.”

Prachtig plaatje

Momenteel wordt de uitvoering van bouwblok C voorbereid. Gerritsen: “Het gaat om 20 appartementen en evenzoveel woningen. We starten begin volgend jaar met de uitvoering hiervan. Vervolgens volgen nog blok D (12 woningen), E (15 woningen) en als klap op de vuurpijl bouwblok F met 70 appartementen en een commerciële plint van 1.500 m². Daarnaast geven we bestaande monumentale panden een nieuwe bestemming en bouwen we nog een vijftal zwerfwoningen. De woningen zijn momenteel in uitvoering, net als de kelder van bouwblok F. We verwachten deze rond Kerst dit jaar op te leveren, waarna we starten met bouwblok C.” De uitdaging van dit omvangrijke project zit hem volgens Gerritsen vooral in de diversiteit. “We zijn als grote aannemer goed in projectbouw met een repeterend karakter. Van dat alles is hier geen sprake. Alles is hier uniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een grote diversiteit aan materialen en wordt vertrouwd op aloud vakmanschap. We hebben daarom veel tijd en energie gestoken in het uitwerken van alle details, faseringen en planningen. Dat levert uiteindelijk wel een prachtig plaatje op.”


Projectinfo

Stalen hekwerken en muurleuningen

Als preferred supplier van hoofdaannemer Heijmans heeft Trahecon het Gasthuiskwartier verfraaid en ‘beveiligd’ met stalen hekwerken, Franse balkons en leuningen.

“De uitdaging voor ons zat hem in het vertalen van het ontwerp van de architect naar stalen constructies die ook voldoen aan de wet- en regelgeving, zonder in te boeten op de beoogde uitstraling”, zegt John Loeffen van Trahecon. “Het project kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stalen hekwerken, waaronder zo’n 400 strekkende meter aan lamellenhekwerken in diverse uitvoeringen en 150 stuks Franse balkons. Daarnaast hebben we de nodige stalen constructies in de gebouwen geleverd, waaronder ruim 375 strekkende meter aan muurleuningen in diverse uitvoeringen. De kracht van Trahecon zit hem in het feit dat we alles in één hand houden, van ontwerp en engineering tot montage en oplevering en eigenlijk daarvoor al. We denken mee met de aannemer in de overtuiging dat je samen tot het meest optimale eindresultaat kunt komen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details