Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Future proof met een historische grandeur

Future proof met een historische grandeur

Aan het Lange Voorhout, één van de mooiste lanen in Den Haag, is het Bentinck Huis omgetoverd tot één van de meest prominente kantoorgebouwen van de stad. We blikken terug op een grootschalig renovatieproject waarin respect voor authentieke grandeur en de hoogste duurzaamheidsambities perfect samengaan.

Het Bentinck Huis is eigendom van beursgenoteerde kantorenbelegger NSI, die het pand in 2018 kocht. “Het Bentinck Huis heeft een rijke historie”, zegt Asset Manager Annemarie de Leuw van NSI. “In 1754 nam de familie Bentinck het pand in gebruik als woonhuis. De Staat der Nederlanden werd in 1819 eigenaar van het pand. Het Ministerie van Marine en De Hoge Raad namen er onder meer hun intrek.” In 1996 is het monumentale pand uitgebreid met het zogenoemde nieuwbouwdeel: een aanbouw met een binnentuin en atrium.

Future proof

“Het Bentinck Huis past in onze visie op future proof gebouwen”, vervolgt De Leuw. “Met deze renovatie behouden we een bijzonder, monumentaal pand voor de toekomst. Future proof houdt in dat het gebouw duurzaam en innovatief is, en optimaal gebruikscomfort biedt. We passen onder andere een warmtekoudeopslag, zonnepanelen en een sedumdak toe. Slimme sensoren voor temperatuur, CO2 en aanwezigheid sturen de installaties automatisch aan en dragen op die manier bij aan een flinke energiereductie. De installaties zijn ook door de gebruiker per ruimte te beheren en monitoren, via een bedieningspaneel of een app. En door slim datagebruik kunnen de ruimtes optimaal benut worden.” Voor optimaal gebruikscomfort is onder meer 42% extra raamoppervlak toegevoegd in het nieuwbouwdeel, waardoor er veel meer daglicht binnenkomt.

Goede voorbereiding

In bouwteamverband werden ontwerp en uitvoeringsmethode tot in detail voorbereid. De tijd en aandacht die hier in het voortraject aan besteed werd, betaalde zich terug in een soepel bouwproces en draagt bij aan de hoge mate van comfort en efficiëntie voor de gebruikers. “Eind 2018 werden wij geselecteerd voor het bouwteam om vanuit onze expertise in grootschalige renovaties mee te denken”, vertelt bedrijfsleider René Middelkoop van Du Prie bouw & ontwikkeling. “De imposante wokkeltrap in het atrium was een groot aandachtspunt. Deze trap bestrijkt vijf verdiepingen en heeft een flinke diameter. Het inpassen en plaatsen van de trap vereiste veel meet- en rekenwerk. Samen met designtrappenspecialist EeStairs werkten we de trap volledig in 3D uit.”

High end inrichting

Het transparante atrium en de wokkeltrap geven het Bentinck Huis extra grandeur. Met onder meer een koffiebar en binnentuin fungeert het atrium tevens als ontmoetingsplek voor de gebruikers van het pand. Via de trap zijn de kantoorverdiepingen bereikbaar. De Leuw: “We kozen voor een high end inrichting met veel glas en hout. Hiervoor is het nieuwbouwdeel, bestaande uit vijf bouwlagen en een kelder, volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Het vierlaagse monumentale deel is, met respect voor de historische elementen, gerenoveerd en voorzien van moderne technologieën.”

Vijf meter hoge vliesgevel

Na de bouwvak van 2019 startte Du Prie met de sloopwerkzaamheden. “Met name de oude stalen trap en de dikke betonvloeren kostten de nodige moeite”, zegt Middelkoop. “Na het sloopwerk vergrootten we de gevelopeningen en plaatsten we de nieuwe kozijnen. Daarna bouwden we bouwdelen weer op. Op de kantoorverdiepingen brachten we onder andere nieuwe installaties, wanden en plafonds aan. Aan de achterzijde van het gebouw vernieuwden we de entree met een vijf meter hoge vliesgevel.”

De kracht van een bouwteam

De uitvoering was vooral een logistieke uitdaging. Het Lange Voorhout moest vanwege haar historische betekenis zoveel mogelijk vrij blijven. Transporten vonden plaats via de achterzijde, een eenrichtingsstraat, en moesten ruim van tevoren ingepland worden. De Leuw: “Tegelijkertijd vroegen wij de nodige flexibiliteit van het bouwteam. Tijdens de uitvoering brachten we aanvullende ideeën in, om nog beter invulling te geven aan onze ambities.” Middelkoop: “Daar ligt de kracht van een bouwteam. Met elkaar keken we wat mogelijk was en daar gaven we invulling aan.” De Leuw: “Er vonden goede discussies plaats. Dat kwam de kwaliteit ten goede. Het Bentinck Huis is een fantastisch kantoorgebouw geworden, dat weer vele jaren meekan.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details